Latte macchiato maken
Een latte macchiato is een prachtige koffie om te zien. Vaak geserveerd in een groot glas met een duidelijke scheiding tussen melk en koffie, je weet wel zo’n mooie lichtbruine overloop. De letterlijke vertaling van deze koffiespecialiteit is ‘gevlekte melk’ Deze naam slaat op de bereidingswijze van het drankje. De espresso wordt namelijk bij de melk geschonken: de melk wordt ‘bevlekt’.
Juiste hoeveelheid melk
Nu denk je misschien: espresso + melk = cappuccino. Dat klopt, de ingrediënten van een cappuccino en een latte macchiato zijn hetzelfde. Echter, de twee drankjes hebben grote verschillen. Om te beginnen is de hoeveelheid melk bij een latte macchiato vele malen groter. De verhouding melk op koffie is bij een latte: ¾ melk en ¼ koffie. Bij een cappuccino is deze verhouding ¼ melk en ¾ koffie. Een cappuccino heeft dus een sterkere koffiesmaak. Het tweede verschil is dat bij een cappuccino de melk bij de espresso wordt geschonken en bij een latte gebeurt dit andersom.
Naast dat het een knap drankje is, is de koffie populair door de milde smaak. De hoeveelheid melk is namelijk erg groot vergeleken de hoeveelheid melk. Dit drankje is perfect als ‘beginner koffie’ of voor mensen die niet zo fan zijn van de smaak van koffie.
Zoek je het toch wat sterkers? Lees dan hier hoe je een Caffé latte maakt thuis!
Bereiden
Schuim de melk op
Zet een espresso
Doe de espresso bij het melkschuim
Laat het glas een minuutje sta zodat er mooie lagen ontstaan
Geniet van de prachtige latte macchiato