Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
stoppen met koffie
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Hoe kan ik stoppen met koffie drinken?

  3 minuten leestijd

  Merk je dat je hoofdpijn krijgt als je te lang geen koffie drinkt? Of dat je niet meer goed kunt opstaan zonder eerst een kop koffie te drinken? Dan is het tijd om te stoppen met koffie. Maar afkicken van koffie is niet heel makkelijk. Je lichaam is aan de cafeïne gewend en het is natuurlijk een gewoonte geworden om een paar keer per dag een bak koffie te drinken. Daarom hebben we voor jou wat tips op een rij gezet.

  stoppen met koffie

  Waarom afkicken van koffie?

  Koffie drinken heeft natuurlijk meerdere voordelen, zoals betere prestaties leveren en minder moe zijn. Toch kan het dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Als je eenmaal verslaafd bent aan koffie kun je last krijgen van onder andere hartkloppingen, een verkleurd gebit, slapeloosheid en afhankelijkheid van koffie.

  Stoppen met koffie, hoe doe je dat?

  Stoppen met koffie kan even duren. Als je echt serieus wil afkicken, moet je wel door een moeilijke periode van ongeveer 3 weken heen. Het lukt ook niet iedere koffieliefhebber om echt van hun verslaving af te komen. Hopelijk lukt het jou wel met onze tips!

  Bouw het langzaam af

  Wil je meteen stoppen met koffie? Jammer genoeg werkt deze tactiek meestal niet. Je kunt beter stukje bij beetje stoppen met koffie drinken. Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt! 

  Zoek alternatieven

  Heb je erg veel zin in koffie? Neem dan een andere warme drank. Een goed alternatief is chocolademelk, omdat dit ook net zoals koffie lekker romig en sterk is. Of pak een kopje thee. Het slimst is zwarte thee, omdat dit theïne bevat. Dit is eigenlijk hetzelfde als cafeïne, maar er zit wel ⅓ van de hoeveelheid in de thee in vergelijking met koffie. Wil je liever nog gezondere thee drinken? Dan is kruidenthee altijd een goed idee. Met een goede heetwaterdispenser zet je eenvoudig kopjes thee.

  Vind je energie in eten

  Wanneer je afkickt kun je je futloos en moe voelen. Je kunt dit compenseren met goed eten zoals groente en fruit. Denk aan verse bananen en broccoli. Ook noten en havermout geven je een goede oppepper. Werkt dit niet? Probeer dan eens een powernap van een half uurtje. Niet vergeten je wekker te zetten!

  Stoppen met koffie kun je het beste doen door gezonde alternatieven te vinden, zoals broccoli. Op de afbeelding zie je heerlijke groene, rauwe broccoli

  Leid jezelf af

  Geeft een andere warme drank niet genoeg afleiding? Leid jezelf dan af door te gaan bewegen. Doe een wandeling, het liefst langs een gebied waar je geen koffietentjes tegenkomt. Of pak de fiets en ga de natuur in. Een andere oplossing is naar een sportschool of sportvereniging gaan. Begin met yoga lessen of start met een teamsport.

  Afkickverschijnselen

  Afkicken van koffie is zeker geen pretje. Je krijgt hoogstwaarschijnlijk last van meerdere afkickverschijnselen:

  • Dufheid, een futloos gevoel
  • Slechte concentratie
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Verminderde motoriek

  We kunnen natuurlijk niet van tevoren zeggen wat jouw afkickverschijnselen precies gaan zijn. Zorg in ieder geval goed voor jezelf tijdens de afkickperiode. Heb je er echt veel last van? Deel dan eerlijk met je familie, vrienden en collega’s wat je aan het doen bent. Hierdoor kun je vast rekenen op veel begrip! En waarschijnlijk gaan ze dan ook minder koffie drinken in jouw omgeving.

  Doorbreek de gewoonte

  Eigenlijk is koffie drinken een gewoonte geworden. Je bent eraan gewend geraakt dat je elke dag met je collega’s een kop koffie drinkt. Je begint er je dag mee en associeert het met gezelligheid. Het is nu natuurlijk de kunst om deze associatie uit je hoofd te krijgen. Probeer anders samen met iemand anders af te kicken, dan gaat het makkelijker. Over het algemeen duurt het ongeveer drie weken om af te kicken. Even doorzetten!

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen