Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze

Jura E6 volautomatische koffiemachine

Jura E6 volautomatische koffiemachine
Inhoudsopgave

  Onze mening over Jura E6 volautomatische koffiemachine

  Jura E6 

  De E6 is een sterke volautomatische koffiemachine Jura. De koffiemachine is uitstekend geschikt voor zwarte koffie en espresso, de twee populaire koffiedranken in de Nederland. Verder kun je maar liefst 9 andere programma’s kiezen, waaronder de latte macchiato, espresso, espresso dopio en ook heet water. Dit alles kan met één druk op de knop. 

  Belangrijke kenmerken van de Jura koffiemachine

  De Jura E6 heeft een aantal specifieke kenmerken waar de koffiemachine in uitblinkt:

  Het merk Jura

  De E6 is van het merk Jura. Een Zwitsers merk en koploper in de koffiewereld. De machines worden over de hele wereld verkocht. Jura staat bekend om de hoogwaardige volautomatische espressomachines die zij op de wereld brengen, voor thuis maar ook voor professioneel gebruik. De naam Jura komt van het gebergte Jura die grenst aan de weerszijden van Frankrijk en Zwitserland. 

  De typische Jura designkwaliteiten

  De Jura E6 is het ‘kleinere’ broertje van de populaire Jura koffiemachine E8. Dezelfde kwaliteiten heeft de E6 ten opzichte van de E8. De geavanceerde zettechnieken komen perfect samen met de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Daarnaast heeft de Jura E6 een prachtig compact design wat luxueus oogt. De behuizing van de E6 is van kwalitatieve kunststof. Het bedieningspaneel bestaat uit een groot display in kleur met drukknoppen. Aan de rechterkant zit het waterreservoir ingebouwd.

  Het aantal programma’s

  De volgende programma’s kunnen gedraaid worden op de Jura E6: espresso, koffie, cappuccino, caffè barista, lungo barista, espresso doppio, espresso macchiato / macchiato, portie melk, heet water. Daarnaast heb je nog twee standen voor dubbele kopjes espresso en zwarte koffie. Oftewel, alle soorten programma’s die je eigenlijk in je koffiemachine wilt hebben zitten.

  Nieuwe versie van 2020

  De Jura E6 heeft sinds 2020 een nieuwe versie van zichzelf op de markt ronddwalen. De nieuwe versie heeft een professional aroma grinder toegevoegd gekregen. Dit zorgt ervoor dat jouw bakje koffie nog sneller en preciezer gemaakt kan worden. De nieuwe versie van de Jura E6 herken je aan het druprooster: het zwarte stuk is bij de laatste versie een stukje kleiner geworden. Hieronder is dit zichtbaar. Bij de oudere variant is het druprooster doorgetrokken tot een paar centimeter van de zijkanten.

  Zwarte koffie Jura E6

  De onderdelen

  • Zetgroep en koffiemolen
  • Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
  • Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.)
  • Intelligent voorverwarmen
  • Vacuüm Cleam
  • Verstelbare koffie-uitloop
  • Koffie met melk
  • Koffiebonenreservoir
  • Waterreservoir

  Het onderhoud

  Het onderhoud aan de Jura E6 is minimaal. Dit komt door de geïntegreerde Vacuüm Clean technologie die ervoor zorgt dat de koffiemachine zo schoon mogelijk blijft. Alle onderhoudsprogramma’s van de Jura E6 vind je op het startscherm van het keuzemenu bij het rode P-symbool met de druppels.

   

  De Jura E6 geeft zelf aan wanneer de waterbak met restwater geleegd moet worden. Ook geldt dit voor de specifieke reinigings programma’s die de Jura E6 op zijn tijd moet doorlopen. Hiervoor kun je Jura reinigingstabletten gebruiken. Deze zijn afgestemd op het gebruik van de E6. Het automatische reinigingsprogramma duurt ongeveer 20 minuten. Bij haast kun je dit reinigingsprogramma beter even uitstellen. 

   

  Verder is het goed om de Jura E6 af en toe te ontkalken. Dit kun je doen door middel van een ontkalkingstablet van Jura zelf in het waterreservoir te stoppen en hierna het ontkalkingsproces aan te zetten. 

   

  Ook voor het melksysteem is de Jura E6 voorzien van een automatische reinigingscyclus. Hiervoor kun je de Jura melksysteem tabletten gebruiken. Dit melksysteem kun je eventueel ook met de hand reinigen onder de kraan. 

  Voordelen van de Jura E6

  De Professional Aroma Grinder

  De Professionele Aroma Grinder die in de Jura E6 zit gebouwd is een echt pluspunt van de Jura E6. De molen bepaalt voor een zeer groot deel de kwaliteit van de kop koffie. De Professional Aroma-molen is de nieuwe standaard voor het vlaggenschip van Jura. Een Professional Aroma Grinder betekent dat er bij iedere bereiding 70% minder gemalen koffie in de maaleenheid achterblijft wat blootgesteld wordt aan zuurstof. En zuurstof zorgt voor smaakverlies Met deze molen geniet je iedere kop weer van vers gemalen koffie.

  Eenvoudige bediening

  De bediening van de automatische Jura koffiemachine is zeer eenvoudig. Door het prachtige display met drukknoppen is de Jura E6 gemakkelijk in gebruik, een kind kan de was doen. Het zetten van een bakje koffie is nog nooit zo makkelijk geweest, één druk op de knop en de koffiesoort komt je koffiemok binnenglijden. Via het hoofdmenu kun je bij alle koffieprogramma´s komen, maar ook de reinigingsprogramma´s zijn met één druk op de knop te activeren. 

  Niet luidruchtig

  De Jura E6 is een volautomatische koffiemachine met weinig geluid. Eén van de grootste irritatiepunten is een koffiemachine die veel geluid maakt, of opeens een hard geluid waarvan je schrikt. Dat laat de Jura E6 niet gebeuren. 

  Weinig onderhoud

  De Jura E6 is geen blok aan je been qua onderhoud. De koffiemachine kan minimaal gereinigd worden en heeft hiervoor alle reinigingprogramma’s in de koffiemachine zelf zitten. Het enige nadeel is dat de melkslang voor de cappucino niet makkelijk te reinigen valt.

  Scherpe prijs

  De prijs van de Jura E6 is scherp in vergelijking tot andere volautomatische koffiemachines. De gemiddelde prijs van een volautomatische koffiemachine ligt een stuk hoger.  De prijs van de Jura E6 ligt rond de 940 euro. Daarmee is hij een van de weinige volautomaten die gelijkaardige specificaties biedt voor minder dan 1000 euro. Als je natuurlijk een Nespresso machine gewend bent, kan het prijskaartje van de E6 best uitdagend klinken. Maar als je bedenkt dat deze volautomaat veel langer meegaat en dat verse koffiebonen gemiddeld een stuk goedkoper (en duurzamer!) zijn dan Nespresso capsules, is de E6 toch een veel slimmere investering.

  Nadelen van de Jura E6

  De grootste nadelen van de Jura E6 liggen bij de melk en de systemen hierbij. 

  Melk opschuimen niet volautomatisch

  Het melk opschuimen bij de Jura E6 gebeurt niet volautomatisch. Hiervoor moet je andere knoppen indrukken, en dus geen één druk op de knop.

  Melkslang lastig te reinigen

  De melkslang van de Jura E6 is lastig te reinigen. De dunne slang is moeilijk goed schoon te krijgen of uit te spoelen. 

  Melk wordt minder warm

  De melk van de Jura E6 wordt niet altijd even warm omdat dit niet constant gebeurt. De Jura E6 is op dit gebied niet volautomatisch.

  Geen extra reservoir

  Wanneer je een keer wilt genieten van andere koffiebonen, zul je moeten wachten totdat het reservoir leeg is. De Jura E6 heeft geen extra reservoir voor een andere soort koffieboon.

  De verschillen met de Jura E8

  De Jura E8, het grote broertje van de E6, is interessant om te vergelijken met deze E6 koffiemachine. Er zijn een aantal kleine verschillen te vinden tussen deze machines. 

  Prijsverschil

  De Jura E6 is een stukje goedkoper dan de E8. Het prijsverschil tussen deze Jura modellen bedraagt ongeveer 300 euro en heeft vooral te maken met de functies van de machine. De Jura E8 kan meer koffiedranken bereiden. Denk aan de latte macchiato en de flat white. Daarnaast kun je bij de Jura E8 de sterkte, hoeveelheid en temperaturen secuurder instellingen. Ook kun je bij de Jura E8 favorieten instellen, wat niet kan bij de Jura E6.

  One-touch principe

  Bij de Jura E8 kun je koffiedranken met melk bereiden via het one-touch-principe. Dit is bij de E6 niet het geval. Hiervoor zul je meerdere knoppen moeten gebruiken om een heerlijke koffiedrank met melk te krijgen.

  Voordelen
  Eenvoudige bediening
  Niet luidruchtig
  Scherpe prijs
  Makkelijk en weinig onderhoud
  Nadelen
  Niet volautomatisch melk opschuimen

  Conclusie

  De Jura E6 is een luxe volautomaat met een breed scala aan koffiespecialiteiten.

  Specificaties

  Type
  Volautomatische koffiemachine
  Inhoud bonenreservoir
  280 gram
  Inhoud waterreservoir
  1,9 liter
  Aantal kopjes per zetbeurt
  2
  Ontkalken
  1x per halfjaar met waterfilter