Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Koffiemolen
Inhoudsopgave

  De beste koffiemolen van 2023

  Een koffiemolen – de naam zegt het al – dit is een apparaat die hele koffiebonen maalt tot fijne koffiekorrels. Een koffiemolen kan handig zijn wanneer je thuis een halfautomaat hebt of een filterkoffieapparaat. Bovendien is een koffiemolen erg handig wanneer je zelf koffie wilt brouwen. Hiervoor heb je namelijk gemalen koffie nodig voor het maken van koffie. Je kunt natuurlijk ook filterkoffie kopen uit de supermarkt en die gebruiken. Maar wil je genieten van écht verse koffie? Dan kun je koffiebonen kopen en die zelf malen in… een koffiemolen! 

  Er zijn elektrische en handmatige koffiemolens. Bij een handmatige moet je zelf het werk doen en bij een elektrische doet het apparaat alles voor je 😉 De prijs van een elektrische ligt ietsje hoger, maar niet erg veel (verschilt natuurlijk per product). Bovendien kun je naast koffie ook kruiden en andere specerijen malen met een koffiemolen. Denk aan nootmuskaat, kaneel, peper ect. Een veelzijdig apparaat dus! 

  Na grondig onderzoek naar alle koffiemolens hebben we bij Koffieliefhebbers 6 toppers opgesteld. Deze 6 toppers zijn allemaal de beste in een bepaalde categorie. De categorieën zijn:

  • Beste prijs/ kwaliteit 
  • Meest verkochte 
  • Budget
  • Beste professionele 
  • Beste met veel opties
  • Handmatige

  Zo is er voor ieder wat wils, lees lekker verder en kom er achter wat de beste koffiemolen is!

  Beste prijs/ kwaliteit koffiemolen

  Melitta Molino koffiemolen

  ★★★★★
  56,41
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  “vers gemalen koffie voor de echte koffieliefhebber”

  Met deze molen tover je binnen hand omdraai hele koffiebonen om tot korrels. Van grof tot fijn, zo kun je voor elke gelegenheid koffie malen. De Melitta Molino koffiemolen heeft in totaal 17 maalgraadinstellingen. 

  Met deze koffiemolen maak je 2 tot 14 bakkies. Zo kan in korte tijd het hele huis genieten van écht verse koffie. Wanneer je namelijk zelf koffie maalt gaat alle aroma in de koffie zelf. In tegenstelling tot voor gemaalde koffie uit de supermarkt. Het verschil zal je zeker weten proeven! 

  Deze machine heeft een goede prijs/ kwaliteit verhouding vanwege de vele opties, de sterke machine en de vriendelijke prijs. De prijs van de molen is namelijk rond de € 50 euro. 

  De molen is te bedienen aan de hand van twee knoppen. Met de knop aan de voorkant bepaal je voor hoeveel bakkies koffie je nodig hebt. Via de knop aan de zijkant bepaal je de maalgraadinstellingen. Hierbij is 1-3 voor espresso, 2-13 voor filter koffie en 12-17 voor French Press. De bonen doe je boven in de machine en worden gemaald door maalschijven. De uitvoering van de molen en de krachtige motor garanderen een snel en uitstekend maalresultaat. 

  Kortom een handige koffiemachine waarmee je gemakkelijk kunt bepalen voor hoeveel bakkies je koffie nodig hebt. Bovendien kun je gemakkelijk een keuze maken uit maalgraad 1 tot 17. De molen is voorzien van sterke maalschijven die een snel en optimaal maalresultaat garanderen 

  Voordelen 

  • Gemakkelijk bepalen hoeveel koffie je nodig hebt 
  • 17 maalgraadinstellingen 
  • Fraai design 
  • Goede prijs/ kwaliteit verhouding 

  Nadelen 

  • Geen 

  Specificaties

  Inhoud bonenreservoir200 gram
  Maalinstellingen 17
  Elektrisch Stekker
  Garantie 2 jaar

  Beste budget koffiemolen

  Krups F20342 Elektrische koffiemolen

  ★★★★★
  30,15
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  Ben je op zoek naar een goede koffiemolen voor een hele vriendelijke prijs? Dan ben je met de Krups F203 bij het goede adres! Deze koffiemolen is een compact, krachtig en veelzijdig apparaat. De machine kan ook worden gebruikt om noten, zaden, kruiden en andere specerijen te hakken of vermalen. 

  De machine heeft 1 maalstand waarmee je erg snel hele bonen kunt omtoveren tot fijn gemalen koffie. Hoe langer je op de deksel drukt hoe fijner de koffie wordt gemalen.  Met de Krups F203 kun je genoeg koffie malen voor zo’n 10 bakkies. Zo kun je gemakkelijk écht verse koffie voor meerdere mensen tegelijkertijd zetten. Door de doorzichtige deksel zie de hele bonen veranderen in fijne korrels en kun je goed zien wanneer ze fijn genoeg zijn.  

  Kortom is dit een mooi compact apparaat die doet waarvoor die er is: hele koffiebonen fijn malen tot kleine korrels! 

  krups koffiemolen
  krups koffiemolen bonen
  krups koffiemolen bonen heel

  Voordelen

  • Compact apparaat  
  • Doorzichtige deksel 

  Nadelen 

  • 1 maalstand 
  • Inhoud is relatief klein 

  Specificaties

  Inhoud bonenreservoir 75 gram
  Molen Messen
  Materiaal molen RVS
  Maalgraad 1
  Elektrisch Snoer
  Garantie 2 jaar

  Beste meest verkochte koffiemolen

  Bosch TSM6A013B koffiemolen

  ★★★★★
  29,02
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  Tover binnen een kleine 10 seconde hele koffiebonen om tot zeer fijn gemalen: perfect voor een heerlijke bak koffie! In deze Bosch koffiemolen kan 75 gram koffie. Dit is genoeg voor 10 bakkies, perfect toch! Zo kun je voor gemakkelijk voor meerdere mensen tegelijkertijd koffie zetten. 

  Door de bonen zelf fijn te malen geniet je van echt verse koffie. Van tevoren gemalen bonen verliezen namelijk gedeeltelijk hun aroma in tegenstelling tot wanneer je de bonen zelf maalt. Je zult dus zeker verschil proeven in smaak wanneer je zelf de bonen maalt. 

  Deze koffiemolen is zo populair vanwege de krachtige hakmessen, de gebruikersvriendelijkheid en prijs. De hakmessen zijn van roestvrij staal waardoor de machine lang mee kan gaan. De Bosch koffiemolen heeft een doorzichtige deksel waardoor je gemakkelijk kunt zien of de bonen al fijn genoeg zijn. De bonen maal je door op de zwarte knop in te drukken aan de bovenkant van de molen. De prijs van het apparaat is rond de € 30,- euro, dit is een erg vriendelijke prijs gezien de kracht en veelzijdigheid van deze Bosch koffiemolen. 

  Tip! Schaf een kwastje of borsteltje aan op de koffie molen gemakkelijk schoon te kunnen maken. 

  Kortom een sterke koffiemolen die gemakkelijk in gebruik is en vriendelijk is voor de portemonnee.  

  bosch koffiemolen sfeer
  bosch koffiemolen knop
  bosch koffiemolen heel
  bosch koffiemolen

  Voordelen 

  • Handig te bedienen 
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Compact design 

  Nadelen 

  • Maalt soms niet helemaal egaal
  Inhoud bonenreservoir 75 gram
  Molen Maalschijven
  Materiaal molenRVS
  Maalgraad 1
  Elektrisch Stekker
  Garantie 2 jaar

  Beste professionele koffiemolen

  Espressions "Precision Grinder" koffiemolen

  ★★★★★
  299,00
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  Ben jij een echte pro of wil je die worden dan ben je met de Precision Grinder van Espressions koffiemolen aan het goed adres! Deze koffiemolen zit is het professionele klassement, kijk alleen al naar het uiterlijk van de molen. Dit soort molens worden vaak gebruikt voor Barista’s. Onder het uitloopje kun je namelijk gemakkelijk een speciale houder houden die je direct kunt gebruiken bij een halfautomaat. Wanneer je een halfautomaat hebt is deze koffiemolen zeker aan te raden. Daarnaast kun je deze molen ook goed gebruiken als je een filterkoffiemachine hebt. 

  De Espressions koffiemolen heeft wel 30 maalstanden. Zo maal je alles van espresso- tot cafetière maling (grove maling). Het verstellen van de maalgraad is gemakkelijk te doen met de hand. De maalschijven minimaliseren zijdelingse bewegingen en zorgen voor een duurzame constructie en consistent maalresultaat. De riemaandrijving zorgt voor een laag toerental en stille werking. 

  Het bonenreservoir heeft een inhoud van 500 gram en is aan de onderkant af te sluiten. De donkere kleur van het bonenreservoir beschermt de bonen tegen lichtinvloeden. Hierdoor kun je gemakkelijk voor een langere tijd de bonen in het reservoir te laten zitten zonder dat deze veranderen van smaak. 

  ! Bij deze koffiemolen wordt een borsteltje geleverd waarmee je gemakkelijk de maalschijven kunt schoonmaken. 

  Kortom een apparaat van hoge kwaliteit met veel opties. Bovendien zit er een garantie van 5 jaar op de motor, hoe handig!

  Voordelen 

  • Groot bonenreservoir 
  • 30 maalstanden 
  • Tap&Go systeem 
  • Duurzaam en stil 

  Nadelen 

  • Geen opvangbak voor het malen van grote hoeveelheden
  Inhoud bonenreservoir 500 gram
  Molen Conisch
  Maalstanden 30
  Elektrisch Stekker
  Garantie 24 maanden, 5 jaar op motor

  Beste koffiemolen met veel opties

  Baratza Encore bonenmaler

  ★★★★★
  156,09
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  40 maalstanden! JA je leest het goed, de Barantza Encore koffiemolen heeft wel 40 maalstanden. En onthoud: bij voorkeur een fijne maalgraad voor espresso en een grove maalgraad voor een lungo. De conische maalschijven zorgen voor behoud van aroma en overheerlijke smaak.  

  Met deze koffiemolen kun je gemakkelijk grote hoeveelheden koffie malen en opvangen. Zo kun je samen met de hele familie genieten van echt verse koffie, wat wil je nog meer! Het bonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram en is donkerkleurig. De donkere kleur zorgt ervoor dat de bonen niet worden beïnvloed door het licht. 

  De Barantza koffiemolen heeft een antistatisch voorraadbakje waarin de koffie wordt opgevangen. Dit bakje kun je er gemakkelijk uithalen om daarna de gemalen koffie te gebruiken voor het brouwen van je koffie. 

  De molen bedien je aan de hand van twee knoppen. Aan de zijkant van de machine zit een aan en uit knop en aan de voorkant zit een pulse knop. Beide knoppen kun je gebruiken om de bonen te malen. 

  Let op! Niet alle koffiebonen zijn geschikt om de allerfijnste standen te gebruiken. Bij sommige bonen kan namelijk het apparaat vast slaan. Informeer hierover bij je koffiebonen-dealer. 

  Encore koffiemolen
  Encore koffiemolen

  Voordelen 

  • 40 maalstanden
  • Conische maalschijven  
  • Sterke machine 
  • Grote hoeveelheden tegelijkertijd malen is mogelijk 

  Nadelen 

  • Geen timer, handmatig aan- en uitzetten

  Specificaties

  Inhoud bonenreservoir 250 gram
  Molen Conisch
  Maalstanden 40
  Elektrisch Stekker
  Garantie 2 jaar

  Beste handmatige koffiemolen

  VDN Pro Koffiemolen

  ★★★★★
  49,99
  Bol.com
  Vanaf 26 mei 2024 19:04

  Naast elektrische koffiemolens heb je natuurlijk ook de voorloper: handmatige koffiemolens. Het voordeel van handmatige koffiemolens is dat je ze gemakkelijk mee kunt nemen en er geen vervelende snoeren of batterijen aan verbonden zijn. Deze handmatige molen is gemakkelijk te bedienen aan de hendel te draaien. 

  Van grof tot fijn niks is te gek voor deze handmatige koffiemolen. De keramische molen is verstelbaar met de hand en garandeert een nauwkeurige en consistente voor elke gewenste brouwmethode. De molen is van Duits kwaliteit en is uit de test gekomen als duurzaam en goed te gebruiken voor zwaar gebruik. 

  Met deze molen kun je niet alleen koffiebonen malen, maar ook andere producten, zoals peper, zout, suiker en zelfs nootmuskaat. 

  Een ander groot voordeel aan deze handmatige koffiemolen is dat de molen erg stil is. Zo kun je ook in de ochtend genieten van een echt vers bakkie koffie zonder het hele huis wakker te maken. 

  Wat opvalt is dat de prijs helemaal niet zo erg verschilt met een elektrische koffiemolen. De meest verkochte koffiemolen: Bosch koffiemolen, is rond de € 30,- en deze handmatige koffiemolen is rond de € 25,- euro. 

  Handmatige koffiemolen
  Handmatige koffiemolen
  Handmatige koffiemolen

  Voordelen

  • Handig mee te nemen 
  • Gemakkelijk te gebruiken 
  • Vriendelijke prijs 
  • Stil
  • Geen snoeren of batterijen   

  Nadelen 

  • Het malen kost tijd
  • Grote hoeveelheden niet mogelijk, of kost meer tijd

  Specificaties

  Inhoud bonenreservoir Ca. 5 bakkies
  Molen Keramisch
  Maalgraad instelbaar Ja
  Garantie 1 jaar

  Koopgids

  Wat is een koffiemolen?

  Een koffiemolen is een apparaat waarmee je koffiebonen en andere specerijen als zout en peper kunt malen. Door bonen te malen kun je ze gebruiken om koffie mee te brouwen. Bovendien kun je gemalen koffie gebruiken in een filtermachine en een halfautomaat. Wanneer je bonen zelf maalt blijven er veel meer aroma’s in de koffie dan bij voorgemalen koffie uit de supermarkt. Zo geniet je van echt verse koffie, verser ga je echt niet krijgen! Wil je nog meer lezen over de ins en outs van koffiemolen? Lees het in onze blog over: “Wat elke koffieliefhebber nodig heeft: een koffiemolen.”

  Elektrisch of handmatig?

  Wanneer je een koffiemolen wilt, moet je de keuze maken uit een elektrische koffiemolen of een handmatige molen. De namen geven het al weg, bij een elektrische molen doet het apparaat al het werk en bij een handmatige moet je zelf het werk doen. De voordelen en nadelen van beide soorten zijn voor je op een rijtje gezet. 

  Bonenreservoir

  De inhoud van bonenreservoir van koffiemolens lopen van ca. 70 gram tot 500 gram. Handmatige koffiemolens hebben vaak een kleiner reservoir dan elektrische molens.

  Maalstanden

  De smaak van koffie wordt voornamelijk bepaald door de maalgraad van de bonen. De regel verluidt: espresso = fijne maalgraad, lungo = grovere maalgraad, en alles wat daar tussen zit. Bij veel molens is het mogelijk om de maalgraad in te stellen. Er zijn zelfs molens met 40 verschillende maalstanden, de Barantza Encore bijvoorbeeld. Let er dus op bij het kopen van een molen of de molen verschillende maalstanden heeft, sommige hebben dit namelijk niet.

  Maalschijven of messen?

  Hoe de koffiebonen worden gemaald zegt veel over de uiteindelijke smaak van de koffie. Je wilt natuurlijk de allerlekkerste smaak. Voor het vermalen van de bonen of andere specerijen in een koffiemolen worden maalschijven of messen gebruikt. 

  Messen komen vaak voor bij wat goedkopere molens en kun je vergelijken met een blender. Hierin wordt er vaak niet gelijkmatig gemaald. Ongelijke maling van koffiebonen kan de smaak van de koffie aantasten. Toch zijn koffiemolens met messen erg populair. 

  Maalschijven zorgen voor een goede en gelijke maling. Je hebt twee soorten, platte maalschijven en conische maalschijven. Platte maalschijven zijn twee vlakke schijven die over elkaar heen draaien en conische maalschijven herken je aan een spitse vorm, denk aan een soort tandwiel. Conische maalschijven worden minder warm en platte maalschijven malen gelijkmatiger. 
  Het materiaal van de molen zegt wat over de kwaliteit van de schijven. De meest voorkomende materialen zijn roestvrij staal en keramiek. Keramische maalschijven zijn wat duurder en gaan langer mee. Roestvrij staal wordt veel gebruikt in molens. Roestvrij staal is goedkoper en gaat over het algemeen wat korter mee.

  Maalschijven
  beste koffiemolen

  Schoonmaken

  Om de smaak op peil te houden van elk bakkie is het aan te raden om de koffiemolen regelmatig schoon te maken. Hierdoor voorkom je namelijk dat ‘oudere’ koffiekorrels blijven zitten en de smaak van je bakkie aantasten. 

  Een tip is om de koffiemolen schoon te maken met een kwastje of borsteltje. Bij sommige molens wordt dit standaard bijgeleverd en bij sommige niet, let hier dus op. Met een kwastje kun je gemakkelijk de molen schoonmaken zonder het elektrische gedeelte aan te tasten.

  Prijs

  De prijs van koffiemolens lopen van € 15 euro tot ca. € 200 euro. En wanneer je op zoek bent naar een professionele koffiemolen betaal je al snel meer dan € 300 euro. Echter hoeft een goede koffiemolen helemaal niet duur te zijn. Uit onderzoek van Koffieliefhebbers blijkt dat de beste koffiemolen de Krups koffiemolen is en deze kost slechts € 30 euro.

  Tips

  Gebruik voor het schoonmaken van een koffiemolen een kwastje of borsteltje. Daarmee kun je namelijk gemakkelijk alle korrels wegkrijgen zonder het elektrische gedeelte aan te tasten. 

  Op zoek naar de meest heerlijke koffie: fijne maling voor espresso en een grovere maling voor lungo. De rest van de koffiespecialiteiten zit er tussen in.

  Hupsakee!

  Waar wacht je nog op? Hopelijk heeft dit artikel je een stukje de goeie richting in geholpen en weet je nu meer of zelfs helemaal wat de perfecte koffiemolen is voor jou! Mocht je er nog steeds niet uitkomen en heb je een vraag of opmerking, stuur een mailtje naar info@koffieliefhebbers.nl en wij zoeken het voor je uit!