Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Een kofifeliefhebber die koffie zet met de french press
Inhoudsopgave
  Koffie

  Welke soorten koffiemachines zijn er?

  Roman Hut 16 september 2022
  6 minuten leestijd

  Er is tegenwoordig keuze uit ontzettend veel soorten koffiemachines. Voor je perfecte kopje koffie moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals: de juiste apparatuur, de juiste koffiebonen en water van goede kwaliteit.

  Toch begint de perfecte koffie altijd met jouw keuze uit alle soorten koffiemachines. Het vinden van de juiste koffiemachine kan lastig zijn. De reden hiervan is dat de juiste smaak  koffie een mening is en smaken heel erg kunnen verschillen.

  In dit artikel staan verschillende soorten koffiemachines waaruit je kan kiezen. 6 soorten koffiemachines bespreek ik aandachtig in dit artikel. De voordelen per koffiemachines worden bijvoorbeeld genoemd. Daarmee wordt jouw keuze voor het kopen van een koffiemachine een stuk gemakkelijker.

  Verschillende kopjes met koffie. De koffie is met verschillende zetmethodes gezet. Hoe ga jij koffie zetten?

  Filter-koffiezetapparaat

  Een filter-koffiezetapparaat is zeer nuttig in verschillende situaties. Maar hoe werkt de machine? Door water in het waterreservoir te doen en daarnaast de gemalen koffie op de koffiefilter te plaatsen, kan het apparaat zijn werk doen. Het water druppelt door het filter met de gemalen koffie heen, wat resulteert in koffie. Zo wordt de koffie gemaakt. 

  Dit apparaat is nuttig als je veel koffie wil zetten in een korte tijd. Krijg jij af en toe of juist vaak veel gasten over de vloer? Dan is een filter-koffiezetapparaat zeker een aanrader. 

  Voordelen van het filter-koffiezetapparaat

  Niet alleen zet het filter-koffiezetapparaat veel koffie in een korte tijd, ook heeft het apparaat lage kosten. Naast vrij lage aanschafkosten (rond 30 tot 200 euro; deze prijzen kunnen verschillen) heeft het apparaat ook weinig tot geen onderhoudskosten. Ideaal dus, als je het niet nodig vindt om veel uit te geven aan een koffiezetmachine. 

  De kosten van de koffiebonen die je gebruikt bij het filter-koffiezetapparaat zijn niet hoog: 1000 gram koffiebonen is te koop voor ±10 euro.

  Naast deze al genoemde belangrijke voordelen van deze koffiezetmachine, heeft een filter-koffiezetmachine ook een makkelijke bediening. 

  De voordelen van een filter-koffiezetapparaat nogmaals op een rijtje:

  • In een korte tijd kun je veel koffie zetten;
  • Lage aanschaf- en onderhoudskosten;
  • Makkelijk te gebruiken.

  Toch zien we in de markt dat de populariteit van het filter-koffiezetapparaat afneemt en dat alternatieven haar plek innemen.

  Ons favoriete filter-koffiezetapparaat Philips Grind & Brew HD7767/00

  ★★★★★
  179,00
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Volautomatische koffiemachine

  Een volautomatische machine is één van de soorten koffiemachines die de laatste jaren steeds populairder wordt. Deze koffiemachine is populair omdat je letterlijk alles zelf kan bepalen aan je bakje koffie. Doordat je bijna alles kan veranderen naar je persoonlijke wens, ben je niet afhankelijk van hoe je de koffie standaard krijgt. Ook is de koffie vaak lekker vers en heeft de koffie een hoge kwaliteit.

  Voordelen van de volautomatische koffiemachines

  Je kan de verschillende onderdelen zelf bepalen bij de volautomatische koffiemachine: 

  • De hoeveelheid water;
  • De sterkte; 
  • De maalgraad; 
  • En de temperatuur van je bakje koffie. 

  Nadelen van de volautomatische koffiemachines

  De nadelen van de volautomatische koffiezetautomaat:

  • Het gebruikt koffiebonen, en die zijn redelijk duur
  • Ook zijn veel volautomatische koffiemachines aan de dure kant, maar zeker je geld waard;
  • Ten slotte heeft het ene volautomatische koffiezetapparaat meer onderhoud nodig dan de ander.

  Toch zijn er ook genoeg volautomatische koffiemachines met een prima prijskaartje. Daarnaast geeft de volautomatische koffiemachine een hoge kans dat iedereen de koffie zal lusten, door de functie van personaliseren van je kopje koffie. Ben je benieuwd naar wat welke soort volautomatische koffiemachine nu te bieden heeft? Neem dan een kijkje bij de beste volautomatische koffiemachines

  Onze favoriete voluatomaat: Krups Espressovolautomaat Automatic

  320,00
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Espressomachine

  Espresso is een soort koffie gemaakt van koffiebonen, net als filterkoffie. Het verschil ten opzichte van filterkoffie is dat espresso zeer geconcentreerd is gemaakt. Het water loopt met hoge druk langs heel fijn gemalen koffie, wat resulteert in een unieke koffiesmaak, namelijk: espresso. Bij espressokoffie is het van belang om af te wegen of je hoge kosten over hebt voor koffie. Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van verschillende bonen, is dit goedkoper. 

  De één wil de espresso meer bitter dan de ander, daarom is het van belang om rekening te houden met het soort bonen dat je koopt. De kosten van bonen kunnen hoog uitvallen, dus dit kan als een nadeel worden gezien. 

  Een espressomachine wordt ook wel pistonmachine genoemd en is vooral populair in koffiebars en cafés. Als je weet hoe je een espressomachine moet gebruiken, kan je de perfecte espresso maken. Veel mensen kunnen hier echt van genieten. Ook kan een espressomachine gebruikt worden voor het opschuimen van melk (voor bijvoorbeeld cappuccino). De espressomachine heeft dus zijn voordelen maar ook hoge kosten door de koffiebonen.

  Een espressomachine is aan te schaffen voor diverse prijzen in verschillende prijsklassen. Ben je nu benieuwd naar de prijzen en kwaliteiten van de espressomachines? Dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op onze pagina ‘De beste espressomachine van 2022’. 

  Onze favoriete espressomachine: De'Longhi Magnifica S ECAM20.110.B

  ★★★★★
  309,00
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Cupmachine

  De cupmachine is één van de bekendste soorten koffiemachines. Deze populariteit komt mede door de eenvoudigheid van de machine. Je hebt bij de cupmachine geen expertise nodig om een lekker bakje koffie te drinken. Zoals de naam al zegt; er worden cups gebruikt, je hoeft alleen op de knop te drukken. 

  Verschillende modellen

  Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren cupmachines. Daarom is het van belang om voor jezelf duidelijk te hebben wat je verwachtingen zijn van de cupmachine. Ook is het belangrijk om te weten welk systeem bij de cupmacine hoort, zodat je weet welke cups erbij horen. 

  De prijs van cupmachines zijn divers. 75 tot 100 euro zou genoeg moeten zijn voor een basic cupmachine. Heb je meer geld over voor een cupmachine, dan krijg je hier vaak meerdere functies bij (opschuimen en opwarmen van melk door middel van een apparaat of stoombuis). Daarnaast kunnen cups hoog uitvallen in prijs. Ga dus voor jezelf na of je het waard vind om regelmatig nieuwe cups te kopen. 

  Bij een cupmachine raden we aan om te kijken naar de grootte van het waterreservoir. Is deze bijvoorbeeld maar groot genoeg voor 700ml water, moet je deze na een aantal bakjes koffie weer bijvullen. Als je veel koffie drinkt kan dat vervelend zijn. Dit is wel belangrijk om te checken. 

  Onze favoriete cupsmachine de Krups Nespresso Inissia XN1005

  ★★★★★
  91,00
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Percolator

  Ben jij een persoon die vaak op stap gaat en daarbij niet vaak gebruik kan maken van stroom? Dan is een percolator ideaal voor jou! Dit klinkt misschien een beetje ouderwets, maar het apparaat wordt nog regelmatig gebruikt door families op bijvoorbeeld de camping. Een percolator is niet groot, dus kan makkelijk mee worden genomen in je bagage. 

  Daarnaast heb je dus ook geen stroom nodig. Het enige wat je nodig hebt is vuur, water en gemalen koffie. De werking van een percolator gaat als volgt: het onderste gedeelte waar water in zit wordt verwarmd door het vuur. Na het bereiken van het kookpunt gaat het water via een buisje naar het bovenste gedeelte. Hier zit druk achter, door druk van het water wat langs de filter met de koffie gaat krijg je koffie met een sterke smaak. 

  Het is dan misschien wel een ouderwetse manier van koffie maken. Toch heeft de percolator bovenstaande voordelen. Daarnaast heeft de perculator een lage aanschafprijs. Voor ongeveer 40 euro heb je al een goed werkende percolator in huis voor jouw vakantie! 

  Onze favoriete percolator: Bialetti Percolator Venus

  ★★★★★
  35,00
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Koffiepads machine

  Tot slot: de koffiepadmachines. Met een koffiepadmachine kun je elke dag kiezen uit verschillende soorten koffie, omdat het werkt met pads. 

  Voordelen van de koffiepadmachine 

  Een groot voordeel is dat het zeer makkelijk in gebruik is. Met een druk op de knop heb je een bakje koffie van de soort die jij het lekkerst vindt! Maar het grootste voordeel is de prijs. De pads zijn goed betaalbaar en dit is natuurlijk een reden voor veel mensen om te kiezen voor een koffiepadmachine!

  Nadelen aan de koffiepadmachine

  Toch is er ook een nadeel aan koffiepadmachines verbonden: veel koffiepadmachines hebben een klein waterreservoir, als je een koffiepadmachine wil aanschaffen. Waardoor je kleine hoeveelheden koffie kunt zetten en regelmatig water moet aanvullen. Daarnaast zijn er veel verschillende koffiepads met een verschillend prijskaartje. 

  Door de hoeveelheid keuze zal je een koffiepadmachine vinden die bij jou past! Weet je niet welke pads je moet kiezen, neem dan een kijkje naar de beste koffiepadmachines ‘senseo koffiepads’.

  Onze favoriete koffiepads machine Philips Senseo Original HD6553/67

  ★★★★★
  72,58
  Bol.com
  Vanaf 23 juni 2024 02:41

  Conclusie

  Na het lezen van dit artikel hopen we dat je een duidelijker en beter beeld heb gekregen van de verschillende soorten koffiemachines. Daarnaast hopen we dat je nieuwe bruikbare informatie tot je heb kunnen nemen van bijvoorbeeld de voor- en nadelen van de soorten koffiemachines. De koffiemachines hebben allemaal verschillende functies, specialiteiten en focuspunten maar ook zeker hun nadelen. Ga voor jezelf na waar je waarde aan geeft en hoeveel je in de buidel wil tasten voor een koffiemachine. 

  Roman Hut
  Koffieliefhebber

  Hi, Roman hier! Padel is een sport die ik zeer leuk vind (naast voetbal). Dit is door meerdere aspecten. In mijn dorp Voorthuizen zijn sinds kort padelbanen geplaatst, wat een leuke ontwikkeling is. Daarna ben ik geïnteresseerd geraakt in padel.

  Blogs van Roman lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen