Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
koffiemolen
Inhoudsopgave
  Accessoires

  Een koffiemolen: die heeft iedere koffieliefhebber nodig!

  Esther van Dijk 25 maart 2021
  3 minuten leestijd

  Ja, je hebt die koffiemolen echt nodig! Van alle investeringen die je maakt om een echte koffieliefhebber te kunnen worden, is dit misschien wel de meest belangrijke. In deze blog vertellen we je alles over koffiemolens. Zo kan je uiteindelijk de beste keuze maken! Weet je al dat je een molen wilt, maar nog niet welke? Neem ook een kijkje in onze aankoopgids voor de beste koffiemolens van 2021.

  Waarom zou je een koffiemolen kopen?

  Als je jouw barista skills naar een hoger niveau wilt brengen, is een koffiemolen een absolute must! De koffie die je in de supermarkt koopt is langs niet zo vers als dat je misschien denkt. Wil je echt verse koffie? Dat krijg je pas wanneer je de gemalen koffie direct nadat het gemalen is gebruikt. Omdat je ook bepaalt hoeveel koffie je maalt, hoef je nooit meer koffie weg te gooien. Tot slot bepaal je zelf de maalgraad. Elke zetmethode heeft een andere maalgraad nodig. Hier kun je dus goed mee experimenten! 

  Ga je voor een elektrische of handmatige koffiemolen?

  Vervolgens moet je de keuze maken of je voor een elektrische of handmatige koffiemolen gaat. Een handmatige molen zal flink wat goedkoper zijn dan een elektrische. We raden aan om deze keuze af te laten hangen van jouw zetmethode. Wil je de koffiebonen heel fijn malen, ga dan voor een elektrische koffiemolen. Ga voor een handmatige als je een grovere maling nodig hebt. 

  Kies je voor maalschijven of messen?

  Als je hebt besloten om voor een elektrische koffiemolen te gaan, heb je de keuze uit een machine met maalschijven of messen. Over het algemeen zijn de molens met messen iets goedkoper dan die met schijven. Dit komt voornamelijk omdat de machine met messen de bonen in stukken hakt. De machine met schijven daarentegen snijdt de bonen in gelijke stukken vlak waarbij er minder aroma verloren gaat. 

  Let bij elektronische koffiemolens op het toerental 

  Dit is een belangrijk punt die niet vergeten mag worden bij het aanschaffen van een koffiemolen. Doordat goedkopere molens vaak een langere maalgraad hebben, worden de bonen op een ongelijke manier gemaald. Dit kan ervoor zorgen dat elk kopje koffie anders smaakt. Let er dus goed op dat de maalgraad divers is en dat je de maalgraad handmatig in kan stellen. 

  Het uiterlijk en de afmetingen van de koffiemolen

  In verschillende koffietentjes neemt de koffiemolen veel plek in. Hoe robuuster en groter de koffiemolen, hoe professioneler de machine. Toch brengen steeds meer merken koffiemolens op de markt en zijn ze mooier én kleiner geworden. Ook zijn ze nu beschikbaar in verschillende kleuren. Zo is er voor ieder wat wils. 

  Waar moet een goede koffiemolen aan voldoen? 

  We zetten graag een aantal punten voor je op een rij waar een goede koffiemolen aan moet voldoen. 

  • Je kan de maalgraad makkelijk instellen.
  • De koffie wordt nauwelijks verhit tijdens het malen.
  • Je kan de koffiemolen goed en makkelijk schoonmaken. 
  • De maalschijven of messen zijn van goede kwaliteit. 
  • De koffiemolen doseert de gemalen koffie per kopje koffie. 

  Hopelijk hebben wij met deze blog kunnen informeren over verschillende soorten en weet jij nu precies wat je wel en niet wilt. Heb je toch nog vragen? Laat het weten in de reacties of stuur ons een berichtje!

  Esther van Dijk
  Koffieliefhebber

  Hi daar! Mijn naam is Esther van Dijk en ik ben een echte koffieliefhebber. Al van af jongs af aan vind ik koffie echt heerlijk! Mijn lievelingskoffie is toch wel echt een cappuccino met een lekkere dikke schuimlaag. En als ik echt even moet knallen lust ik ook graag een zwart bakkie.

  Blogs van Esther lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen