Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Koffiezetapparaat ontkalken
Inhoudsopgave
    Koffie

    Koffiezetapparaat ontkalken: hoe werkt dat?

    5 minuten leestijd

    Sta je elke dag op met een vers bakkie pleur en kun je jouw ochtend niet zonder voorstellen? Zorg dan goed voor je koffiemachine, want voor je het weet moet je een nieuwe kopen. Het is niet alleen belangrijk om je koffiezetapparaat goed te reinigen met reinigingstabletten, maar ook om je koffiezetapparaat eens in de zoveel tijd te ontkalken. Lees hier alles wat je moet weten over ontkalken. En blijf genieten van jouw vertrouwde koffiezetapparaat.

    Koffiezetapparaat ontkalken

    Waarom moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

    Ondanks dat het ontkalken van de koffiemachine niet de favoriete bezigheid is van veel koffieliefhebbers, is het toch wel slim om het eens in de zoveel tijd te doen. Als je toch nog motivatie zoekt om aan het klusje te beginnen, hebben wij hier op een rij gezet waarom je het beter wel kunt doen. 

    • Als op een dag je kop koffie niet meer hetzelfde smaakt, komt dat waarschijnlijk door het te hoge gehalte kalk in de koffiemachine. Kalk kan namelijk de smaak van koffie beïnvloeden. Nadat je je koffiezetapparaat hebt ontkalkt, zal je koffie weer als vanouds smaken.
    • Kalk kan ook de doorvoer van het apparaat blokkeren. De verwarmingsbron slibt dicht, waardoor de koffie niet meer de gewenste temperatuur bereikt. En lauwe koffie geniet je toch wat minder van dan van een lekker warm bakkie.
    • De machine moet ook harder werken om koffie op temperatuur te krijgen, waardoor hij meer energie verbruikt. Dit ga je uiteindelijk zien op je energierekening.
    • Uiteindelijk kan de doorvoer van jouw koffiezetapparaat zo ver dichtslibben dat onderdelen of de gehele machine ermee ophouden. En dat moeten we niet hebben.  Al deze problemen kun je voorkomen door op tijd te ontkalken. Je verwijdert hiermee de ophopingen, waardoor je van lekkere koffie kunt blijven genieten

    Wanneer moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

    Op tijd ontkalken is belangrijk, maar wat wordt er nou bedoeld met ‘op tijd’? Er zijn een aantal aanwijzingen en tips waardoor jij altijd precies op tijd bent!

    • Veel koffiemachines hebben een indicatielampje die aangeeft dat er ontkalkt moet worden. Kijk in de handleiding van jouw apparaat om zeker te weten welk lampje dit is.
    • Als er een krijtachtig wit residu ontstaat op je koffiemachine is het tijd voor een grondige ontkalking. Controleer de binnenkant van jouw koffiezetapparaat om te checken of er kalk in zit.  
    • Een duidelijke indicator is de veranderende smaak van koffie. Jij als koffieliefhebber merkt vast wanneer jouw bakkie pleur een andere of minder lekkere smaak heeft dan normaal.
    • Een andere duidelijke aanwijzing is dat een koffiezetapparaat veel meer geluid gaat maken dan normaal. Doordat de doorvoer aan het dichtslibben is, moet de machine meer werk leveren en gaat hij aan alle kanten rammelen. 
    • Als je het toch nog lastig vindt om te zien of proeven wanneer jij jouw apparaat moet ontkalken, moet je drie dingen nagaan: wat is de waterhardheid van jouw water, wat voor koffiezetapparaat heb je en hoe vaak drink je koffie.

     Als jouw water hard is, zal je vaker moeten ontkalken. Hier kun je meer lezen over wat waterhardheid precies inhoudt en wat de waterhardheid is in jouw gemeente. Het verschilt per koffiezetapparaat wanneer je moet ontkalken. Kijk op de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat, hier staat vaak in hoe vaak jij jouw apparaat moet ontkalken. Als laatste is de frequentie waarmee je koffie drinkt van belang. Als je vaker een bakkie pleur zet, moet je ook vaker ontkalken. 

    Over het algemeen is het aan te raden om eens in de 2 á 3 maanden jouw machine te ontkalken.

    Koffiezetapparaat ontkalken

    Waarmee kan ik het beste mijn koffiemachine ontkalken?

    Nu je weet waarom en wanneer je moet ontkalken, is de volgende stap om erachter te komen waarmee je moet ontkalken. Vaak wordt er gezegd dat je kunt ontkalken met schoonmaakazijn. Doe dit niet. Het schoonmaakazijn kan namelijk de machine op termijn beschadigen. Fabrikanten geven geen garantie meer als je ontkalkt met azijn. Als laatste kan de smaak van de koffie achteruit gaan doordat het gaat smaken naar azijn. Als je toch graag zonder officieel ontkalkingsmiddel wil werken, kun je ontkalken met citroen. Hiervoor heb je een of twee citroenen nodig, waarvan je het sap mengt met heet water. Gebruik een eetlepel citroensap per halve liter water. 

    Het is toch wel het meest verstandig om echte ontkalkingsmiddelen te gebruiken. Fabrikanten geven je nog wel garantie als je ontkalkt met de aanbevolen ontkalkingsmiddelen. Deze kun je meestal vinden in de handleiding van je apparaat. Je kunt ook kiezen voor een ander merk dan wat de fabrikant aanbeveelt. Er zijn twee soorten ontkalkingsmiddelen: tabletten en vloeibare ontkalker. 

    • Ontkalkingstabletten zijn klein en makkelijk te doseren. De meeste apparaten hebben een apart vakje om het tablet in te doen. Als jouw apparaat dit niet heeft, kun je het tablet in het waterreservoir oplossen. Meestal is 1 tablet voldoende. 
    • Vloeibare ontkalker kun je toevoegen aan het waterreservoir. Het nadeel is wel dat vloeibare ontkalker lastiger te doseren is dan een ontkalkingstablet. Daarom is het handig om er een maatbeker bij te pakken. Op de verpakking van de ontkalker staat hoeveel je moet toevoegen.

    Hoe werkt het ontkalken?

    We zijn bij de laatste stap aangekomen: het ontkalken van de koffiemachine. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing van de koffiemachine hoe je te werk moet gaan. Het kan natuurlijk dat dit er niet in staat, of dat je het toch liever anders aanpakt. Daarom leggen wij hier stap voor stap uit hoe je jouw machine kan ontdoen van kalk. 

    • Haal de machine leeg. Dus zorg ervoor dat er geen water of koffie meer in zit. Spoel de onderdelen goed af met warm water. Hierdoor verwijder je oude koffierestjes. 
    • Vul hierna het waterreservoir met water. Doe dit tot het maximum.
    • Voeg de ontkalker toe aan het water. 
    • Vergeet niet een bakje onder de uitloop van de machine te zetten! 
    • Laat het apparaat leeglopen in het bakje, tot de machine helemaal leeg is.
    • Nadat je de machine hebt gespoeld met de ontkalker, vul je hem nog een keer alleen met water. Laat het apparaat nog een keer leeglopen. Hierdoor spoel je het ontkalkingsmiddel er helemaal uit. Doe dit het liefst drie keer, zodat alle kalkresten en ontkalker weg zijn. 
    • Geniet weer van een lekker bakkie pleur. 
    • Herhaal dit eens in de 2 a 3 maanden om je koffiemachine kalkvrij te houden.

    Stuur ons een berichtje als je nog vragen hebt. Succes en zorg goed voor jouw koffiezetapparaat! Als je te laat bent met het ontkalken van jouw koffiemachine, of je wil gewoon graag een nieuwe kopen, dan hebben wij de beste koffiemachines van 2021 voor je op een rij gezet.

    Tip! Op YouTube zijn tegenwoordig erg veel video’s te vinden waarin koffiemachines worden ontkalkt, neem eens een kijkje en wie weet legt iemand haarfijn uit hoe jouw koffiemachine moet worden ontkalkt 🙂

    Femme van der Vlist
    Koffieliefhebber

    Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

    Blogs van Femme lezen

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen