Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Cappuccino

Cappuccino

Een Italiaanse klassieker

Informatie

Tussendoor
1 persoon
5 min. bereiden

Ingrediënten

  • 60 ml koude melk
  • Een kopje espresso
  • Stoompijp

Cappuccino

De heerlijke cappuccino is niet meer weg te denken uit het leven van veel koffieliefhebbers. De combinatie van sterke espresso, romige gestoomde melk en zacht melkschuim blijft populair. Zoals veel andere koffiedranken komt deze heerlijke koffiedrank uit het koffieland Italië. Maar wist je de oorsprong van deze heerlijke koffiedrank niet in Italië ligt, maar in Oostenrijk? 

Cappuccino

Kapuziner Kaffee

In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, wonen veel koffieliefhebbers. Wenen staat dan ook vol met koffiehuizen waar je relaxed een koffietje kunt drinken. In deze koffiehuizen is de voorganger van de cappuccino ontstaan, de Kapuziner Kaffee. Deze koffiedrank bestond uit koffie met room en suiker. De populaire drank is vernoemd naar monniken. Ja, echt! De kleur van de koffie is namelijk hetzelfde als de kleur van de habijt van de kapucijner monniken. Leuk feitje om aan te denken terwijl je jouw cappuccino drinkt.  

Italiaans recept

Maar koffie met room en suiker? Dat is toch niet de cappuccino zoals wij hem nu kennen? Dat klopt, want de Italianen hebben het recept aangepast. Na een aantal jaar kwam de drank in Italië terecht. De Italianen pasten de drank aan tot het de cappuccino werd die wij nu kennen. Ze lieten de suiker achterwege en creëerden de gelijke combinatie van espresso, gestoomde melk en melkschuim. In Italië noemden ze de drank natuurlijk niet Kapuziner Kaffee. Ze pasten de naam aan naar het bekende ‘cappuccino’. De geliefde koffiedrank was ontdekt en klaar om de wereld te veroveren. Wist jij dat Italianen cappuccino uitsluitend in de ochtend drinken? Gelukkig is het in andere landen hartstikke oké om het op elk moment van de dag te drinken! 

Cappuccino latte art

Latte art

Cappuccino is niet alleen lekker om te drinken, het ziet er ook nog eens leuk uit. Latte art, de kunst van leuke vormpjes in het drankje gieten, wordt steeds populairder. De barista gebruikt een speciale techniek om leuke ontwerpen in de cappuccino te laten verschijnen. De geschuimde melk wordt in de espresso geschonken met een bepaalde techniek. Wil jij deze techniek ook leren? Wij leggen in ons blog haarfijn uit hoe jij ook een koffie kunstenaar kunt worden. 

Bereiden

1 Stap 1

Vul een kan met de koude melk

2 Stap 2

Plaats de stoompijp in de kan en zet hem aan

3 Stap 3

Neemt de melk in volume toe en ontstaat er een schuimlaag? Houd de kan dan steeds wat lager, maar zorg er wel voor dat de punt van de stoompijp in de melk blijft zitten. Doordat je de kan schuin houdt ontstaat er een draaikolk in de melk

4 Stap 4

Schud de kan niet!

5 Stap 5

Wil je stevig melkschuim maken? Zet de kan dan met een klap op het aanrecht of de tafel

6 Stap 6

Zet je koffiezetapparaat aan en bereid daarmee espresso

7 Stap 7

Giet de melk in het kopje. Begin in het midden!

8 Stap 8

Vergeet niet om het stoompijpje nog een keer aan te zetten om de melk restanten uit het pijpje te verwijderen

9 Stap 9

Geniet van een heerlijke cappuccino

Ook lekker!