Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
french press koffie
Inhoudsopgave
  Koffie

  Wat is french press koffie?

  Femme van der Vlist 23 september 2021
  3 minuten leestijd

  Een cafetière, coffee press, of french press. Waarschijnlijk heb jij als koffieliefhebber vast wel eens een van deze termen gehoord. Al deze termen beschrijven hetzelfde apparaat waarmee je koffie kunt zetten. Maar wat is een french press nou precies? En hoe maak je zelf lekkere french press koffie? Lees hier verder en ontdek alles wat je wil weten!

  french press koffie

  Waar komt de french press vandaan?

  Een french press wordt ook wel vaak cafetière genoemd. Deze glazen pot met een metalen filter is volgens de legende ontdekt in Frankrijk. Lang geleden deed een Franse boer een wandeling. Tijdens deze wandeling kwam hij erachter dat hij de koffie die hij had meegenomen niet goed had gezet. Hij kwam een Italiaanse handelaar tegen die gaas bij zich had. De Franse boer vroeg of hij het gaas mocht gebruiken om de koffieprut in zijn mislukte koffie naar beneden te drukken. Na de eerste slok werd de Fransman enthousiast en zo ontstond de french press. Of deze legende het echte ontstaansverhaal is van de cafetière, dat weten we niet. Het is ook niet helemaal zeker te zeggen wie met de eer mag strijken. Ook al zeggen de Italianen dat zij de french press hebben uitgevonden, de Fransen waren toch de eersten die het patenteerden, in 1852.

  Hoe werkt een cafetière?

  Maar hoe werkt een french press eigenlijk? Een french press bestaat vaak uit een glazen of plastic pot met deksel en zeef. Door de zeef naar beneden te duwen wordt de koffieprut goed gescheiden van de koffie die gedronken wordt. Wil je graag koffie vol karakter? Ga dan voor french press koffie! 

  Er zijn 5 stappen die je moet volgen om koffie te zetten met een french press: 

  1. Doe grof gemalen koffie in de glazen of plastic pot van de french press. Moet je eerst nog de koffiebonen malen? Gebruik dan een koffiemolen.
  2. Giet heet, maar niet kokend, water op de koffie. 
  3. Sluit de press met de deksel. Laat de french press 4 minuten op deze manier staan. Hierdoor kan het water de koffie goed opnemen en ontstaat het volle karakter van french press koffie. 
  4. Duw de zeef rustig naar beneden.
  5. De french press koffie is klaar! Geniet ervan.  

  Een french press is dus heel handig om mee te nemen op vakantie. Je hoeft alleen maar water te koken op een pannetje en dan de cafetière in te zetten. Vergeet niet dat het geen probleem is dat er wat koffiedeeltjes achterblijven.

  French press koffie

  Hoe kan ik het beste koffie zetten met een french press?

  Wil je graag de lekkere french press koffie maken? Bij french press koffie is het belangrijk om rekening te houden met drie dingen: verhouding, maling en gebruik van de zeef. 

  • De verhouding is van belang voor de smaak van de koffie. De perfecte verhouding voor jou is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak, maar er is een afmeting die vaak wordt gebruikt. Dit is meestal 60-70 gram koffie op 1 liter water. 
  • Let ook op de maling van de koffie. Wil je sterke koffie? Ga dan voor een fijnere maling. De koffiedeeltjes komen namelijk meer mee bij een fijne maling. Misschien denk je nu aan snelfiltermaling, maar dat is niet aan te raden. Deze maling is al te fijn om french press koffie mee te zetten. Het is beter om de bonen zelf te malen. Doe lekker ouderwets en schaf een handkoffiemolen aan, of ga voor een moderne electrische koffiemolen zoals een braammolen. Stel de fijnheid van de maling goed in en ga aan de slag. 
  • Als laatste is de kracht en snelheid waarmee je de zeef naar beneden drukt van invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Druk de zeef rustig naar beneden met niet al te veel kracht. 

  Volg deze tips op en zet binnen no time de allerlekkerste french press koffie.

  Onze favoriete cafetières

  We hebben onze favorieten voor jou op een rijtje gezet. Bestel een french press en ga aan de slag!

  Benieuwd naar een koffiespecialiteit die je kan maken met een french press? Bekijk ons cold brew recept en leef je uit! 

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen