Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Een meisje staat op met een kop koffie. Maar hoe lengt werkt koffie eigenlijk?
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Hoe lang werkt koffie?

  3 minuten leestijd

  Kun jij je dag niet beginnen zonder een kop koffie? Functioneer je niet meer zonder? Stel jezelf dan eens de vraag ‘Hoe lang werkt koffie’? Misschien drink je wel te veel koffie en heb je helemaal niet zo veel nodig! In deze blog zetten we voor jou op een rij hoe lang cafeïne in je lichaam blijft, hoeveel cafeïne er in koffie zit en wat de gevolgen zijn en wat de nadelen zijn van cafeïne.

  Een meisje staat op met een kop koffie. Maar hoe lengt werkt koffie eigenlijk?

  Hoe lang blijft cafeïne in je lichaam?

  Als je een beginnende koffiedrinker bent, kan koffie inslaan als een bom. Maar dit gebeurt ook bij ervaren koffieliefhebbers. Zo kun je al na een paar minuten die energiekick voelen. Bij anderen komt de cafeïne pas na 20-30 minuten binnen. Volgens meerdere studies treedt de piek in het cafeïnegehalte binnen 30 tot 60 minuten na consumptie op. Heb je over een uur een belangrijke presentatie waar je wel een energiekick voor kunt gebruiken? Drink dan ongeveer een uur van tevoren een kop sterke koffie.

  Wanneer verdwijnt de cafeïne uit je lichaam?

  Maar hoe lang werkt de koffie nou echt? Dit kan wel 6 uur werken! Daarom is het slim om niet nog een kop koffie te drinken na 4 uur ‘s middags. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe laat je gaat slapen, maar meestal is dit rond 10 of 11 uur. Stop dus rond 4 en rust goed uit in de nacht.

  Wat zijn de gevolgen van cafeïne?

  Nu je weet hoe lang koffie werkt, is het ook handig om erachter te komen wat de gevolgen zijn van cafeïne in je lichaam. Want wat gebeurt er nou echt tijdens die 6 uur? Het heeft natuurlijk een stimulerend effect. Je kunt je beter concentreren en levert betere prestaties. Je voelt je niet meer vermoeid, wat altijd fijn is in de vroege ochtend. Ook kan het je helpen bij het sporten, aangezien je je voor langere tijd kunt inspannen.

  De nadelen van (te veel) cafeïne

  Jammer genoeg zitten er ook best veel nadelen aan het drinken van cafeïnehoudende dranken. Drink je teveel cafeïne? Dan kun je last krijgen van meerdere bijwerkingen:

  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Angstgevoelens
  • Beven
  • Rusteloosheid
  • Moeilijk in slaap komen

  Maar ook als je niet erg veel koffie drinkt, kun je last krijgen van bijwerkingen. Let daarom goed op of je een van deze bijwerkingen hebt en probeer te minderen. Ook is het voor zwangere vrouwen en kinderen minder verstandig om (veel) koffie te drinken.

  Gevolgen voor kinderen

  Voor kinderen is het niet verstandig om cafeïne houdende dranken te drinken. Jonge kinderen lopen namelijk risico dat ze hun zenuwstelsel aantasten als ze te veel cafeïne binnenkrijgen. Daarom is het verstandig om kinderen helemaal geen koffie te geven. Vanaf 13 jaar wordt maximaal 1 kopje koffie per dag aangeraden.

  Zwangerschap en borstvoeding

  Ben je zwanger en wil je wel graag koffie drinken? Dat kan, maar wel met mate. Je kunt ongeveer 200 milligram cafeïne binnenkrijgen zonder dat je baby in gevaar komt. Drink je wel meer dan 200 milligram op een dag? Dan verhoog je het risico dat de baby niet groeit en kun je zelfs een miskraam krijgen. 

  Bij het geven van borstvoeding geldt eigenlijk hetzelfde advies. Te veel koffie zorgt er namelijk voor dat cafeïne wordt overgebracht naar de baby. Drink dus niet meer dan 2 kopjes per dag!

  Close-up van een zwangere vrouw die koffie drinkt. Maar hoe lang werkt koffie eigenlijk? En kun je wel koffie drinken als je zwanger bent?

  Ontwenningsverschijnselen

  Wil je stoppen met koffie drinken? Dan krijg je waarschijnlijk last van ontwenningsverschijnselen. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal trillende handen, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze kunnen al binnen 12 tot 24 uur beginnen.

  Hoge bloeddruk

  Een te hoge bloeddruk, niemand wil dat. Maar heeft cafeïne ook echt effect op jouw bloeddruk? Dat zeker. Het kan namelijk acuut de bloeddruk verhogen. Maar wees niet bang, op de lange termijn zorgt cafeïne niet tot een hoge bloeddruk.

  Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

  De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie is afhankelijk van het soort bonen, de verwerking van de bonen en de brouwtechniek. Zo bevatten licht gebrande bonen meer cafeïne dan de donkere varianten. Hieronder hebben we voor je op een rij gezet wat de hoeveelheid cafeïne in milligram is per kopje koffie:

  • Bakkie cafeïnevrije koffie: 2-5 milligram
  • Kopje espresso: 47-64 milligram
  • Kop normale koffie: 95-165 milligram.
  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen