Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
koffiemachine zet koffie in een wit kopje
Inhoudsopgave

  De beste koffiemachine van 2023

  Hi daar! Met behulp van onze top 6 beste koffiemachines hopen wij jou zoektocht naar de perfecte koffiemachine makkelijker te maken. Kom je er toch niet uit of heb je nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje 😉

  Is het eerste waar jij aan denk als je wakker wordt ook een kopje koffie? Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je de beste keuzes die je kunt maken op het gebied van koffiemachines. Het is natuurlijk super belangrijk dat je koffiemachine goed werkt en doet waarvoor die er is; heerlijke koffie maken! 

  Verschillende soorten koffiemachines

  Zoals je waarschijnlijk weet zijn er super veel verschillende soorten en maten koffiemachines. Je hebt bijvoorbeeld volautomatische machines, halfautomatische, een machine met pads of cups en nog veel meer. Maar welke past nou het beste bij jou? Om je te helpen met het maken van de beste keuze zijn er 6 toppers opgesteld. Alle 6 de modellen passen bij een bepaalde situatie. 

  *bonus tip: Hou tijdens je zoektocht je ogen op het eindpunt; het perfecte bakkie bij jou in huis én vergeet vooral niet te genieten van je zoektocht!

  Waar bent u naar opzoek? De beste

  • Prijs/ kwaliteit;
  • Volautomatische machine;
  • Cups;
  • Filter;
  • Pads;
  • Onder 350 euro

  De 6 beste koffiemachines!

  Bij elke situatie past een andere machine. Maar welke koffiemachine past nu het beste bij jou? Zie hieronder meer informatie over al de bovenstaande modellen.

  De beste prijs/ kwaliteit verhouding koffiemachine

  Philips 3200 EP3246/70

  Philips 3200 EP3246/70 review

  Vanaf

  549,-

  De Philips 3200 EP3246/70 is een veelzijdige koffiemachine voor mensen die van goede koffie houden. Op de voorkant van de machine zit een display waarop je kunt kiezen wat voor koffie je graag wilt. Via het display is de machine gemakkelijk te bedienen. De machine geeft ook zelf aan wanneer er onderhoud nodig is en begeleidt je hier ook bij. Dit zal gelukkig niet vaak voorkomen dankzij het Aquaclean waterfilter. Dit waterfilter voorkomt namelijk voor een groot deel het ontstaan van kalkaanslag.

  Melkopschuim methode

  Wil je koffie waar melk in zit? Dit is zeker mogelijk met de Philips 3200 EP3246/70. De machine heeft namelijk een melkopschuimer. Om je melk op te schuimen moet je de verse melk in het melkunit aan de zijkant doen. In deze unit wordt de melk warm gemaakt en opgeschuimt. Hierdoor ontstaat die heerlijke schuimlaag voor op je cappuccino. Deze machine is ook onderhoudsvriendelijk. Het melkreservoir bestaat namelijk uit twee onderdelen en beide onderdelen kun je simpelweg schoonspoelen onder de kraan.

  Wist je dat je bij deze machine wordt er een handleiding, smeermiddel zetgroep, koffieschepje, teststrip voor waterhardheid en het AquaClean waterfilter standaard meegeleverd, super handig!

  In de machine kun je koffiebonen doen. Deze bonen kun je simpelweg kopen in de supermarkt. Koffiebonen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes van verschillende merken. De koffiebonen kun je bovenop de machine leggen met daar boven de deksel. De machine maalt de bonen zelf.

  Onderhoud

  Het onderhoud aan deze machine is te zien als gemiddeld werk. Door het Aquafilter is ontkalken maar 1 keer in 1,5 jaar nodig. Philips raad het aan om het waterfilter per kwartaal te vervangen. Dit waterfilter kost € 30.

  • Hoeveelheid onderhoud                    = Gemiddeld
  • Type ontkalkingsprogramma             = Melding + begeleiding
  • Hoe vaak ontkalken                           = 1 keer per anderhalf jaar
  • Hoe vaak waterfilter wisselen            = 1 keer per kwartaal
  • Kosten waterfilter                               = €30,-

   

  Voordelen
  Machine met vele opties
  Koffie met melk binnen 1 druk op de knop
  Simpel te bedienen
  Twee bakkies koffie tegelijkertijd
  Modern design
  Nadelen
  Hard geluid bij het malen van de koffie
  Niet erg stevig
  Geen warmhoudplaat
  Geen recepten opslaan
  Conclusie

  Kwalitatief goed apparaat met melkopschuimer. Het apparaat heeft veel opties en is makkelijk schoon te houden.

  Zie hieronder een video waarin de Philips 3200 EP3246/70 uitgebreid wordt toegelicht.

  De beste luxe koffiemachine

  Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW

  Siemens EQ.6 Plus S800 review

  Vanaf

  799,-

  Hou jij van koffie en heb je daar veel geld voor over dan is dit de beste koop voor jou! Deze Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW heeft ontzettend veel mogelijkheden en is zeer eenvoudig te bedienen. Op het display aan de voorkant van de koffiemachine is het mogelijk je keuze te maken. Met simpelweg 1 druk komt jouw keuze in je kopje. Het is ook mogelijk om 2 specialiteiten tegelijkertijd te maken; super handig wanneer iemand op de koffie komt. Via het display kun je ook nog andere opties bepalen, je kunt bijvoorbeeld de koffiesterkte, watertemperatuur en de hoeveelheid koffie en melk bepalen en instellen.

  Melkopschuim methode

  Bij de Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW zit ook een melkopschuimer zoals je op de afbeelding kunt zien. Hierdoor kun je die overheerlijk cappuccino en latte macchiato helemaal zelf thuis maken; echt een droom toch! De melkopschuimer spoelt zichzelf na elke beurt schoon. Wanneer de koffiemachine moet worden ontkalkt moet worden geeft de  machine dit zelf aan en zal je via het display laten weten welke stappen en moeten worden ondernomen.

  Dit apparaat is gemaakt van sterke en duurzame materialen. De behuizing is gemaakt van roestvrijstaal en de keramische maalschijven zullen niet snel slijten. Deze machine is dus een goede keus zal je op zoek bent naar een koffiemachine met een lange levensduur.  

  Deze koffiemachine is ook uit de test gekomen als een stille koffiemachine. Wanneer je ‘s nachts dus zin heb in een bakkie kun je deze gewoon zetten zonder dat het hele huis wakker wordt, dat noem ik nog eens handig 😉

  Voordelen
  Gemakkelijk te bedienen
  Sterke machine
  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd
  Vele opties
  Stille en duurzame machine
  Strak design
  Nadelen
  Geen warmhoudplaat
  Aan de prijs
  Niet bedienbaar met app
  Conclusie

  Luxe volautomaat met erg veel opties en een melkslang.

  Zie hieronder een video waarin de Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW uitgebreid wordt toegelicht.

  De beste koffiemachine voor cups

  Magimix Nespresso CitiZ & Milk M196 Zwart

  Magimix Nespresso Citiz and Milk review

  Vanaf

  195,-

  Ben jij fan van cups en wil jij graag de beste keuze maken dan is de Magimix Nespresso CitiZ & Milk M196 perfect voor jou! Met deze machine kun je zelf de sterkte van je bakkie bepalen door de waterhoeveelheid in te stellen. Bij deze Magimix Nespresso machine komt ook een melkopschuimer hierdoor kun je helemaal zelf een cappuccino of latte macchiato maken. Je doet de verse melk in de opschuimer en na een paar tellen kun je jouw espresso aftoppen met een stevige schuimlaag om een cappuccino te creëren. De melkopschuimer zit vast aan het Nespresso apparaat hierdoor staan zn als een geheel op het aanrecht.

  De machine is ook nog in andere kleuren beschikbaar. Kijk hiervoor op de site van Bol of Coolblue.

  De cups die in de machine moeten kun je op verschillende plekken kopen. Het is mogelijk om de cups te kopen bij hetzelfde merk als de machine: Nespresso. Ook is het mogelijk om van een huismerk de cups te kopen deze zijn wat goedkoper dan van Nespresso. Let er wel op dat andere merken soms minder goed in het gleufje passen. Ze kunnen er doorheen vallen of net te groot zijn. Neem deze wijsheid mee in je besluit.

  De koffiecups zijn op dit moment verkrijgbaar voor 5 euro voor 100 cups! 

  Onderhoud

  Over het algemeen geeft deze machine zelf aan wanneer die moet worden ontkalkt. Het kan ook voorkomen dat de machine eerder moet worden ontkalkt, dit kan te maken hebben met de hardheid van het water. Dit kunt u merken aan dat het apparaat minder koffie geeft en dat het minder warm is dan normaal. Het is mogelijk deze machine te ontkalken met bijvoorbeeld azijn, citroenzuur of Nespresso ontkalkingsmiddel. Het Nespresso ontkalkingsmiddel kost € 13,99.

  • Hoeveelheid onderhoud           =        Gemiddeld
  • Type ontkalkingsprogramma     =        Melding, zonder begeleiding
  • Hoe vaak ontkalken                  =        1 keer per kwartaal bij zacht water
  Voordelen
  Maak een heerlijk cappuccino of latte machiatto door de melkopschuimer
  Espresso en lungo binnen 1 druk op de knop
  Simpel te bedienen
  Retro design
  Iconische machine
  Nadelen
  1 kopje per beurt
  Cappuccino niet binnen 1 druk op de knop
  Conclusie

  Mooi compact apparaat met veel opties. Perfect als je op zoek bent naar een stijlvol apparaat en geniet van een volle koffiesmaak!

  Zie hieronder een video waarin de Magimix Nespresso CitiZ & Milk M196 uitgebreid wordt toegelicht

  De beste koffiemachine voor filterkoffie

  Philips Gaia HD7547/80 Titanium

  Philips Gaia HD7547/80 review

  Vanaf

  62,95

  Als je van filter koffie houdt is deze koffiemachine de Philips Gaia HD7547/80 Titanium de beste keuze. De machine ziet er strak en professioneel uit en zal dus mooi op het aanrecht staan. De thermoskan van deze machine blijft ook extra lang warm, wel tot 2 uur! De kan is ook dubbelwandig hierdoor behoudt de koffie zijn temperatuur zonder te verbitteren. Uit de kan is het mogelijk om 10 kopjes te halen. Hoe ideaal klinkt dit? Veel koffie zetten en het blijft ook nog eens lang warm, perfect voor een verjaardag of voor als je graag tijd neemt tussen je bakkies.

  Extra weetje! Deze machine is Nr 1 in Nederland in de categorie filterkoffiemachines sinds 2010, gebaseerd op zowel verkoop volume als waarde

  In de Philips Gaia HD7547/80 Titanium kun je filterkoffie doen. Filterkoffie koop je simpelweg in de supermarkt in van allerlei verschillende smaken en sterktes. Ook natuurlijk in Decaf, voor dat kopje in de avond 😉 Verder is het mogelijk om met een bonenmolen, bonen te malen en in het apparaat te scheppen. Bonen zijn ook in van allerlei maten en vormen verkrijgbaar. Keuze genoeg dus!

  Onderhoud

  Het ontkalken van een koffiemachine is belangrijk voor het perfecte bakkie. Deze machine heeft relatief weinig onderhoud nodig. Wanneer de machine moet worden ontkalkt geeft de machine niet zelf aan maar moet je op eigen initiatief doen. Koudere koffie is een teken dat de machine ontkalkt moet worden. Deze machine kunt je ontkalken met azijn, citroenzuur of Philips ontkalker. Deze ontkalker kost €7,25.

  • Hoeveelheid onderhoud                =        Weinig
  • Type ontkalkingsprogramma         =        Op eigen initiatief
  • Hoe vaak ontkalken?                     =        1 tot 3 keer per jaar bij zacht water
  Voordelen
  Heerlijke ouderwetse filterkoffie
  Veel koffie tegelijk zetten
  Koffie blijft lang warm
  Hoogwaardig design
  Simpel te bedienen
  Druppelstop
  Weinig onderhoud
  Nadelen
  Beperkt aantal opties
  Waterreservoir niet uitneembaar
  Conclusie

  Handige machine waarmee je veel koffie tegelijkertijd kunt zetten en de koffie lang warm in kunt houden. Onderhoud aan deze machine is minimaal.

  De beste koffiemachine voor pads

  Philips Senseo Viva Café HD6563/60

  Philips Senseo Viva Café HD6563/60 review

  Vanaf

  69,99

  Als je graag een koffiemachine met pads wilt is deze koffiemachine de beste keuze. Met de Philips Senseo Philips Senseo Viva Café HD6563/60 kun je twee kopjes tegelijk zetten en door twee keer achter elkaar op de knop te drukken zet je een klein, sterk kopje. De machine gebruikt dan minder water waardoor de koffie sterker wordt. Onder de machine kunnen zowel grote als kleine kopjes doordat de metalen koffietuit verstelbaar is. Wanneer je klaar bent met koffie zetten schakelt de koffiemachine vanzelf uit.

  Verder is deze machine ook erg snel en warmt het water snel op. De Philips Senseo Viva Café HD6563/60 is dus perfect als je houdt van een snel bakkie zonder veel gezeur. In de machine kunnen pads, deze pads zijn simpelweg te koop in de supermarkt in allerlei verschillende smaken en sterktes.

  Onderhoud

  Door regelmatig te ontkalken blijven de smaak en temperatuur zoals die horen. Deze machine kun je ontkalken met azijn, citroenzuur of een Philips ontkalker. Deze Philips ontkalker kost €7,25.

  • Hoeveelheid onderhoud               = Gemiddeld
  • Type ontkalkingsprogramma        = Het calc-lampje gaat branden
  • Hoe vaak ontkalken                      = 1 keer per kwartaal (bij 400 kopjes)
  Voordelen
  Heerlijke koffie met crème laagje
  Niet te veel gedoe
  Sterker bakkie is mogelijk
  Kalk lampje
  Metalen koffietuit is verstelbaar
  Nadelen
  Klein waterreservoir
  Geen melkspecialiteiten
  Conclusie

  Gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je ook een sterkere kop koffie kunt zetten. Perfecte machine als je van niet te veel gedoe houdt en gewoon een lekker bakkie wilt.

  Zie hieronder een video die Philips Senseo Viva Café HD6563/60 uitgebreid toelicht

  https://www.youtube.com/watch?v=9jsXs6Bcw9k&t=1s

  De beste koffiemachine onder de 350 euro

  DeLonghi Magnifica ECAM 22.110SB

  DeLonghi Magnifica ECAM 22.110SB review

  Vanaf

  309,-

  Met de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB heb je binnen no-time een lekker bakkie voor je. Met de draaiknop op de voorkant van het apparaat kun je de sterkte van jouw bakkie bepalen van mild tot sterk en daar tussen in. Heb je in de ochtend behoefte aan een wat sterker bakkie? 😉 dan kan dit gewoon door aan de knop te draaien, handig toch! Ook kun je heerlijke cappuccino’s en latte macchiato’s maken met het stoompijpje aan de zijkant. Je vult een kopje met melk en hou het kopje onder het stoompijpje. Beweeg het kopje een beetje heen en weer en zo ontstaat er een mooie dikke schuimlaag; perfect voor een cappuccino of latte macchiato.

  Wist je dat…

  Je bij deze De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB binnen de garantieperiode van 2 jaar gratis service aan huis krijgt. Je hoeft je koffiemachine dus niet op te sturen wanneer die kapot is, maar de De’Longhi monteur komt de koffiemachine gewoon bij jou thuis repareren. Super fijn en handig. 

  Onderhoud

  Bij deze machine is relatief meer onderhoud nodig. En een tip is om onderhoud echt bij te houden hoor, want achterstallig onderhoud is echt het laatste wat je wilt. Achterstallig onderhoud is namelijk meestal de oorzaak voor het ontstaan van defecten en storingen; en dat wil je natuurlijk niet. In deze machine zit ook een waterfilter waardoor er minder kalk in de leidingen van de machine terecht komt. Dit waterfilter kost €7,00. Er wordt aangeraden om 1 keer per 2 maanden het waterfilter te vervangen.

  • Hoeveelheid onderhoud                  = Vaak
  • Type ontkalkingsprogramma           = Melding, geen begeleiding
  • Hoe vaak ontkalken                         = 1 keer per 4 maanden
  • Hoe vaak waterfilter wisselen          = 1 keer per 2 maanden
  • Kosten waterfilter                             = €7,-

   

  Voordelen
  Geniet van echt verse koffie
  Simpel in gebruik
  Mooi design
  Sterkte en hoeveelheid instellen
  2 espresso's tegelijkertijd
  Nadelen
  Relatief veel onderhoud
  Melk opschuimen kost tijd
  Conclusie

  Machine met veel mogelijkheden, een stoompijpje en een mooie prijs.

  Zie hieronder een video die de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB uitgebreid toelicht

  Waar moet je op letten tijdens het kopen van een koffiemachine?

  Er zijn erg veel verschillende soorten koffiemachines. Dat je af en toe de bomen in het bos niet meer ziet is dan ook hartstikke te begrijpen. Maar geef niet op want in de onderstaande tekst zal stap voor stap worden uitgelegd waar je allemaal moet letten bij het kopen van een koffiemachine. 

  Word het een volautomatische, met pads, cups, een filterkoffiemachine? De keuze is reuze! Wat voor koffiemachine heb je op dit moment? Wil je dezelfde soort of totaal wat anders? Voor hoeveel mensen zal de koffiemachine dienen is ook erg belangrijk bij het kopen van een koffiemachine. 

  Stappenplan bij de zoektocht naar de perfecte koffiemachine

  Stap 1:

  Wat voor koffiemachine heb je op dit moment? 

  Doe je je koffiemachine weg omdat hij te oud is of omdat je de koffiemachine niet fijn vindt? 

  Stap 2: 

  Wat voor koffie drink je graag?

  Hou jij van cappuccino of juist van een espresso? Voor deze twee soorten koffie heb je hele andere soorten koffiemachines nodig, maar je kunt ook een machine kopen waarmee je alle soorten koffie kunt maken. 

  Stap 3: 

  Wat voor soort koffiemachine wil je graag? 

  Er zijn veel verschillende soorten koffiemachines. De keuze aan jou is nu wat voor soort. Heb je op dit moment een filterkoffiemachine en zou je graag een volautomatische machine willen of juist andersom?  

  Stap 4:

  Ben je een grootverbruiker?

  Als er bij jou veel koffie doorheen gaat is het handig om een koffiemachine te kopen met een groot water- en bonenreservoir. Vul dit ook in, in de filters tijdens het zoeken naar een koffiemachine. 

  Stap 5:

  Wat is je budget?

  Koffiemachines zijn er in vele prijsklassen van 50 euro tot 2000 euro, maar hoeveel heb jij over voor een machine? 

  Stap 6:

  Heb je voorkeur voor een merk

  Gebruik je al jaren Philips en wil je echt geen ander merk zet dan tijdens het vinden van jouw ideale koffiemachine een vinkje in het vakje ‘Philips’ bij de filters. 

  Stap 7: 

  Heb je voorkeur voor een kleur

  Wil je echt per se een rode koffiemachine of een andere kleur. Voeg dan deze kleur toe aan de filters tijdens het zoeken op bijvoorbeeld Coolblue of Bol.com. 

  Stap 8: 

  Google is je beste vriend! Ga lekker surfen en vind de perfecte koffiemachine!

  Nu weet je wat voor soort koffiemachine je zoekt, hoeveel die mag kosten, eventueel merk en eventuele kleur. Ga naar een site als bijvoorbeeld Coolblue of Bol.com en voeg al jou wensen toe aan de filters zodat je alleen maar koffiemachines zult zien waar jij naar op zoek bent. 

  Bonus tip: hou je niet zo van online shoppen maar wil je de machine het liefst even in het echt zien? Ga dan met jouw wensen lijstje naar de dichtbijzijnste winkel waar ze koffiemachines verkopen en vraag het aan een verkoper. 

  Koffiebonen

  Zak met koffiebonen en schep, omgevallen op houtachtige ondergrond

  In volautomatische koffiemachines moeten koffiebonen. De koffiebonen doe je dan in het bonenreservoir (zit meestal aan de bovenkant van de machine) en de machine maalt de koffiebonen zelf fijn. Er zijn vele soorten koffiebonen en hoge kwaliteit bonen heeft als resultaat een lekker bakkie koffie.  Maar wat maakt nou de kwaliteit van een koffieboon? De kwaliteit van koffiebonen zit ‘m in de manier waarop de bonenboer de bonen verwerkt heeft en waar de bonen van vandaan komen. De hoogte van plantages speelt daarin een grote rol. Binnen de koffieplanten zijn er talloze soorten waarvan Arabica de meest bekende is. En binnen Arabica heb je weer verschillende soorten. De Arabica planten groeien in hoog gelegen plantages en is gevoelig voor invloeden vanuit de omgeving. 

  Vaak zie je ook koffiebonen ‘Robusta’ voorbij komen. Robusta is opgezet als een ‘trade name’ voor Canephora, de officiële naam van Robusta. De naam Robusta wordt gegeven aan koffiebonen met robuuste eigenschappen. De verschillende soorten koffieplanten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld Nana, Baraco en Conilon. Het grote verschil tussen de twee soorten is natuurlijk de smaak. De Arabica bonen smaken zacht en hebben zoete tonen. De smaak van Robusta bonen is stevig en krachtig en daarbij ook bitter. Deze bonen worden ook vaak gebruikt in verschillende koffiemelanges voor net wat meer pit en bitterheid.

  Koffiemaling 

  Bij veel koffiemachines is het mogelijk om voorgemalen koffie te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een speciale blend en wil je niet al die soorten bonen apart kopen dan kun je simpelweg filterkoffie uit de supermarkt kopen. Let er wel op of dit mogelijk is met de machine die jij hebt of koopt.

  Koffiemolen 

  Hou je van echte verse koffie en heb je een koffiemachine waar gemalen koffie in moet dan is een koffiemolen echt wat voor jou. Een koffiemolen is een relatief klein apparaat die je na het malen van de bonen gemakkelijk in de kast kunt zetten. Je kunt het apparaat natuurlijk ook op het aanrecht zetten dit is een kwestie van smaak. 

  Bonen- en waterreservoir

  Aan een koffiemachine zitten meestal twee reservoirs. Een voor de koffie en een voor het water. De inhoud van het waterreservoir bij koffiemachines wisseld tussen de 1,0L tot 3,0L zitten. De inhoud van een bonenreservoir kan wisselen tussen de 120 tot 500 gram. Ben je een grootgebruiker dan is het handig om een koffiemachine met een groot bonen- en waterreservoir te hebben.

  Met een koffiemolen kun je thuis ook eens experimenteren met de smaak en de maling. Je kunt bijvoorbeeld twee soorten bonen door elkaar mixen en een melange creëren. Ook kun je met de maling van de bonen spelen. Probeer een een wat grovere maling of juist een wat fijnere. Op een koffiemolen kun je simpelweg op een knopje drukken en de maling veranderd. Binnen koffiemolens heb je verschil in maling standen, automatisch of handmatig, uiterlijk en natuurlijk prijzen.

  Melkopschuimers

  Als je van koffie met melk houd dat is het handig om een koffiemachine te kopen met een melkschuimer erin. Het is natuurlijk ook mogelijk om een losse melkopschuimer te kopen. Het is in verschillende vormen mogelijk om melk in jouw koffie te krijgen.   

  Allereerst zijn er machines met een slangetje die je direct kunt aansluiten op een melkpak of melkbeker. 

  Met deze functie is het mogelijk om binnen één druk op de knop verschillende melkspecialiteiten te bereiden. 

  Ook zijn er machines met een stoompijpje. Dit is een pijpje die meestal aan de voorkant van de machine zit. 

  Cappuccino maken met stoompijpje:

  1. Doe melk in je kopje
  2. Hou het kopje onder het stoompijpje zodat het pijpje in de melk zit
  3. Zet het stoompijpje aan 
  4. Beweeg het kopje heen en weer om zo de melk op te schuimen door de hete stoom 
  5. Doe dit voor een paar seconden 
  6. Voeg de melkschuim toe aan de koffie
  7. Voila! een heerlijke cappuccino 😉 

  Bekijk hieronder hoe je de perfecte cappuccino maakt met een stoompijpje:

  Verder zijn er ook nog machines met een geïntegreerde melkunit. Zo’n melkunit zit meestal aan de voorkant van de machine en kun je zelf bijvullen wanneer nodig. Met zo’n melkunit kun je automatische koffie met opgeklopte melk maken. Sommige melk units hebben een dubbele wand, waardoor je de melk voor langere periode in de unit kan laten zitten. Super handig, want dan hoef je niet elke keer als je een kopje zet de melk toe te voegen. 

  Tot slot is het mogelijk om een losse melkopschuimer te kopen. Losse melkopschuimers zijn al te koop voor een paar tientjes. Een losse opschuimer ziet er uit als een kleine thermoskan. Ze zijn vooral goed in het creëren van volume. Voor een perfecte stevige schuimlaag kun je beter een stoompijpje gebruiken.

  Onderhoud

  Dagelijks onderhoud

  Om de kwaliteit van jouw bakkie te behouden is het belangrijk dat een koffiemachine op zijn tijd wordt gereinigd en onderhouden. Sommige machines zullen zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is bij en andere zul je het op eigen initiatief moeten doen. Er zijn verschillende soorten onderhoud nodig bij een koffiemachine, deze soorten zijn:

  • Dagelijks onderhoud
  • Ontkalken
  • Reinigen
  • Melksysteemreiniging

  Onder dagelijks onderhoud valt het bijvullen van het waterreservoir en het bonenreservoir. Ben je een grootgebruiker dan zul je dit vaker moeten doen dan wanneer je wat minder koffie verbruikt. Bij dagelijks onderhoud hoort ook het legen en spoelen van de lekbak en residubak. Verder kan melk gaan stinken als het te lang in het melksysteem zit dus het is aan te raden om deze ook dagelijks even door te spoelen. 

  In het water in Nederland zit relatief weinig kalk ten opzichte van andere landen, maar toch is er kalk aanwezig. Die kleine hoeveelheid kalk is voor de mens niet slecht, maar voor een koffiemachine wel. Bij het verwarmen van water (wat gebeurt tijdens het koffiezetten) zet de kalk zich af. Dit zorgt ervoor dat de kalk gaat vastzitten in de leidingen van de machine. Wanneer deze kalk niet wordt weggehaald zal de kalk ervoor zorgen dat de metalen en rubbers van de machine kapot gaan. Hierdoor zal je machine kapot gaan. Gelukkig is dit te voorkomen door, je raad het vast niet ;): ONTKALKEN. Door het ontkalken van je machine wordt ook de smaak en temperatuur van je koffie gewaarborgd. 

  Ontkalken van je machine

  Ontkalken van je machine kun je doen op verschillende manieren. De manieren waarop je een koffiemachine kunt ontkalken zijn: 

  • Azijn*
  • Citroenzuur*
  • Ontkalkingstabletten 

  * Belangrijke tip! Machines met aluminium onderdelen kunnen worden aangetast door azijn of citroenzuur dus lees voordat je gaat ontkalken eerste de gebruiksaanwijzing. 

  Nog een belangrijke tip! Bij sommige machines zit er in het waterreservoir een waterfilter. Deze waterfilters kunnen aan de prijs zijn, maar zorgen er ook voor dat er minder vaak hoeft worden ontkalkt. 

  Reinigen is simpelweg het schoonmaken van de koffiemachine. Het reinigen zorgt ervoor dat alle koffieresten en andere resten verwijdert worden. Dit wordt ervoor dat jouw bakkie net zo lekker blijft smaken als de eerste keer. Het reinigen van je koffiemachine kun je doen op verschillende manieren. Je kunt reinigen met schoonmaakazijn en reinigingstabletten

  Heeft een koffiemachine een melksysteem dan is het van belang dat deze op zijn tijd wordt onderhouden. Dit niet alleen uit hygiëne maar ook voor het om de melkschuim optimaal te houden. Raadpleeg de handleiding van jouw machine voor de melksysteemreiniger instructies. Op de markt zijn er ook producten waarmee je het melksysteem kunt reinigen, maar dit kun je ook altijd doen met schoonmaakazijn. 

  Hieronder is een voorbeeld video te zien over hoe je een koffiemachine reinigt

  Aan de bak!

  En, ben je er klaar voor? 

  Hopelijk heeft deze informatie je keuze wat gemakkelijker gemaakt. Kom je er nog steeds niet uit? Maakt helemaal niks uit! Stuur ons gerust een berichtje 😉 

  Allerlaatste tip: Twijfel je nog steeds tussen verschillende modellen, praat erover met mensen uit je omgeving. Bijna iedereen heeft een koffiemachine en dus hun eigen verhaal, wie weet wordt je er wijzer van.

  Nog veel succes met je zoektocht en hopelijk vind je die perfecte koffiemachine. 

  #allesvoorhetperfectebakkie