Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Drie dames die energie krijgen van het drinken van een kop koffie. Maar wat is gezonder, koffie of energiedrank?
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Koffie of energiedrank

  Femme van der Vlist 16 maart 2022
  3 minuten leestijd

  Iedereen heeft het wel eens nodig, een oppepper. Veel mensen zetten dan een kopje dampende koffie. Anderen kiezen juist voor een zoet blikje met energiedrank. Maar welke van de twee is eigenlijk ‘beter’ voor je, koffie of energiedrank? En hoeveel cafeïne zit er in Red Bull en koffie? We zetten het hier voor je op een rijtje.  

  Waaruit bestaat energiedrank?

  Energiedrank is eigenlijk een soort frisdrank. Net zoals in frisdrank zitten er veel suikers in energiedranken. Door deze suikers krijg je veel energie, maar ook de cafeïne die in de drankjes zit draagt hieraan bij. 
  Door het suiker en de cafeïne krijg je dus de bekende energieboost. Maar wist je dat de guarana-extracten die ook in drankjes zoals Red Bull zitten, ook bijdragen aan die energieboost? Deze extracten lijken veel op cafeïne, maar blijven langer actief in het menselijk lichaam. Driedubbel zoveel energie dus!

  Verschillende blikjes energiedrank die op elkaar liggen. Maar wat is er gezonder, koffie of energiedrank?

  Hoeveel cafeïne zit er in koffie en energiedrank?

  Niet schrikken, maar er zit evenveel cafeïne in koffie als in energiedrank. In een kopje koffie zit ongeveer 80 tot 85 milligram cafeïne, terwijl een blikje energiedrank ongeveer 80 milligram cafeïne bevat. Heb je dus zin in een drankje met cafeïne? Dan kun kiezen voor koffie of energiedrank!

  Zit er dan wel een groot verschil tussen de twee dranken?

  Zoals je nu weet, zit er ongeveer evenveel cafeïne in een kopje koffie en een blikje energiedrank. Maar dit is ook de enige overeenkomst. We zetten de verschillen voor je op een rij:

  • In energiedrank zijn guarana-extracten aanwezig. Je krijgt dus dubbel zoveel energie binnen wanneer je een blikje Red Bull drinkt dan wanneer je een kop koffie drinkt. Deze extracten zal je namelijk niet in koffie vinden. 
  • Er zit ook een verschil in hoe lang de energieboost duurt bij de drankjes. Cafeïne in koffie zorgt voor een langdurige energieboost. Je kan tot wel 6 uur lang de effecten voelen van koffie. Bij energiedrank krijg je juist een kortere boost van energie. 
  • Het is heel handig dat je een energieboost krijgt van energiedrank, maar na deze boost krijg je vaak een energiedip. De oplossing is de dip even uitzitten, of nog een blikje openen. Maar doe dit niet te vaak!  Bij koffie heb je hier minder tot geen last van. 

  Koffie is over het algemeen gezond, energiedrankjes niet. Koffie bevat immers veel minder suiker, namelijk 0 gram. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel suiker je er zelf bij doet hoe gezond een kopje koffie is. Maar in een blikje Red Bull van 100 ml zit al 10 gram suiker! Een stuk minder gezond dus!

  Drie dames die energie krijgen van het drinken van een kop koffie. Maar wat is gezonder, koffie of energiedrank?

  Wat kan ik het beste kiezen, koffie of energiedrank?

  Onze conclusie is erg fijn voor echte koffieliefhebbers, want je kunt toch echt beter koffie drinken dan energiedrank! Dit komt voornamelijk doordat er veel minder suiker aanwezig is in koffie. Daar komt nog bij dat het drinken van veel energiedrank tot verschillende gezondheidsklachten kan leiden volgens het Voedingscentrum. Zo heb je door de hoeveelheid suiker sneller kans op diabetes type 2 en droog je sneller uit door het hoge suikergehalte. 


  Of je nu koffie of Red Bull gaat drinken, let wel op dat je van beide niet te veel drinkt! Bij energiedrankjes wordt aangeraden om kinderen tussen de 13 en 18 jaar maximaal 1 blikje van 250 ml op een dag te laten drinken. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan mag je maximaal 2 blikjes van 250 ml per dag drinken. Sowieso raden we je aan om niet meer dan 2 blikjes per dag te drinken. Ook wordt aangeraden om maximaal 4 kopjes koffie per dag te nuttigen. Te veel koffie kan namelijk ook gezondheidsproblemen als gevolg hebben!

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen