Is koffie gezond?
Koffie: is het nou goed of slecht voor je? Gemiddeld drinken Nederlands 3 kopjes koffie op een dag. Een kopje koffie is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch gaan er verschillende verhalen de ronde. Maar hoe zit het nou eigenlijk echt, is koffie gezond? Is koffie echt zo ongezond zoals sommige mensen zeggen?
Welke stoffen zitten er in koffie?
Als je een kopje koffie drinkt, komen meerdere stoffen in je lichaam terecht. Een kopje koffie bevat ongeveer 800 verschillende stoffen, waarvan cafeïne ongetwijfeld de meest bekende is. ‘Bekende’ andere stoffen zijn cafestol, kahweol en polyfenolen. Bij sommige van deze stoffen moet je uitkijken dat je niet teveel van binnenkrijgt.
Wat zijn de voordelen van koffie?
Koffie heeft zeker een aantal voordelen. Deze zetten we maar al te graag voor je op een rijtje:
- Koffie kan ervoor zorgen dat je je minder vermoeid voelt en geeft je energielevel een boost. Dit komt natuurlijk door de cafeïne in de koffie.
- Koffie bevat vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevat een kopje koffie vitamine B1, B2, B5, mangaan en kalium.
- Koffie zou het risico verlagen op diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson.
- Cafeïne verhoogt de adrenaline levels in je bloed. Dit zorgt er onder andere voor dat je lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus komt. Om deze reden wordt het ook vaak gedronken voor een workout.
Wat zijn de nadelen van koffie?
Naast voordelen zijn er ook nog een aantal nadelen aan het drinken van koffie:
- De oppepper die je in eerste instantie krijgt van cafeïne kan bij te veel koffie omslaan in een nerveus en angstig gevoel.
- Als je per dag veel kopjes koffie drinkt, dan kun je na een aantal uur zonder cafeïne fysieke of psychische ontwenningsverschijnselen krijgen. Denk hierbij aan bijv. hoofdpijn.
- De cafeïne kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt.
Welke koffie is het gezondst?
Er zijn ontzettend veel verschillende koffiespecialiteiten. Het soort koffie is bepalend voor de hoeveelheid cafeïne, kahweol en cafestol. Naast dat dit voor de soort koffie geldt, geldt dit ook voor de manier waarop je de koffie klaar maakt. Oftewel; welke techniek en welk apparaat gebruik je voor het zetten van een kopje koffie? Als je een koffiemachine gebruikt, krijg je een hogere hoeveelheid kahweol en cafestol binnen in vergelijking met een filterkoffiezetapparaat.
Daarnaast spelen ook de koffiebonen een belangrijke rol. Koffiebonen komen uit bepaalde gedeelten van de wereld. Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen Robusta en Arabica koffiebonen. De Robusta koffiebonen bevatten een grotere hoeveelheid cafeïne dan de Arabica koffiebonen; dit heeft puur met de manier van verbouwen te maken.
Wat is het beste moment om koffie te drinken?
Het beste moment om koffie te drinken is tussen 11.00 uur en 14.00 uur. In de ochtend komt je lichaam onder invloed van cortisol in de waakstand. Ga je dit vergroten door cafeïne uit koffie, kan het zijn dat je het natuurlijke systeem in de war schopt. Voor je het weet heb je koffie nodig om op te kunnen starten.
Cafeïne wordt erg langzaam uit je lichaam verwijderd. De helft is pas na 5 uur uit je lichaam weg. Drink je na 14:00 nog koffie, dan kan je de natuurlijk melatonine-aanmaak (die begint zodra het schemerig wordt) belemmeren en dit kan zorgen voor slapeloosheid.
Neem nog een bakje koffie!
Voor de gemiddelde Nederlander die nu eenmaal niet zoveel groente en fruit eet, zou een goede kop koffie wel eens het gezondste uit het hele voedingspatroon kunnen zijn. Dus ik zeg: neem nog een bakkie, op je gezondheid!