Milieuvriendelijk en eerlijk koffie drinken doe je zo
Op een gemiddelde dag op kantoor worden er heel wat bakjes koffie gezet. Zwart, met melk, cappuccino, een schepje suiker of latte met havermelk. Koffie is er in alle soorten en maten en dus voor ieder wat wils. De gemiddelde Nederlander drinkt het liefst 3 koppen per dag. Zoveel koffie betekent dus ook veel afval, maar ook het hele proces voorafgaand aan jouw kopje koffie verdient natuurlijk aandacht. Hoe zorgen we ervoor dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen en hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Want willen we blijven genieten van ons dagelijkse kopje, dan moet dan natuurlijk wel op een eerlijke en milieuvriendelijke manier, of dat nu je dagelijkse kopje thuis, on the go, of op kantoor is.
Wegwerpbekertjes verdwijnen
Er wordt dus veel koffie gedronken in ons land. Het is voor velen een fijne start van de ochtend of een opfrisser in de middag. Veel mensen genieten ook wel eens van een koffie to-go. Hoewel je eigen beker meenemen steeds meer normaal wordt, maken de meeste mensen nog gebruik van wegwerp bekertjes. Dit gaat vanaf 2023 veranderen. Het gebruik van wegwerpartikelen moet aanzienlijk worden teruggedrongen en na een aantal jaar het liefst helemaal verdwijnen. Dat betekent dus ook geen koffiebekertjes meer op kantoor, wat al een hele mooie stap in de goede richting is. Nu de wegwerpbekertjes verdwijnen moeten we dus op een andere manier onze koffie op kantoor of onderweg gaan drinken. Een leuke optie is mokken bedrukken met bijvoorbeeld het logo van het bedrijf waar je voor werkt. Vanaf volgend jaar moeten de wegwerp bekertjes dus verdwijnen. Haal jij je koffie to-go nog niet met je eigen beker en gebruik je op kantoor nog plastic bekertjes? Loop dan alvast een paar stappen vooruit en neem vanaf nu alvast je eigen beker of mok mee.
Een keer geen koemelk
Speciale koffies zijn geliefd. Waar we vroeger alleen nog konden genieten van een zwarte koffie, koffie verkeerd of een cappuccino, zien we de koffievarianten steeds verder uitbreiden. Ook speciale varianten komen uit het buitenland overgewaaid zoals de flat white of frappuccino. Hier wordt standaard koemelk voor gebruikt en dat is nu niet bepaald de meest milieuvriendelijke variant. Koeien zijn goed voor een aanzienlijk deel van de CO2 uitstoot en het hele proces om de melk te produceren en transporteren maakt dat natuurlijk nog veel groter. Een kopje zwarte koffie is daarom een betere keuze. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een plantaardige variant zoals havermelk of amandelmelk. Deze keuze heb je tegenwoordig al op de meeste plekken in de horeca. Op kantoor heb je die keuze wellicht nog niet altijd, zeker niet wanneer de koffie uit een automaat komt. Daar valt dus nog winst te behalen.
Plastic afval
De manieren waarop we koffie kunnen zetten is heel divers. Zo is er de volautomatische espressomachine, het filter koffiezetapparaat, de percolator en de koffiemachines met cups. Die laatste daar heb je uiteraard cups voor nodig die gemaakt zijn van plastic. Niet een hele duurzame keuze dus. Toch is ook daar iets voor te zeggen, aangezien je in ieder geval goed kunt doseren en dus nooit te veel koffie zet. Met filterkoffie is dat nog wel eens lastig in te schatten en moet je koffie weggooien. Steeds meer koffiecups zijn tegenwoordig biologisch afbreekbaar of zelfs herbruikbaar. Maak jij gebruik van zo’n apparaat, kies dan in ieder geval voor deze varianten om je afvalproductie zo klein mogelijk te houden.
Wat te doen met restproducten
Van koffie houd je altijd een restproduct over, namelijk het koffiedik. Normaal gesproken gooi je dit waarschijnlijk zonder erbij na te denken in de prullenbak of bij het GFT afval. Maar met dit restproduct kun je ook nog andere leuke dingen doen. Zo kan het bijvoorbeeld dienen als een mest voor je planten, kun je er vieze geurtjes mee verwijderen uit je koelkast en kun je er een lekkere scrub mee maken voor je huid.
Eerlijke prijzen en omstandigheden voor koffieboeren
Achter dat kopje koffie dat jij iedere dag drinkt gaat een heel verhaal schuil. De omstandigheden die de koffieboeren moeten doorstaan en de prijs die ze voor de koffie krijgen zijn vaak erg slecht. Om zeker te weten dat je als consument in ieder geval een steentje bijdraagt aan goede omstandigheden en een eerlijke prijs moet je kiezen voor koffie met een koffie keurmerk. Zo kun je denken aan het Fairtrade keurmerk, oftewel eerlijke handel. Dit keurmerk zegt iets over het feit of de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen.