Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Kopje latte macchiato en een kopje cappuccino op een houten tafel. Maar wat is het verschil tussen latte macchiato en cappuccino?
Inhoudsopgave
  Koffie

  Wat is het verschil tussen latte macchiato en cappuccino

  2 minuten leestijd

  Veel koffiedranken bestaan uit koffie in combinatie met melk. Maar wist je dat veel koffiedrinkers niet het verschil tussen latte macchiato en cappuccino weten? Dat snappen we zeker. Er is zoveel keuze aan koffiedranken met melk en schuim, waardoor het lastig is om ze allemaal van elkaar te onderscheiden. We helpen je een handje door het verschil tussen latte macchiato en cappuccino aan je uit te leggen. 

  Kopje latte macchiato en een kopje cappuccino op een houten tafel. Maar wat is het verschil tussen latte macchiato en cappuccino?

  Wat is een latte macchiato?

  Latte macchiato is een heerlijke koffiedrank die ook wel bekend staat als ‘gevlekte koffie’. Latte macchiato betekent in het Italiaans letterlijk ‘gevlekte melk. Deze naam past zeker bij het drankje, aangezien er lekker veel melk in zit. Vaak wordt latte geserveerd in een lang glas, zodat je de laagjes koffie, melk en schuim goed kunt zien. 

  Kopje latte macchiato met daarnaast koffiebonen

  Hoe maak ik lekkere latte macchiato?

  Wil je zelf ook een lekkere latte macchiato zetten? Dat snappen we zeker! Je begint met het opschuimen van de melk. Doe de melk in een lang glas. Maar waarom zou je nu al de melk inschenken vóór de espresso? Omdat het melk en het schuim zich dan gaan scheiden. Hierna doe je er de espresso bij. Wacht even, dan ontstaan de mooie lagen namelijk. En tadaaa, daar is jouw eigen heerlijke latte macchiato.

  Wat is een capuccino?

  De cappuccino, wie kent hem niet? Dit is hét koffiedrankje waarmee iedere aanstaande koffieliefhebber leert koffiedrinken. Net zoals de latte bestaat een cappuccino uit espresso, melk en melkschuim. Cappuccino is erg geliefd in koffietentjes, omdat de barista’s zich echt uit kunnen leven met latte art.

  Kopje cappuccino met op de voorgrond koffiebonen

  Hoe maak ik goede cappuccino?

  Cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en schuim. Als eerste maak je de espresso in een kop. Hierna schuim je de melk op. Nu giet je de melk in het kopje. Wel in het midden beginnen! En ook niet te langzaam schenken, want dan blijft het schuim achter in de kan. 

  Het verschil tussen latte macchiato en cappuccino

  Maar wat is nou het verschil tussen latte macchiato en cappuccino? Dit verschil kan lastig te vinden zijn, want de koffiedrankjes zijn natuurlijk allebei gemaakt van melk, espresso en romig melkschuim. Het verschil zit hem dus niet in de ingrediënten, maar wel in de bereidingswijze.

  Zoals je hierboven hebt gelezen schenk je bij een cappuccino eerst de espresso in en daarna de melk met het melkschuim. Hierdoor mengt de melk zich met de espresso en ontstaat er bovenop een schuimlaagje. Latte macchiato maak je juist door eerst de melk en het melkschuim klaar te maken en daar de espresso aan toe te voegen. Hierdoor ontstaan de drie laagjes. 

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen