Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
ijskoffie

IJskoffie

Een heerlijke afkoeling voor elke koffieliefhebber

Informatie

Koffiespecialiteit
1 persoon
5 min. bereiden

Ingrediënten

  • 150 ml afgekoelde koffie
  • 100 ml melk
  • IJsklontjes
  • Slagroom
  • Kaneel
  • Suiker
  • Optioneel: gecondenseerde zoete melk of siroop

IJskoffie

Als koffieliefhebber heb je ook op hete zomerdagen vast zin in het uitnodigende aroma en de heerlijke smaak van koffie. Zelfs als het warm is. Daarom is een iced coffee, oftewel ijskoffie, het perfecte zomerdrankje. Een ijskoffie maken is een snelle manier om een lekkere koude koffiedrank neer te zetten.

ijskoffie

Typisch Amerikaans drankje

Iced coffee is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Maar wist je dat deze verkoelende drank van oorsprong helemaal niet uit Amerika komt? De vorm die wij nu drinken komt uit Algerije. De koloniale Fransen leerden hier rond 1840 café mazagran kennen. Dit drankje is vernoemd naar het Algerijnse stadje Mazagran. De soldaten kregen koffie met water en ijsblokjes, geserveerd in lange glazen. De soldaten waren zelfs zo onder de indruk van het drankje dat ze het meenamen naar Parijs. Toen het drankje eenmaal buiten Algerije kwam, kreeg het veel verschillende vormen en smaken. Over het algemeen is de basis koffie, ijs en melk. In Portugal wordt hier nog siroop aan toegevoegd om het drankje wat zoeter te maken. Heb je liever iets met wat meer pit? Ga dan voor de Ierse variant waarbij er alcohol wordt toegevoegd.

Drie basisingrediënten

De iced coffee zoals wij hem kennen bevat de drie basisingrediënten waarop de andere versies ook zijn gebaseerd: koffie, ijs en melk. Misschien denk je wel: hé, dit lijkt verdacht veel op een frappuccino. Toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Bij de frappuccino worden de ijsklontjes en koffie in een blender gegooid waardoor een soort milkshake ontstaat. Lees hier hoe je gemakkelijk zelf een frappuccino kunt maken. Bij iced coffee komt er geen blender aan te pas. Maar als je fan bent van frappuccino, dan is een ijskoffie maken het zeker waard.

Minder cafeïne

Wel handig om te weten: verwacht niet een energieboost zoals een die je krijgt van koffie. IJskoffie bevat namelijk minder cafeïne dan een normale kop koffie. Een ijskoffie bestaat uit ongeveer 30 procent water, waardoor het minder geconcentreerd is dan een kop zwarte koffie. Ondanks het lagere cafeïnegehalte, blijft een ijskoffie zeker een aanrader!

Bereiden

1 Stap 1

Zet een kop sterke koffie van ongeveer 150 ml

2 Stap 2

Voeg het suiker naar smaak toe aan de koffie

3 Stap 3

Vul een hoog glas driekwart met ijsklontjes

4 Stap 4

Giet de afgekoelde koffie en de melk in het hoge glas

5 Stap 5

Voor extra zoetigheid kun je gecondenseerde zoete melk of siroop toevoegen

6 Stap 6

Roer de ijskoffie goed door zodat alles gemengd is

7 Stap 7

Spuit slagroom op de ijskoffie en strooi er wat kaneel overheen

8 Stap 8

Geniet van jouw zelfgemaakte ijskoffie!

Ook lekker!