Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Inhoudsopgave
    Koffie

    Van Irish coffee tot barraquito: de beste alcoholische koffies om te proberen

    Femme van der Vlist 8 september 2024
    4 minuten leestijd

    Als je op zoek bent naar een smaakvolle draai aan je koffie, zijn alcoholische koffiedranken een hele goede keuze. Of je nu zin hebt in een warme Irish coffee, een zoete Italian coffee, of een regionale specialiteit zoals Hasseltse koffie, er is voor elk wat wils. Ontdek de wereld van alcoholische koffie en voeg een extra laag smaak toe aan je koffiemoment.

    Irish coffee

    Irish coffee is een warme drank gemaakt van sterke koffie, Ierse whiskey, bruine basterdsuiker en half geslagen, ongezoete room. Het recept is eenvoudig: vul een speciaal glas met wat bruine suiker, voeg whiskey toe tot de eerste maatlijn en schenk vervolgens hete koffie erbij tot de tweede lijn. Roer de koffie en whiskey door elkaar en laat voorzichtig de room over het mengsel glijden. Deze klassieker werd voor het eerst geserveerd in 1942 op een Iers vliegveld, waar vermoeide passagiers een oppepper kregen van deze combinatie van koffie, whiskey en room.

    Italian coffee

    Italian coffee is een drank op basis van hete koffie. Italian coffee maakt deel uit van de groep likeur koffies. Tot de ingrediënten behoren sterke hete koffie, Italiaanse amaretto en ongezoete room, half geslagen zodat deze nog te schenken is. De bereidingswijze is hetzelfde als die van de Irish coffee. Er wordt alleen geen extra suiker toegevoegd, omdat amaretto een zoete likeur variant is.

    French coffee

    French coffee is een warme drank van koffie, Grand Marnier of Cointreau, en halfgeslagen room. Deze likeuren, die tot de Triple Sec behoren, worden gemaakt op basis van sinaasappelschillen en ondergaan drie destillatie rondes, wat zorgt voor een relatief hoog alcoholpercentage. French coffee wordt vaak na het avondeten gedronken en is de Franse tegenhanger van de Irish coffee, al bestond deze koffiecocktail al ver daarvoor. In de 19e eeuw hadden de Fransen er zelfs een speciale naam voor: ‘gloria’, wat vreugde betekent.

    Barraquito

    Een barraquito, ook wel ‘barroco’ genoemd, is een Spaanse koffiedrank die vooral populair is op de Canarische Eilanden. Het staat bekend om de gelaagde presentatie, waarbij de ingrediënten zorgvuldig op elkaar worden geschonken. De drank begint met een laagje gecondenseerde melk, gevolgd door een shot Licor 43. Vervolgens wordt er melkschuim toegevoegd, waarna warme melk en een shot espresso er voorzichtig overheen worden gegoten. Tot slot wordt de barraquito afgemaakt met een snufje kaneelpoeder en een citroenschil voor extra smaak en geur.

    Carajillo 

    De Carajillo, ook wel ‘Corajillo’ genoemd, is een traditionele Spaanse espresso met brandy, geserveerd in een klein glaasje. Tegenwoordig wordt de Carajillo ook bereid met rum, whisky of likeur, zoals Licor 43. Dit typische Spaanse drankje ontstond tijdens de Spaanse bezetting van Cuba, waar de troepen koffie combineren met lokale brandy om zichzelf ‘coraje’ (moed) te geven. Het woord ‘coraje’, dat afstamt van het Engelse ‘courage’, is in de loop der jaren verbasterd tot Carajillo.

    Dokkumer koffie

    Dokkumer koffie, een specialiteit uit Friesland (‘Dokkumer Kofje’), is gemaakt met een scheut Friese Sonnema Beerenburg met daarbovenop een slagroom. Het is de Friese variant van de Irish coffee. De koffiedrank is vernoemd naar de Friese stad Dokkum. Na het serveren van de Dokkumer koffie is het niet de bedoeling dat de room door de koffie wordt geroerd. De koffie dient namelijk onder de room weggedronken te worden. 

    Ponce

    Ponce is een koffievariant uit Livorno (aan de kust links naast Florence). Het is een mengsel van rum en koffie dat de spijsvertering bevordert. De traditionele ponce wordt gedronken met een citroenschil en twee theelepels suiker. Je kunt de ponce beschouwen als variatie van de hete grog (water met rum). Het water wordt vervangen door koffie. Ponce wordt snel gedronken,  wanneer de koffiedrank nog warm is en voordat de suiker volledig is opgelost.

    Hasseltse koffie

    Hasseltse koffie, ook wel bekend als Vlaamse koffie of Afzakkertje, is een koffievariant afkomstig uit het Nederlandse dorp Hasselt. Deze drank wordt bereid met jenever en afgemaakt met room en suiker. Soms wordt jenever vervangen of aangevuld met crème de cacao. De koffie wordt traditioneel geserveerd in een speciaal Hasseltse koffie glas of een smal hoog glas op een voet. Door de jaren heen zijn er diverse variaties ontstaan, waarbij ingrediënten zoals chocolade poeder, chocoladeschilfers en sinaasappelschillen worden toegevoegd voor extra smaak.

    Limburgse koffie

    Limburgse koffie is een regionale koffievariant uit Limburg, waarbij de Limburgse kruidenbitter Els La Vera wordt toegevoegd. In Limburg wordt deze drank vaak liefkozend aangeduid met de verkleinwoorden “Elkse” of “Aelske”. De koffiedrank krijgt daarnaast een vleugje gember en wordt afgemaakt met een toef slagroom voor een extra rijke smaak.

    Pharisäer

    De Pharisaer is een koffiedrank met een scheut rum, afgedekt met slagroom, afkomstig uit Nordfriesland in Duitsland. De naam is ontstaan uit een legende over een dominee op het eiland Nordstrand, die zijn gemeente verbood alcohol te drinken. Tijdens een doopfeest bedachten de dorpsbewoners een list: ze serveerden koffie met rum, bedekt met slagroom om de alcohollucht te verbergen. Alleen de dominee kreeg koffie zonder alcohol. Toen hij doorhad dat de sfeer steeds vrolijker werd, ontdekte hij het bedrog en riep woedend: “Ihr Pharisäer!” (‘jullie Farizeeën!’).

    Femme van der Vlist
    Koffieliefhebber

    Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

    Blogs van Femme lezen

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen