Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Jonge Italiaanse man die naast het Colosseum in Rome zit. met een kop koffie in zijn hand. Wil jij ook alles leren over Italiaanse koffie etiquette?
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Italiaanse koffie etiquette

  2 minuten leestijd

  Ah, bella italia. Het land van heerlijk eten, gezellige mensen én natuurlijk koffie. De Italianen weten als geen ander hoe ze koffie maken én hoe ze het drinken. De Italianen houden erg van hun koffie en van hun koffie etiquette. Ben jij van plan om binnenkort een kopje koffie te drinken in Italië? Neem dan eerst deze Italiaanse koffie etiquette door en drink koffie als een echte local! Per favore!

  Jonge Italiaanse man die naast het Colosseum in Rome zit. met een kop koffie in zijn hand. Wil jij ook alles leren over Italiaanse koffie etiquette?

  Begin de dag staand

  Waar je in Nederland vaak rustig in een koffietentje gaat zitten om jouw bakkie pleur op te drinken, doen ze dit in Italië vaak staand. Koffie is er namelijk om je wakker te maken, om de dag goed mee te beginnen. Daarom drink je het staand. Dus loop je in de ochtend een koffietentje in in Italië? Schrik dan niet als je ziet dat iedereen staat en binnen no-time weer buiten is.

  Koffie met melk: alleen in de ochtend

  Ben je een echte cappuccino liefhebber? Dan drink je het waarschijnlijk de hele dag door. Maar volgens de Italiaanse koffie etiquette is dit zeker niet de bedoeling. Je drinkt namelijk koffiedranken met melk alleen in de ochtend. Dus ook die caffè moet je jammer genoeg laten staan na 12 uur. 

  Wil je toch de uitzondering op de regel zijn? Zorg er dan in ieder geval voor dat je niet jouw kopje cappuccino of caffè latte na een maaltijd drinkt. Dat is al helemaal niet de bedoeling.

  Espresso of een caffè?

  Iedereen in Nederland kent het: de espresso. Je bestelt het gemakkelijk in jouw favoriete café en ze kijken zeker niet raar op als je het bestelt. In Italië kan dit wel het geval zijn. Espresso is namelijk een zetwijze van koffie. Het is dus niet een koffiedrank. Bestel in plaats daarvan gewoon een caffè, dan krijg je hetzelfde.

  Kopje verse koffie in Italië. Wil je alles leren over Italiaanse koffie?

  Benamingen van Italiaanse koffie

  Wil je een echte Italiaanse koffie etiquette master worden? Dan is het belangrijk dat je de benamingen van koffie in Italië goed weet. Daarom hebben we op een rijtje gezet hoe de Italianen koffiedranken noemen:

  • Dubbele espresso = Doppio
  • Espresso = Caffè
  • Espresso met slagroom = Caffè panna
  • Koffie verkeerd = Caffè latte
  • Koffie met lekker veel melk en melkschuim = Latte macchiato
  • Een shotje supersterke espresso = Ristretto

  Koffie zonder toevoegingen

  Bijna elke koffieliefhebber geniet ervan: koffie met een smaakje. Maar in Italië doen ze er nauwelijks aan. Jammer genoeg dus geen ijs of siropen voor jou. Ga je naar Milaan of Napels? Dan heb je geluk! Daar kom je wel koffiedranken met wat extra’s tegen. Zo kun je in Milaan een marocchino drinken, wat een omgekeerde cappuccino met cacaopoeder is. In Napels vind je de caffè alla nocciola, waarin ze heerlijke hazelnoot crème doen.

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen