Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze

Philips ep1220/00 review

Philips espressomachine ep1220/00
Inhoudsopgave

  Onze mening over Philips ep1220/00 review

  Dit is veruit een van de meeste verkochte volautomatische koffiemachines en dat is niet voor niks! De Philips ep1220/00 is de ideale volautomatische koffiemachine die erg gemakkelijk in gebruik is en vele opties heeft. Het is een heerlijk instapmodel zonder al te veel gedoe en het allerbelangrijkst: de machine geeft overheerlijke bakkies koffie! 

  De machine maalt de bonen zelf waardoor je kunt genieten van het toppunt van verse koffie! Verser kun je niet krijgen, echt niet! De smaak ligt natuurlijk ook voor grotendeel aan de bonen die je gebruikt. Bij Koffieliefhebbers hebben ook onderzoek gedaan naar de beste koffiebonen van 2021!

   

  Melkspecialiteit 

  Zoals al eerder genoemd heeft de Philips ep1220/00 een stoompijpje. Met een stoompijpje is het mogelijk koude melk om te toveren tot warme melk met een dikke schuimlaag. Deze dikke schuimlaag is perfect voor op een cappuccino of latte macchiato. 

  Een stoompijpje is een erg fijne en goede manier voor het opschuimen van melk. Maar hoe werkt een stoompijpje eigenlijk? Zie hieronder een stappenplan

  1. Doe koude melk in een melkkannetje 
  2. Doe het stoompijpje voor ongeveer 1 cm in de koude melk 
  3. Zet het stoompijpje aan (er is meestal een knop met het icoontje van een stoompijpje, druk daar op)
  4. Zet het stoompijpje iets van de zijkant van de rand en beweeg het kannetje lichtelijk.
  5. De melk begint omhoog te komen en er ontstaat melkschuim
  6. Blijf het kannetje bewegen totdat er genoeg melkschuim is
  7. Tada! Melkschuim

  Deze melkschuim past perfect op een cappuccino of latte macchiato!

  Een ander voordeel van een stoompijpje is het onderhoud. Na gebruik kun je het stoompijpje kun ‘em even laten doorlopen met water en daarna afnemen met een natte doek. Meer is er niet nodig, heerlijk toch! 

  Zie hieronder een video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je melk kunt opschuimen met een stoompijpje. 

  Onderhoud

  Om na verloop van tijd nog steeds heerlijke koffie te kunnen maken is onderhoud aan de machine nodig. Onderhoud aan de Philips ep1220/00 is gemiddeld werk. Er zijn verschillende onderhoudsbeurten regelmatig nodig. Ben je benieuwd naar alle specifieke informatie over de verschillende onderhoudsbeurten? Dan is het aan te raden om de handleiding te lezen. 

  Ontkalken

  Een onderhoudsbeurt die in principe bij alle koffiemachines nodig is: ontkalken. Kalk zit namelijk in kraanwater en met kraanwater zetten de meeste mensen koffie. De kalk uit het kraanwater blijft dan gedeeltelijk achter in de leidingen en na verloop van tijd hoopt de kalk zich op. Door deze ophoping zal de koffie kouder worden en anders gaan smaken. Wanneer ontkalking nodig is, zal de machine dit zelf aangeven door een melding. De machine zal je na de melding ook stap voor stap begeleiden tijdens het ontkalken zelf. Het ontkalken duurt ongeveer 30 minuten. Gelukkig zal ontkalken maar 1 keer in de anderhalf jaar nodig zijn door het Aquaclean waterfilter. 

  Waterfilter

  Zoals al eerder genoemd is het mogelijk een waterfilter te plaatsen in de Philips ep1220/00. Dit waterfilter komt in het waterreservoir en filtert de kalk en magnesium voor een deel uit het water. Hierdoor komt er minder kalk in de leidingen en is ontkalken dus veel minder vaak nodig. Philips raad het aan om elke 3 maanden het filter te vervangen. Bij de machine wordt standaard 1 Aquaclean filter geleverd. De filters kosten rond de €25,- voor 2 filters. 

  Zetgroep

  De zetgroep is een essentieel onderdeel van een koffiemachine. De zetgroep zorgt er namelijk voor dat de bonen worden gemalen. De koffie wordt zo fijn gemalen dat er soms restjes gemalen koffie in de kieren belanden. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen omdat de smaak daardoor wordt aangetast. De gemalen bonen van vorige week hebben namelijk een andere smaak dan wanneer je dat vandaag zou doen. Het is dus belangrijk dat je de zetgroep af en toe afspoelt. Dit kun je simpelweg doen onder de kraan. Philips raad het aan om dit 1 keer per week te doen. 

  Verder is het belangrijk dat de zetgroep af en toe gesmeerd wordt met smeermiddel. Smeren is belangrijk om alle onderdelen soepel te laten bewegen. Hoe vaak moet je smeren? 

  • 1-5 bakkies per dag -> elke 4 maanden
  • 6-9 bakkies per dag -> elke 2 maanden
  • >10 bakkies per dag -> elke maand

   

  Onderdelen

  Alle uitneembare onderdelen van de machine zijn afspoelbaar en de deksel van het bonenreservoir, koffiedikbak, lekbak en het opvangrooster zijn vaatwasserbestendig, heerlijk toch! 

  De stevigheid klasse van de machine is basisklasse en de machine is gemaakt van kuntstof. 

   

  Voordelen van de Philips ep1220/00

  • Vele opties 
  • Gemakkelijk in gebruik 
  • Vriendelijke prijs 
  • Compact design 
  • Dikke schuimlaag creëren door stoompijpje 

   

  Vele opties 

  De Philips ep1220/00 heeft voor een redelijk ‘basic model vele opties. Het is namelijk mogelijk om de:

  • Sterke van de koffie 
  • Hoeveelheid koffie in te stellen

  Deze opties zijn in te stellen op het touchscreen display. Zie hieronder een afbeelding van het display. Zoals je kunt zien kun je drie verschillende standen kiezen qua sterkte en hoeveelheid. Hoe meer lampjes er branden hoe sterker de koffie is. Begrijp je toch nog niet helemaal dan kun je de instructievideo bekijken.

  Met deze machine kun je met 1 druk op de knop een espresso, koffie of een theetje zetten. Het is ook mogelijk een cappuccino te maken met deze machine, al dan niet met 1 druk op de knop, maar dat kan met het stoompijpje. Ook is het mogelijk om gemalen koffie te gebruiken. Er zit op de bovenkant namelijk een vakje waar je gemalen koffie in kunt doen. Ideaal voor als je in de avond zin hebt in een bakkie decaf. Kortom een veelzijdig apparaat met opties binnen handbereik. Lees hier de recensies.

  Display

  Gemakkelijk in gebruik 

  Deze machine is erg gemakkelijk in gebruik door het duidelijke display. De icoontjes zijn duidelijk en je begrijpt direct wat ze bedoelen. Het display is touschreen in de vorm van lichtgevende knoppen. De knoppen zijn gemakkelijk in te drukken en werken goed waardoor een bakkie zetten nog makkelijker en leuker wordt! 

  Hoe zet je nou precies een bakkie? 

  Stap 1: Zet de machine aan met de aan-knop

  Stap 2: Kies voor een espresso, koffie of heet water

  Stap 3: Druk op de ‘ga’ knop 

  Stap 4: Je bakkie wordt gezet 

  Wil je een bakkie met melk? Doe de melk in een kannetje en schuim die op met het stoompijpje. Daarna kan je de schuim bij de koffie doen om een cappuccino te creëren. 

  Vriendelijke prijs 

  De prijs van de Philips ep1220/00 is €324,95. Dit is relatief laag voor een volautomatische koffiemachine. Een volautomaat kan namelijk al snel in de honderden euro’s lopen. Met deze machine kun je genieten van de kwaliteit van Philips voor een relatief lage prijs.

  Ben je op zoek naar een koffiemachine met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Vergelijk dan de Philips ep1220/00 met de krups ea18p8 en ontdek welke machine bij jouw wensen aansluit. 

  Compact design

  Het design van de machine oogt erg compact doordat alle onderdelen strak op elkaar zitten. Je ziet namelijk geen uitstekende onderdelen of gekke kleuren. Ook de zwartachtige kleur van de machine kleed de machine af waardoor ‘ie nog compacter lijkt. Het design en de kleur zorgen ervoor dat de machine mooi en professioneel op jouw aanrecht zal staan. 

  Uiterlijk Philips

  Dikke schuimlaag creëren door stoompijpje

  Een stoompijpje is een zeer goede manier voor het opschuimen van melk. Barista’s gebruiken vaak ook een stoompijpje. Met een stoompijpje kun je namelijk echt die dikke schuimlaag creëren die je wilt hebben. Ook is het mogelijk om latte art te maken met het melkschuim van een stoompijpje. Misschien een leuk idee om een keer uit te proberen 😉 

  Door het stoompijpje op de juiste manier in de melk te zetten en te bewegen creëer je de ideale melkschuim. Dit is echt een kunst op zich dus lees je even in en ga lekker aan de slag. En onthoud: practice makes perfect! 

   

  Nadelen van de Philips ep1220/00

  • Stevigheid 
  • Veel geluid bij het malen van de bonen 
  • Geen recepten opslaan 

   

  Niet erg stevig 

  De machine is gemaakt van dun kunststof en dus is niet zo stevig. De machine valt ook onder de stevigheid klasse: basis. Je kunt het ook vaak zien aan de glimmende kleur. Dit is vaker bij wat goedkopere volautomaten. Doordat het materiaal wat goedkoper is kan ook de prijs van de machine wat goedkoper. Ben je opzoek naar een wat stevige machine? Zoek dan naar machines die gemaakt zijn van: 

  • RVS
  • Hard/ solide kunststof

  Echter gaat de smaak van de koffie er niet van achteruit. Het heeft alleen impact op het geluidsniveau bij het malen van de bonen en hoe de machine oogt op het aanrecht. 

   

  Veel geluid bij het malen van de bonen

  Doordat de machine niet zo stevig maakt de machine veel geluid bij het malen van de bonen. Het trilt namelijk allemaal wat meer door waardoor er meer geluid ontstaat. Het geluidsniveau is 74 dB. Dit is te vergelijken met een straaljager op 3000 meter hoogte. Het duurt gelukkig hooguit 30 seconde, maar dan verandert je keuken in de vroege ochtend toch even in een vliegveld. Echter moet je nagaan dat alle volautomatische koffiemachine geluid maken bij het malen van de bonen, deze alleen ietsje meer. 

  Wil je een apparaat die minder geluid maakt tijdens het malen van de bonen? Kies dan een apparaat die wat steviger is. 

   

  Geen recepten opslaan 

  Op deze machine is het mogelijk om de sterkte en de hoeveelheid van de koffie te bepalen. Kom je er na verloop van tijd achter dat jij een espresso met maximale sterkte en maximale hoeveelheid echt heerlijk vind dan is het niet mogelijk om dit ‘recept’ op te slaan. De Philips ep1220/00 heeft daar namelijk geen mogelijkheid tot. Je moet dus bij elk kopje de knoppen aanpassen. 

  Het is wel mogelijk om de standaardinstellingen van de machine te veranderen. Als je eventuele huisgenoten hebt is het wel zo netjes om ook te vragen wat hun het lekkerst vinden. Vinden hun dit ook lekker dan zou je de standaardinstellingen kunnen aanpassen. Hierdoor zet je nog sneller en gemakkelijk jouw bakkie koffie! 

   

  Wat zeggen de gebruikers?

  Als je kijkt naar de recensies van gebruikers op de Philips site krijgt de Philips ep1220/00 een beoordeling van 4,3 uit 5. 

  Reviews Philips

  Als je kijkt naar de recensies van gebruikers op de Coolblue site krijgt de Philips ep1220/00 een beoordeling van 8,6 uit 10. 

  Review Coolblue

  De meeste voorkomende punten die de gebruikers noemen zijn:

  Voordelen

  • Heerlijke koffie
  • Gemakkelijk in gebruik 
  • Goed prijs/ kwaliteit product 

  Nadelen

  • Veel geluid bij het malen van de koffie 
  • Zelf melk opschuimen 
  • Klein water en bonenreservoir 

   

  Video 

   

  Voordelen
  Vele opties
  Gemakkelijk in gebruik
  Vriendelijke prijs
  Compact design
  Dikke schuimlaag creëren door stoompijpje
  Nadelen
  Niet erg stevig
  Veel geluid bij het malen van de bonen
  Geen recepten opslaan

  Conclusie

  Ideale volautomaat met veel opties en een stoompijpje. Geniet van veel opties voor een scherpe prijs

  Specificaties

  Type
  Volautomatische koffiemachine
  Inhoud bonenreservoir
  275 gram
  Inhoud waterreservoir
  1,8 L
  Aantal kopjes per zetbeurt
  2
  Hoevaak ontkalken
  1 keer per anderhalf jaar met waterfilter