Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Arabica robusta bonen
Inhoudsopgave
  Koffie

  Arabica vs Robusta koffiebonen: wat is het verschil?

  2 minuten leestijd

  Vraag jij je weleens af waarom er “100% Arabica” op een pak koffiebonen staat? Van de 129 soorten koffiebonen is Arabica het meest populair. De andere koffieboon die wordt gebruikt voor koffieproductie, Robusta, wordt veel minder gekocht. Als je erachter wil komen wat de verschillen zijn tussen de twee, moet je vooral verder lezen! En misschien besluit je daarna zelfs om een nieuwe soort koffieboon in je hart en koffie-routine te sluiten.

  Arabica robusta bonen

  Zoet of bitter: smaken verschillen

  Als je graag zoete en zachte koffie drinkt, is de Arabica boon de perfecte koffieboon voor jou. De Arabica boon staat dan ook bekend om zijn zoete smaak. Die zoete smaak in combinatie met een aroma van suiker en fruit maakt Arabica erg populair. De Robusta boon is daarentegen een boon met een bittere smaak. Door deze bittere en stevige smaak komt koffieblend van 100% Robusta nauwelijks voor. Er zijn wel melanges waaraan Robusta wordt toegevoegd waardoor de koffie een bittere ondertoon krijgt. Als je van een koffie houdt met wat meer pit, dan is een melange met de Robusta boon zeker aan te raden!

  Herkomst

  De twee bonensoorten komen uit verschillende gebieden. De Arabica boon komt uit hoger gelegen gebieden rond de evenaar, zoals Midden- en Zuid-Amerika. De Robusta boon groeit juist in lager gelegen gebieden rond de evenaar, zoals Afrika en Zuidoost-Azië. En waar de Arabica boon van een wat lagere temperatuur rond de 15-25 graden houdt, groeit de Robusta boon goed op warmere temperaturen rond de 20-30 graden. Wanneer je een pak koffie koopt is het wel belangrijk om te letten op het land waar de bonen vandaan komen. Bij beide boonsoorten heeft het land van herkomst namelijk veel invloed op de smaaksensatie. Arabica uit Mexico heeft bijvoorbeeld een andere smaaksensatie dan Arabica uit Brazilië.

  Cafeïnegehalte

  Het grote verschil tussen Arabica-en Robusta bonen ontstaat door het cafeïnegehalte. Het cafeïnegehalte van de bonen wordt beïnvloed door de locatie waarop ze groeien. De Arabica bonen groeien op hoogtes van gemiddeld 1500 meter, waardoor ze goed beschermd zijn tegen parasieten en ander gedierte. Omdat de Robusta bonen op lage hoogte groeien bevatten ze veel cafeïne. Een hoog cafeïnegehalte beschermt de bonen namelijk tegen dieren en ziekten. Het hoge cafeïnegehalte van Robusta zorgt uiteindelijk ook voor de bittere en sterke smaak.  

  Wat een verschil tussen de twee soorten hè! Kies je nu voor de zak van 100% Arabica of ga je toch voor een melange met de pittige en robuuste Robusta?

  Ben je op zoek naar de beste koffiebonen? Lees het in ons artikel over de beste koffiebonen!

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen