Latte art: ook jij kan het!
Jaja je hoort het goed, ook jij kan zo’n mooi hartje maken op jouw bakkie! Je bent vast wel eens onder de indruk geweest wanneer er een kopje koffie voor je werd gezet in een koffietentje. Barista’s zijn namelijk echte pro’s in latte art. Je zou ze kunnen zien als koffie kunstenaars 😉
Een mooi gevormd figuurtje maken kost wat oefening, maar is zeker niet onmogelijk. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten tijdens het maken de perfecte latte art. Wij van Koffieliefhebbers hebben veel onderzoek gedaan en veel uitgeprobeerd en hebben alle ins en outs op een rijtje gezet voor jou! Lees lekker verder en kom erachter hoe je de perfecte latte art kunt maken.
Onthoud: “oefening baart kunst”
Wat heb je nodig voor latte art?
Voor het maken van de perfecte latte art heb je verschillende dingen nodig. Deze dingen zijn erg belangrijk en zullen je goed helpen.
- Koffiekannetje
Zorg ervoor dat het kannetje een ronde schenktuit heeft en lekker in de hand ligt.
- Melkschuim van volle melk
Melkschuim kun je op verschillende manieren maken. Wanneer je een volautomaat hebt is het mogelijk dat je een stoompijpje, melkslang of melkreservoir hebt. Via deze manieren kun je melkschuim maken. Daarnaast kun je melkschuim maken met een melkopschuimer. Wanneer je geen volautomaat of melkopschuimer hebt kun je het altijd nog op de ouderwetse manier doen: melk opwarmen in de magnetron of steelpannetje en opkloppen met een garde.
- Koffie
Een heerlijke espresso met crèmelaag. Een espresso is de meest gangbare manier om een cappuccino te zetten omdat je dan genoeg ruimte hebt om de melk in te schenken en de crèmelaag zorgt voor de kleur.
- Kopje
Zorg er voor dat het kopje een klassiek cappuccino kopje is met niet meer dan 250 ml inhoud.
Benodigdheden voor het maken van Latte Art
Stappenplan
Stap 1: Perfecte melkschuim maken
Deze uitleg geldt als je gebruik maakt van een stoompijpje voor het opschuimen van melk.
Dit is de eerste en meteen een van de belangrijkste stappen van het maken van de latte art. Om te beginnen zet je het melkkannetje voor 30 minuten in de vriezer. Wanneer die koud is heb je meer tijd voordat de melk stoomt, waardoor je meer controle hebt over de melk.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de volle melk zo koud mogelijk is: tussen de 5 en 10 graden.
Giet de koude volle melk in het ijs-koude melkkannetje en zet het stoompijpje in de melk. Zorg ervoor dat het stoompijpje ongeveer 1 cm in de melk zit. Zet het stoompijpje aan en de melk komt als het goed is omhoog. Let op! Blijf er voor zorgen dat het stoompijpje ongeveer 1 cm in de melk zit. Wanneer de melk stijgt moet je het kannetje dus laten zakken.
Het doel is om schuim te krijgen met kleine bubbeltjes, ook wel bekend als microschuim. Om de belletjes zo klein mogelijk te maken kun je de melk rustig walsen en rustig het melkkannetje om je aanrecht tikken.
Tada! Stap 1 zit er alweer op, door naar het zetten van de espresso!
Stap 2: Espresso zetten
Zet je espresso net voordat je de melk gaat gieten. Bij een bonenmachine is er sprake van een uitlooptijd tussen de 21 en 24 seconden. Dus je hebt net genoeg tijd om tussendoor de melk op te schuimen.
Zet je espresso in een cappuccino kopje zodat je genoeg ruimte hebt voor het melkschuim. Let er op dat je de espresso niet langer dan 10 seconden laat staan voor je het melkschuim toevoegt, anders koelt ‘ie te veel af en verliest de espresso de volle smaak. Bovendien is het belangrijk dat je espresso is voorzien van een mooie donkeren goud bruine crème laag. Deze crèmelaag zorgt namelijk voor het perfecte contrast tussen de opgeschuimde melk en de koffie.
Extra tip! Om een mooie crème laag te krijgen is het aan te raden om een bonen mix te gebruiken waarin Robusta is verwerkt.
Stap 3: Schenken!
Deze uitleg legt een hartje uit, je kunt natuurlijk ook andere vormpjes maken als een tulp of een rosetta.
Nu komt de meest spannende stap: het schenken van het melkschuim op de espresso. Bij het schenken zijn een aantal dingen erg belangrijk. Lees hieronder wat je stap voor stap moet doen:
- Wals het melkschuim om de laatste grote bellen uit het schuim te krijgen;
- Hou je kopje schuin en begin met schenken in een ronddraaiende beweging op zo’n 5 cm afstand, vul het kopje tot ongeveer ¾;
- Nu komt het figuurtje! Laat vervolgens het kannetje zakken tot net boven de koffie en maak met de melk een grote melk stip in het midden. Wanneer het kopje bijna vol is trek je de stip door en ontstaat er een hartje.
Zie hieronder een video waarin in slow-motion wordt uitgelegd hoe je het hartje maakt. Na het hartje komen nog andere figuurtjes, de rosetta en tulp.
Aan de slag!
Nu is het over aan jou. Gaat het lukken denk ja? En verwacht niet een perfect hartje na één keer proberen, maar weet dat het tijd kost om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Proberen, proberen en nog eens proberen, zodat je niet alleen kun genieten van een lekker bakkie, maar ook nog eens een mooi bakkie. Met als doel dat ook jij een koffie-kunstenaar wordt! Mocht je toch nog vragen of opmerkingen neem dan contact met ons op via info@koffieliefhebbers.nl en wij helpen je maar al te graag!
Ps. Benieuwd naar de geschiedenis achter koffie? Lees het in de geschiedenis achter koffie!