Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Inhoudsopgave
    Koffie

    Ontdek de perfecte melk voor in jouw cappuccino 

    Milou van Delen 17 augustus 2023
    4 minuten leestijd

    Een heerlijke cappuccino is niet alleen een lust voor de tong, maar ook een kunstwerk voor het oog. De keuze van melk speelt een cruciale rol bij het bereiden van de perfecte cappuccino. Tegenwoordig kan je bij ongeveer alle horecagelegenheden in Nederland naast een cappuccino met koemelk, ook van variaties genieten met diverse soorten plantaardige melk. Deze melksoorten zijn populaire alternatieven voor mensen met lactose-intolerantie, veganisten of mensen die op zoek zijn naar variatie in hun dieet. We leggen je hier alles uit over de meest gangbare melksoorten voor in je cappuccino zodat je precies weet wat volle melk, magere melk, halfvolle melk, soja-, amandel-, haver- en kokosmelk te bieden hebben.

    Volle melk: De klassieker

    Volle melk is al lang een favoriet voor het bereiden van cappuccino’s. Het hoge vetgehalte en de romige textuur zorgen voor genoeg volume en een fijne structuur van de schuimlaag. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Als je niet bang bent voor calorieën en op zoek bent naar de ultieme verwennerij, dan is volle melk jouw keuze!

    Halfvolle melk: De balans tussen romig en licht

    Wanneer je wilt genieten van een romige cappuccino zonder al te veel vet, biedt halfvolle melk een perfecte balans. De smaakbeleving van de schuim die ontstaat bij het gebruiken van halfvolle melk is iets minder intens doordat de melk minder vetten bevat en de schuimlaag te luchtig wordt. Kwalitatief schuim bestaat uit kleine luchtbelletjes, die bij halfvolle melk iets minder prominent aanwezig zijn.

    Magere melk: Mager, maar niet minder smakelijk

    Magere melk bevat minder dan 0,5 procent vet, wat aanzienlijk lager is dan het percentage in halfvolle melk (1,5 procent) en volle melk (3,5 procent). Het voordeel van magere melk is dat het in eerste instantie snel opschuimt en veel volume geeft. Dit komt doordat de melk schuimt op eiwitten en niet op vetten en magere melk bevat meer eiwitten dan halfvolle of volle melk. Deze mooie schuimlaag verdwijnt echter al snel doordat de grote luchtbellen oplossen. Hoewel de schuimlaag minder weelderig is dan bij volle melk, biedt magere melk een prima optie voor degenen die de calorieën in hun cappuccino willen verminderen.

    Sojamelk: De plantaardige klassieker

    Koemelk kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie. Sojamelk is één van de oudste en meest bekende plantaardige melk alternatieven. Door het hogere vetgehalte in vergelijking met andere soorten plantaardige melk, zorgt deze melksoort voor een zoete en romige smaak. Sojamelk wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in water te dompelen en ze vervolgens te vermalen in het water. 

    Er zitten een aantal voordelen aan het vervangen van koemelk met sojamelk. Ongezoete sojamelk bevat ongeveer net zoveel eiwitten als koemelk, maar bevat minder calorieën en wel twaalf keer minder suiker. Bovendien bevat het geen cholesterol, lactose en bijna nul procent verzadigd vet. Sojamelk zit vol met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B12, vitamine A en kalium. Van alle zuivelvervangers is sojamelk wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Wanneer je een vervanger zoekt voor koemelk die wel de goede voedingsstoffen bevat, kan je het beste kiezen voor sojamelk.

    Amandelmelk: Melk met nootachtige tonen

    De laatste jaren heeft amandelmelk sojamelk van de troon gestoten als de meest populaire melkvervanger. Zijn subtiele nootachtige smaak voegt een interessante dimensie toe aan je cappuccino. Deze melksoort is gemaakt van gemalen amandelen en water. Amandelmelk is, naast dat het erg laag in calorieën is, ook koolhydraatarm doordat het vooral uit water bestaat. Het bevat bijna vier keer minder vet, geen lactose, geen verzadigde vetten en geen cholesterol. 

    Houd er rekening mee dat amandelmelk minder eiwitten bevat dan koemelk en sojamelk. Er zit namelijk 1 gram eiwitten in een kopje, terwijl in koemelk 7,69 gram zit en in sojamelk 6,95 gram. Qua smaak is amandelmelk een beetje scherp en nootachtig. Tijdens het verwarmen kan het schiften. Om dit te voorkomen kan je de melk mengen met kokosmelk, wat veel vet bevat en niet schift tijdens het verwarmen. Hoewel het schuimen van amandelmelk enige oefening vereist, kan het resulterende romige schuim een verrassend genot zijn.

    Havermelk: Romigheid met een vleugje zoetheid

    Een cappuccino met havermelk, tegenwoordig ook bekend als een “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. De natuurlijke zoetheid van havermelk kan je koffie een subtiel zoete ondertoon geven, terwijl het schuimen hiervan (in tegenstelling tot amandelmelk) vrij eenvoudig is. Deze melksoort bevat meer calorieën dan de twee bovenstaande plantaardige varianten, is ongeveer gelijk aan eiwitten vergeleken met amandelmelk, maar bevat veel minder eiwitten dan sojamelk. Een positief gegeven is de hoeveelheid vezels, die goed zijn voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Als je het niet erg vindt om wat extra calorieën in te nemen en op zoek bent naar een melksoort die de ietwat bittere smaak van koffie verzacht door een heerlijke zoete touch, is havermelk perfect voor jou. Een populaire havermelk is die van van het merk OATLY!

    Kokosmelk: Exotische rijkdom in je kopje

    Voor een heerlijke onverwachte cappuccino-ervaring met een tropische en romige smaak moet je kokosmelk gebruiken. Dit alternatief is hoger in het aantal verzadigde vetten dan koemelk en is ook niet laag in calorieën, waardoor het over het algemeen een minder populaire keuze is. Ook het gebrek aan calcium, vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D zorgen ervoor dat kokosmelk niet erg in trek is. Vanwege de hoge vet inhoud is kokosmelk dik, rijk en romig. Het verwarmt goed en schift niet en is dus erg geschikt is voor het maken van een cappuccino. Misschien is dit alternatief geen goede optie voor je dagelijkse kopje cappuccino, maar wanneer je jezelf eens in de zoveel tijd wilt verwennen met een koffietje met een perfecte schuimlaag erop, kies dan voor kokosmelk. 

    De keuze van de melk in je cappuccino is een persoonlijke voorkeur die afhangt van je smaak, dieet en lifestyle. Waar wacht je nog op? Experimenteer en ontdek welke melksoort jouw cappuccino naar een hoger niveau tilt!

    Milou van Delen
    Koffieliefhebber

    Hoi! Mijn naam is Milou en ik ben al een koffieliefhebber sinds mijn twaalfde. Eerst dronk ik alleen maar zwarte koffie, maar de laatste tijd vind ik het leuk om verschillende recepten te testen voor ijskoffie. Ook houd ik ervan om af en toe een espresso te drinken, en in het weekend wissel ik die graag in voor een espresso martini als dessert.

    Blogs van Milou lezen

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen