Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Inhoudsopgave
    Koffie

    De mokapot: Alles wat je erover moet weten

    4 minuten leestijd

    Ben je niet zo’n fan van die moderne koffiezetapparaten? Of ben je op zoek naar een koffiezetapparaat dat je mee kunt nemen wanneer je gaat kamperen? Dan is een mokapot wat voor jou! De mokapot, ook wel moka pot, moka of mokkapot genoemd, is een populair apparaat waar je heerlijke koffie mee zet. We leggen je hier alles uit wat je wil weten over de mokapot; van wat het apparaatje precies is tot hoe je er een lekker bakkie pleur mee zet.

    Wat is een mokapot?

    De mokapot is door Luigi de Ponti en Alfonso Bialetti bedacht in 1933. In Italië bedachten zij dit populaire apparaatje waarmee je door middel van warmtedruk het water door het filter drukt. Vaak wordt de mokapot een espresso pot genoemd, maar dit is zeker niet terecht. Je zet er immers geen espresso mee. Espresso wordt namelijk gemaakt bij een druk van 9 bar, terwijl bij de mokapot de druk ongeveer 1,5 bar is.

    Een grijze mokapot met een kopje moka koffie. Op de achtergrond staat een plant, een klein klokje en een pot met koffiebonen

    Wat is het verschil tussen een mokapot en een percolator?

    Waarschijnlijk wist je niet eens dat er een verschil zit tussen een mokapot en een percolator. Dat is ook niet gek, veel koffiedrinkers denken namelijk dat de mokapot hetzelfde is als een percolator. Dat is niet het geval. De mokapot perst namelijk het water langs de koffie, terwijl een percolator juist het water naar boven stuwt, waarna het op de koffie loopt. Bij de percolator krijg je dus koffie in het onderste gedeelte van de pot, terwijl je de koffie bij een mokapot juist in het bovenste gedeelte vindt.

    Moka koffie zetten, hoe doe ik dat?

    Voordat je begint met het zetten van heerlijke moka koffie, moet je eerst de juiste maalgraad vinden.

    De juiste maalgraad

    Als je lekkere koffie wil zetten met een mokapot, is het heel belangrijk dat je voor de goede maalgraad gaat. Vaak gebruiken koffieliefhebbers de eerste keer snelfiltermaling. Dit is alleen geen goed idee voor moka koffie. De maling is namelijk te grof voor het kleine apparaatje, waardoor de koffie te snel doorloopt. Hierdoor krijgt de koffie een wat zurige smaak. Kies dus voor een fijne maling, ongeveer dezelfde grootte als een korrel keukenzout. Maal zelf de bonen of laat de bonen malen bij een speciaalzaak.

    Koffie zetten met de moka

    Binnen 1 minuut koffie zetten? Yes please! Pak je mokapot en de gemalen koffiebonen erbij en laten we beginnen! 

    1. Ben je bang dat het water te heet wordt tijdens het verwarmen? Kook het dan in een waterkoker tot ongeveer 80°. Hierdoor weet je zeker dat de koffie niet verbrandt.
    2. Vul het waterreservoir met water tot ongeveer het ventieltje.
    3. Doe de koffie in het filter en tik twee keer voorzichtig met het filter op een stevige ondergrond, zoals je aanrecht. 
    4. Hierna strijk je de overtollige koffie af. Je moet wel opletten dat je de koffie niet aandrukt!
    5. Plaats de filter met de koffie op het onderste gedeelte van de mokapot.
    6. Pas op bij deze stap! Je draait nu namelijk het bovenste gedeelte van de pot op het onderste. Het onderste gedeelte kan heet zijn. 
    7. Plaats nu de mokapot op middelmatig vuur.
    8. Het water moet gaan koken, zodat het water door het filter wordt gedrukt. Hoor je licht geborrel en een sissend geluid? Dan is de koffie klaar. 

    Dit moet in totaal ongeveer 1 minuut duren. Duurt het minder lang? Dan is de koffie te grof gemalen. Duurt het juist langer dan 1 minuut? Dan is de koffie te fijn gemalen.

    Moka koffie gezet met een mokapot. De koffie zit in de bovenkant van de mokapot

    Hoe smaakt moka koffie?

    Moka koffie is perfect voor de liefhebbers van volle koffie. Door de wat dikkere textuur is de moka koffie heerlijk romig. De koffie is ook erg geconcentreerd, waardoor je wel van sterke koffie moet houden voordat je dit apparaatje aanschaft. Het is ook belangrijk dat je eerst de juiste techniek onder de knie krijgt voordat je perfecte koffie kan zetten met een mokapot. Het is namelijk echt afhankelijk van een paar seconden of je een heerlijke bak zet, of dat je een bitter kopje koffie drinkt. Het water moet ook niet al te warm zijn, want dan worden te veel bitters uit de koffie onttrokken.

    Hoe maak ik mijn mokapot schoon?

    Het is erg belangrijk om je mokapot schoon te houden. Gelukkig is dit ook erg eenvoudig om te doen. Gebruik hiervoor geen afwasmiddel, omdat deze smaak kan blijven hangen in de pot. We raden aan om de mokapot schoon te maken met een zachte spons en water. Je kunt er ook voor kiezen om eens in de zoveel tijd water zonder koffie te koken in de pot. Wanneer je een aluminium mokapot in je bezit hebt, is het belangrijk om hem goed droog te maken na het schoonmaken. Anders kan er roestvorming ontstaan.

    Onze favoriete moka potten

    We zijn groot fan van moka potten en daarom hebben we onze favorieten voor jou op een rij gezet.

    Femme van der Vlist
    Koffieliefhebber

    Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

    Blogs van Femme lezen

    2 reacties op "De mokapot: Alles wat je erover moet weten"

    1. Marja van Keulen-Tinholt

      Ik heb al meer dan 40 jaar een roestvrijstalen mokapotje uit Italie in gebruik. Voor nieuwe rubber ringen (tussen waterreservoir en waar de koffie inkomt na het verwarmen van het water) kon ik altijd terecht bij Duikelmans in Amsterdam. Helaas verkopen die geen rubber ringen meer. Kan ik bij u terecht, als ik de omvang door geef? Of een foto stuur van het mokapotje?
      Hoor het graag van u.

      1. NeoSEM

        Hallo Marja,

        Bedankt voor uw bericht, wat jammer dat Duikelmans dat niet meer verkoopt! Wij verkopen jammer genoeg ook geen rubber ringen. Ik hoop dat u een winkel vindt waar ze u verder kunnen helpen.

        Groetjes Femme

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen