Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
beste volautomaat foto
Inhoudsopgave

  De beste volautomatische koffiemachine van 2023

  Hi daar! Ben jij het er ook mee eens dat het belangrijkste apparaat in huis de koffiemachine is? Vooral dat bakkie in de ochtend is mijn persoonlijke favoriet. Daardoor krijg je precies de boost die je nodig hebt op het begin van de dag! Mijn voorkeur qua machines gaat uit naar een volautomatische koffiemachine. Met een volautomaat geniet je namelijk van echte verse koffie. Bovendien heb je binnen en handomdraai een heerlijk bakkie voor je. Daarnaast vind ik een bakkie cappuccino heerlijk, dus is het voor mij belangrijk dat een volautomaat een melkopschuimmethode heeft. Denk aan een stoompijpje, melkreservoir of een melkslang. 
  Door de jaren heen heb ik verschillende volautomaten gehad. Door middel van mijn ervaring en veel onderzoek heb ik een 6 toppers opgesteld in verschillende categorieën.  Zo is er voor iedereen wel eentje bij! Lees lekker verder en kom erachter wat de beste volautomatische koffiemachine is!

  De 6 verschillende volautomatische koffiemachines zijn allemaal in een categorie de beste. De categorieën zijn: 

  De beste …. volautomatische koffiemachine

  • Prijs/ kwaliteit 
  • Luxe 
  • Budget
  • Zonder melkspecialiteit 
  • Meest verkochte 
  • Voor het maken van een cappuccino

  Iedereen heeft verschillende eisen aan een koffiemachine. De één wilt bijvoorbeeld een koffiemachine met stoompijpje en de ander juist een koffiemachine zonder melkspecialiteit. Omdat iedereen andere eisen heeft aan een koffiemachine heb ik 6 toppers gevonden in verschillende categorieën. Er zit dus hoogstwaarschijnlijk eentje voor je bij! Mocht de perfecte machine er toch niet tussen zitten voor jou, stuur ons gerust een berichtje met jouw eisen en wij zoeken het uit!

  De beste prijs/ kwaliteit volautomatische koffiemachine

  Philips 5400 apparaat

  Philips 5400 EP5447/90 review

  Vanaf

  649,-

  Ben jij op zoek naar de allerbeste deal? Dan is deze machine echt wat voor jou! De machine heeft erg veel opties en kost iets meer dan € 600. € 600 is een hoop geld maar voor een machine met zoveel opties als deze ga je geen goedkopere machine kunnen vinden. 

  De machine heeft 12 voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten, waaronder zelfs flat white en een koffie verkeerd. Niet veel volautomaten bieden deze functie aan. Je maakt gemakkelijk een keuze tussen de 12 soorten koffie via het touchscreen kleuren display. Het display is erg overzichtelijk en modern. Via het display is het mogelijk om elk bakkie naar smaak aan te passen. Je kunt namelijk de sterkte van de koffie, de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid melk instellen. Wanneer je na een tijdje experimenteren het perfecte recept hebt gevonden kun je deze opslaan. Zo is ook jouw favoriete recept binnen één druk op de knop beschikbaar! 

  Een cappuccino binnen 1 druk op de knop is ook mogelijk met deze machine. De machine schuimt namelijk zelf de melk op in het melkreservoir en laat het melkschuim in je kopje stromen. Het twee-delige melkreservoir is ook erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt de twee delen namelijk gemakkelijk afspoelen onder de kraan. 

  Zin in een bakkie decaf in de avond? Ook dit is mogelijk met de Philips 5400. De machine heeft namelijk een apart vakje voor een schepje gemalen koffie. Zo kun je toch nog genieten van een bakkie in de avond zonder de hele nacht wakker te liggen. 

  Onderhoud aan deze machine is gemiddeld werk. Je kunt tot 5000 koppen zetten zonder te ontkalken. Verder raad Philips het aan om wekelijks de zetgroep even af te spoelen. Hierdoor smaakt een bakkie keer op keer heerlijk. 

  Voordelen
  Echt verse koffie
  Simpel te bedienen
  Een cappuccino binnen 1 druk op de knop
  Vele opties
  Philips-kwaliteit
  Tijdloze uitstraling
  Nadelen
  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd is niet mogelijk
  Conclusie

  Volautomaat met erg veel opties en een gebruiksvriendelijk melkreservoir. De machine heeft een modern systeem en geeft heerlijke koffie.

  De meest luxe volautomatische koffiemachine

  Jura E8 de machine

  Jura E8 review

  Vanaf

  1249,-

  “Genot, veelzijdigheid en luxe in perfectie”

  Kan jij enorm genieten van een goede kop koffie en heb jij daar meer geld voor over dan is deze machine een goede keuze voor jou! De Jura E8 is luxe machine die je voorziet van de lekkerste koffiekwaliteit. De machine heeft vele opties, maar is toch simpel te bedienen. Met de Jura E8 heb je 17 verschillende dranken binnen 1 druk op de knop. Van een krachtige espresso tot een hippe cortado. Zin in een sterker bakkie? Geef jouw cappuccino, flat white of latte macchiato dan een extra shot espresso. Deze zaken pas je eenvoudig aan door middel van de 6 toetsten op het kleuren display. Bovendien is het mogelijk om de machine te bedienen met een app. 

  Jura machine maken gebruik van een unieke P.E.P. zettechnologie. Dit is een zetmethode waarbij het water langzamer door de koffie loopt. De speciale zetmethode en de hoge kwaliteit molens zorgen ervoor dat de smaak van de koffie voortreffelijk is. Jura koffiemachines zijn onder andere door de smaak erg populair onder de echte koffieliefhebbers. 

  Op het eerste gezicht zie je het niet, maar met deze machine is het ook mogelijk om een koffiespecialiteit met melk te zetten. De machine wordt namelijk geleverd met melkslang. De melkslang kun je bevestigen aan het uitloopje aan de rechterkant van de machine. De slang kun je simpelweg in een pak melk doen. Het is ook mogelijk om een apart melkreservoir aan te schaffen waar je de slang in kunt doen. 

  Onderhoud aan de machine is weinig werk. De machine heeft een waterfilter en Jura geeft aan dat ontkalken met waterfilter niet nodig is. Het handmatig afspoelen van de zetgroep is met deze machine niet nodig, daar is namelijk een automatisch programma voor. 

  De machine is van topklasse bouwkwaliteit. De machine oogt dus stevig en stabiel. Bovendien is de machine gemaakt van duurzame materialen en onderdelen. Een goede keuze dus, wanneer je op zoek bent naar een koffiemachine met een lange levensduur. 

  Kortom een sterke machine die simpel te bedienen is, en vele opties heeft. De machine geeft heerlijke koffie en heeft een lange levensduur. 

  Voordelen
  Jura kwaliteit
  Gemakkelijk te bedienen
  Cappuccino binnen één druk op de knop
  Koffie helemaal naar smaak aanpassen
  Mooi design
  Bedienbaar met app
  Onderhoudsvriendelijk
  Nadelen
  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd niet mogelijk
  Conclusie

  Luxe volautomaat die veel opties heeft en toch gemakkelijk te bedienen is. De machine biedt 17 verschillende koffiespecialiteiten aan waaronder vele koffiesoorten met melk. Onderhoud aan de Jura E8 is minimaal en de machine gaat lang mee.

  De beste volautomatische koffiemachine onder de € 350 euro

  DeLonghi Magnifica ECAM 22.110SB

  DeLonghi Magnifica ECAM 22.110SB review

  Vanaf

  309,-

  Deze machine is een echte win win machine, goed & goedkoop! Met deze machine geniet je van het genot van echt verse koffie. De machine maalt namelijk de bonen zelf. Zin in een sterker bakkie in de ochtend? Ja hoor, ook dat is mogelijk met deze machine. Door aan de grote rond knop te draaien kun je de sterkte van de koffie naar smaak instellen. Ook is het mogelijk om de maalgraad van deze machine aan te passen. 

  Let op! Pas alleen de maalgraad aan wanneer de machine aan het malen is anders zullen de molens beschadigen. 

  Via de knoppen aan de voorkant van de machine kun je kiezen voor een espresso of lungo en voor 1 of 2 koppen koffie.   Bovendien is het maken van een cappuccino ook mogelijk met deze machine. De machine heeft namelijk een stoompijpje. Barista’s gebruiken ook vaak een stoompijpje. Een stoompijpje kan namelijk koude melk omtoveren tot hele dikke melkschuim. Je weet wel van die perfecte melkschuim die je ziet op van die Pinterest plaatjes, dat wil je toch! 

  Onderhoud aan de machine is wat meer dan gemiddeld. Denk aan onderhoudsbeurten als het ontkalken en reinigen van de machine. Neem hier de tijd voor want het onderhouden van je koffiemachine is erg belangrijk.

  Voordelen
  Geniet van echt verse koffie
  Simpel in gebruik
  Mooi design
  Sterkte en hoeveelheid instellen
  2 espresso's tegelijkertijd
  Nadelen
  Relatief veel onderhoud
  Melk opschuimen kost tijd
  Conclusie

  Machine met veel mogelijkheden, een stoompijpje en een mooie prijs.

  De beste volautomatische koffiemachine zonder melkspecialiteit

  jura_d4_piano_black

  Jura D4 review

  Vanaf

  699,-

  Met deze machine draait het echt om dé koffie, zonder al die poespas gewoon een heerlijke zwart bakkie. Deze JURA D4 Piano Black is speciaal gemaakt voor het zetten van een espresso. De machine heeft namelijk een speciale zetmethode waarbij het water langer in contact komt met de koffie en de koffie dus voller en intenser van smaak is.

  Met deze machine heb je keuze uit 5 koffiespecialiteiten. Deze specialiteiten zijn espresso, doppio, americano, lungo en ristretto. Van deze 5 soorten kun je hoeveelheid water, de sterkte en de temperatuur van de koffie naar smaak instellen. 

  Onderhoud aan deze machine is erg weinig vergeleken andere volautomaten. Door het waterfilter op tijd te vervangen in ontkalken in principe niet nodig. Wanneer je merkt dat de koffie anders gaat smaken of kouder wordt dan is het aan te raden de machine toch even te ontkalken. Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn, want Jura zegt zelf dat ontkalken van dit apparaat niet nodig is. Hetgeen dat wel nodig is, is het reinigen van de zetgroep. Wij raden het aan om dit wekelijks te doen. De zetgroep kun je simpelweg afspoelen onder de kraan. Let op! Niet in de vaatwasser doen, maar echt afspoelen. 

  Wist je dat? Als je de JURA D4 Piano koopt bij een geautoriseerd dealer van JURA dan heb je 25 maanden garantie. Mocht er iets gebeuren dan regelt JURA dat.    

  Voordelen
  Voor de espresso liefhebber
  Jura kwaliteit
  Keuze uit vijf koffiespecialiteiten
  Onderhoud is weinig werk
  Sterke machine
  Modern design
  Bedienbaar met app
  Nadelen
  Koffie met melkspecialiteit niet mogelijk
  Heeft geen touchscreen display
  Smart connect moet je apart aanschaffen
  Conclusie

  Machine van hoge kwaliteit die overheerlijke zwarte koffie zet en lang meegaat.

  De meest verkochte volautomatische koffiemachine

  Philips espressomachine ep1220/00

  Philips ep1220/00 review

  Vanaf

  324,95

  De Philips 2200 EP2224/10 is verre uit de meeste verkochte volautomatische koffiemachine. Dit model is zo populair doordat die handig in gebruik is, veel opties heeft en vriendelijke prijs heeft. En met deze volautomaat geniet je van een echte verse bak koffie, net zo eentje als bij een koffietentje, heerlijk toch!

  De machine heeft verschillende verlichte touchscreen knoppen waardoor een koffiespecialiteit kiezen erg gemakkelijk is. Een bakkie koffie zetten is dan ook binnen 1 druk op de knop gebeurt. Bovendien is het mogelijk om met de knoppen de sterkte en hoeveelheid van de koffie te bepalen. 

  ‘s Avonds wel eens zin in een bakkie decaf koffie, maar geen zin om niet te kunnen slapen daarna? Daar heeft deze volautomaat ook rekening mee gehouden! Er is namelijk een apart vakje waar je gemalen decaf koffie in kunt doen. 

  Ook een cappuccino zetten met deze machine is zo gepiept! De machine heeft namelijk een stoompijpje. Een stoompijpje is een pijpje waar warme stoom uitkomt. Door het stoompijpje in de koude melk te houden ontstaat er een heerlijke dikke schuimlaag voor op je cappuccino. 

  Onderhoud aan de Philips 2200 EP2224/10 is gemiddeld werk. De machine heeft een waterfilter waardoor ontkalken, maar 1 keer per anderhalf jaar nodig. Toch zijn er wel andere onderhoudsklussen nodig aan deze machine. Denk aan het afspoelen van de zetgroep en de andere uitneembare onderdelen. 

  Voordelen
  Vele opties
  Gemakkelijk in gebruik
  Vriendelijke prijs
  Compact design
  Dikke schuimlaag creëren door stoompijpje
  Nadelen
  Niet erg stevig
  Veel geluid bij het malen van de bonen
  Geen recepten opslaan
  Conclusie

  Ideale volautomaat met veel opties en een stoompijpje. Geniet van veel opties voor een scherpe prijs

  De beste volautomatische koffiemachine voor cappuccino’s

  Philips ep2231/40 series 2200 LatteGO

  Philips LatteGO 2200 review

  Vanaf

  369,-

  De Philips EP2231/40 series 2200 LatteGO is speciaal ontwikkeld voor het maken van koffiespecialiteiten met melk. Dit model komt ook uit de LatteGO familie. Deze familie kenmerkt zich aan het melkreservoir aan de voorkant van de machine. Dit twee-delige melkreservoir kun je gemakkelijk op en vanaf de machine klikken. Het melkreservoir is ook erg onderhoudsvriendelijk. In slechts 15 seconde kun je het melkreservoir reinigen door deze simpelweg onder de kraan af te spoelen. Het zetten van een cappuccino was nog nooit zo gemakkelijk! 

  Met deze machine kun je elk bakkie helemaal naar smaak instellen. Je kunt namelijk de sterkte van de koffie, de hoeveelheid koffie en de temperatuur van de koffie aanpassen. Bovendien zet je gemakkelijk twee bakkie tegelijkertijd.  Deze zaken kun je instellen op het intuïtieve display. Het menu is duidelijk ingedeeld waardoor je direct weet waarvoor elke knop is. 

  Onderhoud aan de machine is gemiddeld werk. De machine heeft een waterfilter waardoor ontkalken niet vaak nodig is. De machine is scherp geprijsd en heeft een goede prijs/ kwaliteit verhouding. Met deze machine geniet je van een heerlijke cappuccino binnen 1 druk op de knop.

  Voordelen
  Echt verse koffie
  Cappuccino binnen 1 druk op de knop
  Melkreservoir gemakkelijk te reinigen
  Intuïtief touchdisplay
  Compacte machine
  Verschillende opties
  Nadelen
  Niet erg stevig
  Lawaai bij het malen van de bonen
  Conclusie

  Moderne volautomaat met verschillende opties en een handig melkreservoir, en dat voor een zacht prijsje!

  Koopgids

  Waar moet je op letten bij het kopen van een volautomatische koffiemachine

  Prijs

  De prijs van volautomaten verschillen heel erg. De prijzen beginnen rond de €300 euro en gaan tot wel €2500 euro. Maar waar zit dat verschil nou precies in? De prijsverschillen liggen aan veel verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn: 
  • Instellingen
  • Merk 
  • Materiaal 
  • De grootte van het bonen en waterreservoir
  • Het beeldscherm 
  • Bediening via app 
  Instellingen

  Laten we bovenaan beginnen: aantal opties. Sommige machines hebben veel voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten en andere machines wat minder. Sommige machines zijn gewoon wat ‘simpeler’ dan andere. Voor die meerdere opties betaal je dus ook. Onder opties vallen ook de zaken die instelbaar zijn, denk aan de sterkte van de koffie, hoeveelheid koffie, koffie en melk temperatuur. Een machine met meer opties is gewoonweg ook duurder dan een model met minder opties.

  Bovendien bieden veel volautomaten een optie tot koffie met melk, denk aan een stoompijpje, melkslang en een melkreservoir. Sommigen volautomaten bieden deze mogelijkheid niet aan. Hoe moderner en geavanceerder de melkopschuimmethode hoe duurder de machine.  

  Merk

  De tweede factor: merk. Sommige merken zijn duurder dan anderen. Dit heeft in vele gevallen helemaal niks met de kwaliteit te maken, maar dan betaal je echt voor de merknaam. Het gaat vaak om het gevoel die je bij een merk krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het merk Jura. Dit merk staat bekend als een professioneel, luxe en relatief duurder merk. Mensen betalen ook meer geld voor deze machines. 

  Materiaal

  Het materiaal, het materiaal van een machine zegt veel over hoe de machine oogt, voelt en de hoeveelheid geluid. Wat minder stevige machines zijn vaak wat smaller hebben glimmende onderdelen en zijn van dun kunststof. Stevige machines zijn vaak wat breder en gemaakt van dik kunststof, RVS of aluminium. 

  Bonen- en waterreservoir

  De grootte van het bonenreservoir en waterreservoir, hoe groter deze zijn hoe duurder de machine is.  

  Beeldscherm

  Het beeldscherm, er zijn verschillende soorten beeldschermen die een machine kan hebben. Zo begin je bij een machine met alleen knoppen, lcd-scherm met knoppen, kleurendisplay en tot slot een touchscreen kleurendisplay. Hierbij geldt hoe moderner hoe duurder. 

  Touchscreen display
  Toetsen
  Intuïtief touchdisplay
  App

  Tot slot de bediening van de volautomaat met een app. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat je met een app je koffiemachine kunt bedienen. Zo kunt je eenvoudig vanaf de bank een bakkie zetten. Voor deze optie betaal je natuurlijk meer.  

  Kortom wordt de prijs van een machine voor vele factoren bepaald. Uiteindelijk draait het erom welke opties je graag wilt en hoeveel je daarvoor over hebt.

  Opties

  Een volautomaat kan vele opties hebben. Alle opties die een volautomaat kan hebben zijn:

  • Temperatuur koffie/ water/ melk 
  • Sterkte koffie 
  • Hoeveelheid water 
  • Maalgraad bonen 
  • Koffierecepten opslaan
  • De hoeveelheid voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten

  Materiaal

  Het materiaal van een koffiemachine is een belangrijk onderdeel van de machine. Het zegt namelijk veel over het uiterlijk en stevigheid van de machine. Een volautomaat kan van verschillende materialen zijn gemaakt, de verschillende materialen zijn: 

  • Kunststof 
  • Aluminium
  • RVS

  Een machine van kunststof is vaak minder stevig dan een machine van aluminium en RVS. Een machine van kunststof kun je vaak herkennen aan een glimmende kleur. Echter zegt het materiaal niet alleen wat over de stevigheid van de machine. Vaak maakt de combinatie van een kunststof en smal een wat minder stevige machine. Deze machines maken ook wat meer geluid bij het malen van de koffie dan andere volautomaten. Dit komt doordat een wat minder stevige machine meer doortrilld dan een stevigere machine.

  Koffiebonen

  Het allerbelangrijkste aan een volautomaat is toch wel de smaak van de koffie. De smaak ontstaat onder andere door de bonen. Ben je benieuwd naar de beste koffiebonen? Lees het in ons artikel over de beste koffiebonen!

  beste volautomaat koffiebonen

  Bonenreservoir

  Alle volautomaten hebben een bonenreservoir. Het bonenreservoir van een koffiemachine zit meestal op de bovenkant van de machine. Vaak zit er een klepje bovenop waardoor de smaak van koffie na lange tijd nog steeds even lekker en krachtig is. Bovendien zijn er volautomaten die een ingebouwde bonenreservoir hebben. Dit oogt erg strak en professioneel. Wanneer het gaat over de inhoud van het bonenreservoir wordt er gepraat in grammen. De inhoud van een bonenreservoir loopt van 120 gram tot 500 gram. Ben je een grootverbruiker of heb je geen zin om vaak de bonen bij te vullen dan is het aan te raden om een volautomaat te kopen met een groot bonenreservoir.

  Waterreservoir

  Het waterreservoir is een belangrijk onderdeel van een volautomaat. Door water met de gemalen te combineren ontstaat namelijk koffie. Het waterreservoir zit vaak aan de zijkant van de machine en is vaak uitneembaar. Dit betekent dat je het waterreservoir uit de machine kunt halen om hem te vullen met water. Bovendien is het waterreservoir vaak doorschijnend daardoor kun je zien hoeveel water er in het waterreservoir zit en weet je dus wanneer je hem moet bijvullen. De inhoud van een waterreservoir ligt tussen de 1,1 en 2,4 liter. Voor 1 kop koffie gebruik je ongeveer 0,2 liter water.

  Waterreservoir

  Melkopschuimmethode

  Er zijn verschillende manieren waarop machines melk kunnen opschuimen. De verschillende manier zijn: 

  • (Automatisch) stoompijpje 
  • Melkslang
  • Melkreservoir (zonder leidingen)

  Alle manieren hebben hun voordelen en nadelen. 

  MethodeVoordeel Nadeel 
  Stoompijpje Hele dikke melkschuim Melk opschuimen kost tijd
  Melkslang Binnen 1 druk op de knop koffie met melkMelk slang moet je goed schoonhouden 
  Melkreservoir Binnen 1 druk op de knop koffie met melkReinigen kost tijd 
  melk opschuimen
  melkreservoir
  beste volautomaat melkresrevoir met slangen
  beste volautomaat met melkslang
  Automatisch stoompijpje Krups Barista

  Bediening via app

  Tegenwoordig zijn de meest moderne koffiemachines bedienbaar met een app. Via bluetooth kun je je telefoon verbinden aan de machine. Met behulp van zo’n app kun je vanaf een afstandje een heerlijk bakkie zetten. Op de app kun je elk bakkie helemaal naar smaak instellen. Een bakkie zetten was nog nooit zo makkelijk! Het nadeel aan een ‘slimme koffiemachine’ is dat je er ‘s avonds al aan moet denken om een kopje onder de machine te zetten. Bovendien kost het veel tijd voordat de machine in de ochtend helemaal opgestart is en spoelt de machine altijd eerst voor. Wanneer je er dus een kopje onder zet loopt het voorspoelwater in je kopje. Kortom ben je sommige gevallen niet eens veel sneller dan in de lokale koffiezaak.

  Volautomaat bedienbaar met app

  Schoonmaakgids

  Een goed onderhouden koffiemachine is de sleutel tot een langere levensduur en heerlijke koffie. Want als je dagelijks van je heerlijke bakje koffie geniet, wil je wel dat je trouwe koffiemachine in topvorm blijft, toch? Hier is een eenvoudige uitleg om je koffiemachine schoon te houden.

  Regelmaat is ‘the key’

  Maak het een gewoonte om je koffiemachine maandelijks schoon te maken of na ongeveer 250 kopjes koffie. Als je machine een cappuccino functie heeft, gebruik dan een melkreiniger om het melkdoorloopsysteem grondig te reinigen.

  De meeste bonen koffiemachines van bekende merken zoals Jura, Delonghi en Philips hebben ingebouwde schoonmaakfuncties. Deze spoelen de machine door, geven aan wanneer ontkalken nodig is en wanneer je reservoirs moet legen of bijvullen. Vergeet echter niet om ook de losse onderdelen schoon te maken, zoals het waterreservoir, de zetgroep, de opvangbak en de afvalbak.

  Spoel de opvangbak, het waterreservoir en de afvalbak met de hand af onder de kraan. De zetgroep moet wekelijks worden gereinigd. Dit onderdeel is aanwezig in alle volautomatische espressomachines en is waar de gemalen koffie en verwarmd water samenkomen.

  Twee kopjes koffie

  Zetgroep reinigen

  De meeste moderne koffiezetapparaten geven zelf aan wanneer ze gereinigd moeten worden. Koffiemachines met een vaste zetgroep hebben een automatische spoelfunctie om deze schoon te maken. Bij machines met een verwijderbare zetgroep kun je deze uit de machine halen en met de hand reinigen. Raadpleeg de handleiding van je specifieke merk voor instructies over het verwijderen van de zetgroep. 

  Spoel de zetgroep af onder de kraan met koud of lauw water, bij voorkeur ‘s avonds zodat deze kan drogen. 

  Minder koffie dan normaal

  Wanneer je merkt dat er steeds minder koffie uit je machine komt en je eindigt met slechts een half kopje, maak je geen zorgen. Hier zijn enkele tips om dit probleem op te lossen:

  • Soms kunnen er koffieresten in de uitloop van de machine achterblijven, wat de doorloop van koffie belemmert. Je kunt dit eenvoudig oplossen door voorzichtig de gaatjes in de uitloop door te prikken met een dun voorwerp, zoals een naald of tandenstoker.
  • Als je waterfilter niet goed is geplaatst, kan dit de watertoevoer blokkeren. Haal de filter los, knijp voorzichtig alle lucht eruit en spoel de filter onder water terwijl je de laatste luchtbellen eruit knijpt. Plaats de waterfilter vervolgens terug in de koffiemachine.
  • Soms kan lucht in de leidingen vastzitten en de koffiestroom verstoren. Je kunt dit oplossen door je apparaat een paar keer met heet water door te spoelen.

  Ontkalken

  Hoe pak je het ontkalken van je koffie- of espressomachine aan? Er zijn twee gangbare methoden: met ontkalkingstabletten of vloeibare ontkalker. De frequentie hangt af van je specifieke machine, dus bekijk de handleiding voor specifieke richtlijnen. Sommige machines geven zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken.

  Ontkalkingstabletten zijn handig in gebruik en kun je meestal rechtstreeks in een daarvoor bestemd vakje in je machine plaatsen. In sommige gevallen moet je het tablet oplossen in het waterreservoir. Vloeibare ontkalkers voeg je simpelweg toe aan het waterreservoir, al kan het doseren soms wat lastiger zijn. 

  Welke ontkalker moet je kiezen? Elk merk koffiemachine heeft vaak zijn eigen aanbevolen ontkalker. Naast merk-specifieke opties zijn er universele ontkalkers beschikbaar, zowel vloeibaar als in tabletvorm. Over het algemeen is het aan te raden om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

  Stappenplan

  Een eenvoudig stappenplan om je koffiemachine te ontkalken:

  1. Vul het waterreservoir van je koffiezetapparaat tot het maximum, zoals aangegeven op het apparaat.

  2. Voeg de ontkalker toe aan het water.

  3. Laat het apparaat leeglopen in een bakje totdat het volledig leeg is.

  Vermijd het gebruik van schoonmaakazijn

  Een laatste aandachtspunt: het gebruik van schoonmaakazijn wordt afgeraden. Hoewel sommigen dit als ontkalkingsmiddel inzetten, kan het zuur in schoonmaakazijn op de lange termijn schade aan je machine veroorzaken en de smaak van je koffie beïnvloeden.

  En daar heb je het, jouw geheime formule voor het behouden van een topkwaliteit kopje koffie. Door regelmatig je koffiemachine schoon te maken en, indien nodig, te ontkalken, zorg je ervoor dat die trouwe metgezel in je keuken altijd klaarstaat om je te voorzien van heerlijke brouwsels. 

  Gaan met die banaan!

  Tada dat was ‘m dan! Hopelijk hebben wij van Koffieliefhebbers jouw zoektocht naar de perfecte volautomaat een stukje makkelijker kunnen maken door middel van dit artikel. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben stuur ons dan een mailtje naar info@koffieliefhebbers.nl