Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Zes kopjes koffie
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  De hoeveelheid calorieën in koffie

  Milou van Delen 8 september 2023
  2 minuten leestijd

  Koffie is voor velen een onmisbare metgezel in het dagelijks leven. Of je nu de dag begint met een sterke espresso of ‘s middags geniet van een cappuccino, koffie heeft de kracht om ons te verwarmen en te verkwikken. Maar hoe zit het met het aantal calorieën in koffie? Hoeveel beïnvloedt je keuze voor melk, suiker of siropen de calorie-inhoud van je favoriete brouwsel? Laten we eens dieper in dit onderwerp duiken en ontdekken hoe je kunt genieten van je koffie zonder je zorgen te maken over extra calorieën.

  Zes kopjes koffie

  De basis: zwarte koffie

  Laten we beginnen met het meest elementaire kopje koffie: zwarte koffie, zonder toevoegingen. Een kop zwarte koffie bevat over het algemeen heel weinig calorieën, bijna verwaarloosbaar. Een standaard kopje zwarte koffie bevat doorgaans minder dan 5 calorieën. Dit maakt zwarte koffie een caloriearme keuze voor degenen die willen genieten van het aroma en de smaak zonder de extra calorieën.

  Calorieën in koffievariaties met melk

  Houd jij meer van koffie met melk? Het goede nieuws is dat zelfs een gematigde hoeveelheid melk de calorie-inname niet drastisch verhoogt. Degenen die hun calorie-inname willen beperken, kunnen kiezen voor magere melk of andere melkvervangers om de calorieën laag te houden. Ontdek de perfecte melk voor in jouw cappuccino in ons eerder geplaatste blog waarin dierlijke en plantaardige melksoorten worden vergeleken.

  Suiker en zoetstoffen

  Hier is waar het aantal calorieën kan beginnen op te tellen. Het toevoegen van suiker aan je koffie is een gangbare gewoonte, maar suiker verhoogt het aantal calorieën snel. Een eetlepel suiker bevat ongeveer 49 calorieën. Ben jij iemand die koffie drinkt met siroop maar wil je wel je suikerinname verminderen? Kies dan voor alternatieven zoals stevia, erythritol of andere suikervervangers met minder calorieën.

  Vijf flessen siroop

  Siroop en smaakmakers

  Voor wie houdt van smaakvolle koffiedranken met siropen zoals vanille, karamel of hazelnoot, is het belangrijk om te weten dat deze siropen vaak rijk zijn aan suiker en calorieën. Een enkele eetlepel siroop kan gemakkelijk 50 calorieën of meer toevoegen aan je drankje. Als je de smaak wilt behouden zonder de calorieën, kun je overwegen om suikervrije of caloriearme siropen te proberen. Wanneer je op je calorie inname let kan je het beste gaan voor een kopje espresso of een zwarte kop koffie drinken.

  Conclusie: geniet verstandig

  Koffie op zichzelf hoeft geen caloriebom te zijn. Het zijn de toevoegingen zoals melk, suiker en siropen die de calorie-inhoud kunnen verhogen. Als je bewust bent van wat je aan je koffie toevoegt en kiest voor caloriearme alternatieven, kun je nog steeds van je geliefde bakkie pleur genieten zonder je zorgen te maken over extra calorieën. Het draait allemaal om bewuste keuzes maken en genieten van je koffie zonder schuldgevoel.

  Milou van Delen
  Koffieliefhebber

  Hoi! Mijn naam is Milou en ik ben al een koffieliefhebber sinds mijn twaalfde. Eerst dronk ik alleen maar zwarte koffie, maar de laatste tijd vind ik het leuk om verschillende recepten te testen voor ijskoffie. Ook houd ik ervan om af en toe een espresso te drinken, en in het weekend wissel ik die graag in voor een espresso martini als dessert.

  Blogs van Milou lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen