Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Inhoudsopgave
    Lifestyle

    Voordelen van koffie voor sporters

    Femme van der Vlist 27 augustus 2024
    3 minuten leestijd

    Ben jij een sporter? Dan weet je zeker dat voeding een belangrijke rol speelt in jouw prestaties. De juiste voedingskeuzes kunnen het verschil maken tussen een doodnormale en een buitengewone workout. Eén van de meest gebruikte stimulerende middelen in de sportwereld is cafeïne en wat een geluk, koffie bevat die stof ook!

    Wat is cafeïne

    Cafeïne is een natuurlijke stimulans die voorkomt in koffiebonen, theebladeren, cacaobonen en enkele andere planten. Chemisch gezien behoort het tot de groep van alkaloïden, dit houdt in dat het een psychoactief effect heeft. Dit kan wat heftig klinken, maar het betekent dat het een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Cafeïne staat namelijk bekend om zijn vermogen om alertheid en energie te verhogen.

    Maar wat zijn dan de voordelen? 

    Verbetering van je fysieke prestaties

    Het drinken van koffie biedt verschillende voordelen voor sporters, zowel op fysiek als mentaal gebied. Zo verbetert cafeïne uit koffie je fysieke prestaties. Het verhoogt je energieniveau en alertheid, wat belangrijk is voor zowel kracht- als duursporten. Bovendien helpt het de vermoeidheid te verminderen, waardoor sporters langer kunnen presteren. 

    Bevordert vetverbranding

    Cafeïne bevordert ook de vetverbranding! Het stimuleert het metabolisme en zorgt voor mobilisatie van vetzuren, wat kan helpen bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Ben je aan het vasten? Dan is koffie je beste vriend. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat het ‘hongergevoel’ wegtrekt en dat je lichaam extra hard gaat werken om de reserve vetten om te zetten tot energie.

    Koffie = verhoogde focus

    Koffie zorgt ook voor een verhoogde mentale focus. Het vermindert de effecten van mentale vermoeidheid en verhoogt de concentratie. Hierdoor kunnen sporters zich beter concentreren tijdens intense trainingssessies of wedstrijden.

    Koffie consumeren voor optimale resultaten

    Om optimaal te profiteren van cafeïne, is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je koffie moet drinken. De dosering en timing van cafeïne-inname zijn namelijk essentieel. Zo is het bevorderlijk om ongeveer 30 minuten voor de training een sterk bakkie te drinken. De aanbevolen dosis varieert, maar ligt meestal tussen de 3 en 6 milligram per kilogram lichaamsgewicht.

    Het is wel van belang om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen te nemen. Te veel cafeïne kan leiden tot nervositeit, trillingen, slaapproblemen en zelfs hartkloppingen. Het is daarom belangrijk om de dagelijkse limiet van 5,7 mg/kg/dag aan te houden. Toegepast op een persoon van 70kg komt dit overeen met 400 mg cafeïne per dag. Voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 5 koppen koffie. 

    Cafeïne en hydratatie

    Naast de dagelijkse inname is er nog een ander aspect om rekening mee te houden, namelijk de invloed van koffie op de vochtbalans. Cafeïne kan vochtafdrijvend zijn, wat betekent dat het dehydratatie kan bevorderen. Het is daarom belangrijk om voldoende water te blijven drinken, vooral als je koffie gebruikt als pre-workout supplement.

    Cafeïne en herstel

    Als je dus genoeg water drinkt hoef je je geen zorgen te maken over de dehydratatie en kan koffie ook een rol spelen in het herstel na inspanning. Koffie kan namelijk ook helpen de glycogeenvoorraden sneller aan te vullen en spierpijn te verminderen. Het is wel belangrijk om een gebalanceerde voeding te behouden en niet uitsluitend te vertrouwen op cafeïne voor herstel. 

    Koffie als geheime wapen

    De cafeïne uit koffie is een waardevol hulpmiddel voor sporters, maar het gebruik moet wel in balans zijn met de dagelijkse limiet. Mocht het gebruik van cafeïne als sportsupplement nieuw voor je zijn, is het goed om de hoeveelheid geleidelijk op te bouwen. Voor het beste resultaat raden wij aan om zwarte koffie te drinken zodat er geen suiker of andere stoffen aanwezig zijn die het effect kunnen verminderen of verstoren. Dus zet lekker een sterke espresso, americano of juist een eenvoudige zwarte koffie en sport er op los!

    Femme van der Vlist
    Koffieliefhebber

    Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

    Blogs van Femme lezen

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen