Espresso macchiato
Macchiato betekend bevlekt in het Nederlands. De naam zegt het dus al, de espresso macchiato is een bevlekte espresso 🙂
Espresso’s markeren
De koffiespecialiteit vindt zijn ontstaan achter de schermen van een Italiaans restaurant. Barista’s moesten namelijk onderscheid maken tussen een gewone en een espresso met melk, zodat obers het verschil goed konden zien. Barista’s voegden hierdoor een ‘vlekje’ melkschuim toe op de espresso met melk. De barista’s ‘markeerden’ als het ware de espresso met een vlekje melkschuim: daarom het woord ‘macchiato’
2 op 1
De verhouding van een espresso macchiato is 2 op 1: espresso tot melk. Een cappuccino heeft een verhouding van 2 op 1 en een latte een verhouding van 1 op 3. Een macchiato is dus sterker dan deze twee iconische dranken door de grote hoeveelheid koffie.
Solide basis
De espresso, cappuccino & macchiato vormen samen de solide basis van de Italiaanse koffie wereld. Met deze specialiteiten op het menu zit je gebakken: voor ieder wat wils! Een espresso macchiato is perfect als je een espresso net te sterk vind en een cappuccino te licht en melkachtig.
Leuk weetje! De Italianen noemen deze specialiteit een Caffe macchiato!
Zie hieronder een video waarin wordt uitgelegd hoe je een macchiato maakt!
Benieuwd naar de beste bonen om de macchiato mee te maken? Lees het in de beste koffiebonen!
Bereiden
Zet een espresso
Schuim de melk op
Voeg het melkschuim toe aan de espresso
Serveer de espresso macchiato in een espresso glaasje!