Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Een man die koffie bonen met zijn handen oppakt. Op de achtergrond een koffiebrander waarmee het koffie branden wordt gedaan. Deze is gevuld met koffiebonen
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Zelf koffie branden

  3 minuten leestijd

  Als echte koffieliefhebber kun je natuurlijk niet zonder: een bakkie pleur eens in de zoveel tijd. Ook al geniet je nog zo van jouw favoriete bonen uit de supermarkt, het is natuurlijk ook leuk om een keer zelf jouw koffiebonen te branden. Maar hoe gaat zelf koffie branden in zijn werk? We leggen je hier alles uit wat je moet weten.

  Een man die koffie bonen met zijn handen oppakt. Op de achtergrond een koffiebrander waarmee het koffie branden wordt gedaan. Deze is gevuld met koffiebonen

  Handige achtergrondinformatie

  Koffiebonen hebben nog niet hun kenmerkende smaak voordat ze zijn gebrand. De smaak ontwikkelt zich namelijk pas tijdens het koffie branden. Jammer genoeg leer je niet binnen een uur hoe je jouw bonen perfect brandt. Als je blijft oefenen, leer je het vanzelf. 

  Daarnaast is de temperatuur van de omgeving ook erg belangrijk en bepalend voor de smaak. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid. Is het erg warm in de ruimte? Dan merk je dit zeker in de smaak van de gebrande bonen. Maar voordat je kunt spelen met luchtvochtigheid en temperatuur, heb je een aantal dingen nodig om koffie te branden. 

  Wat heb je nodig voor het koffie branden?

  Koffie branden doe je niet in een pan. Nee, je hebt van alles nodig om het tot een succes te maken. 

  • Koffiebrander: Er zijn veel verschillende koffiebranders te koop die je overal kunt vinden. Kijk eens goed rond bij specialistische zaken of bij bol.com. Het ziet er over het algemeen uit als een draaiende trommel. Met een brander heb je zelf alle controle over de brandtemperatuur en de brandtijd. 
  • Jouw favoriete koffiebonen: Koop jouw favoriete koffiebonen, maar dan ongebrand. Weet je niet zeker welke bonen je het beste zelf kunt branden? Ga langs bij een speciaalzaak, ze weten zeker wat bij jouw smaak past. 
  • Kleurmeter: Wil je het wat professioneler aanpakken? Dan kun je een kleurmeter aanschaffen. Met een kleurmeter beoordeel je de kleur van de koffiebonen.

  Hoe brand je de bonen zelf?

  Als eerste plaats je ongeveer 100 tot 300 gram koffiebonen in de trommel. De trommel verwarm je voor tussen de 190 en 245 graden. Vervolgens blijf je ongeveer 12 tot 18 minuten roeren tot de koffiebonen. Hierdoor zorg je ervoor dat de koffiebonen gelijkmatig gebrand worden. 

  De volgende stap is het afkoelen van de bonen. Zet van tevoren een koud vergiet in de koelkast en roer de bonen vervolgens ongeveer 5 minuten in het vergiet. Hierna kun je de bonen malen in jouw koffiezetapparaat of koffiemolen. Proost!

   Reken er niet op dat je dit meteen goed doet. Het vereist enige oefening.

  Een kopje koffie op een schaaltje met daarnaast een schepje met heerlijke koffiebonen

  Gradaties in koffie branden

  Je kunt het koffie branden in verschillende gradaties doen. Ga je voor lichtbruin of toch liever voor een donkere branding?

  Lichte branding

  Hoe lichter de koffieboon, des te fruitiger en frisser het aroma van de koffie is. Lichtgebrande koffiebonen worden op 196 graden gebrand. Je kunt de kleur het beste vergelijken met de kleur van kaneel.

  Medium branding

  Bij een medium branding worden de bonen tussen de 210 en 225 graden gebrand. De kleur is een beetje kastanje en de smaak is karamelachtig en bevat ook hints van chocolade.

  Donkere branding

  Donkergebrande koffiebonen zijn vol van smaak maar ook bitter. Ze worden gebrand tussen de 230 en 245 graden. Vooral als je de bonen op 245 graden brandt zijn ze erg bitter.

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen