Genieten van Colombiaanse koffie
Als je de Disney film Encanto hebt gezien, dan heb je de rijke historie van Colombia al ontdekt. Het kleurrijke decor en de prachtige natuur van het land komt in deze film op mooie wijze tot leven. Het land bruist, danst en barst van het natuurschoon. En van de koffieplantages, want Colombia staat ook bekend om zijn rijke teelt aan Arabica bonen, een specialiteit van het land. Zo ook in de streek rondom het pittoreske, kleurrijke en vooral typische Colombiaanse dorpje Salento. Dit dorp vormt het kloppende hart van de Colombiaanse koffieregio.
Welkom in Colombia
In het noordwesten van Zuid-Amerika ligt het prachtige Colombia. Het ligt omgeven door de Caraïbische Zee, de Grote Oceaan, Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en Panama. Het bruisende Bogota vormt de hoofdstad van Colombia en het is een prachtige plek om een koffiereis te beginnen. Het land kent verschillende prachtige natuurgebieden. Een deel van het regenwoud van de Amazone ligt binnen de landsgrenzen en het Andesgebergte loopt dwars door het midden van Colombia. Hier vind je de meest pittoreske dorpjes, maar ook enkele steden zijn tussen en op de bergtoppen verrezen. De koffieregio bevindt zich tussen al dit moois; aangelegd tussen de bergen van de Andes.
Koffiedriehoek
Samen met Brazilië is Colombia medeverantwoordelijk voor de beste Arabica bonen in de wereld. Deze worden geteeld in de Koffiedriehoek van het land. Op de drie punten van de driehoek liggen de steden Pereira, Manizales en Armenia en daartussen vind je dus de koffieplantages. In het midden van die driehoek ligt Salento, waar je geniet van rust, stilte en een lekkere kop Colombiaanse koffie. Als toerist is het de moeite waard om een koffieboerderij te bezoeken in de Koffiedriehoek, want daar leer je van alles over de teelt, het verwerkingsproces en kun je uiteraard de geteelde koffie proeven.
Genieten van koffie
Natuurlijk kun je overal in Colombia genieten van verse koffie uit eigen plantages. Voor de prijs van een kopje koffie hoef je het zeker niet te laten! Kies je voor een kopje Tinto, dan betaal je vaak niet meer dan een dubbeltje per kopje. Dit is misschien niet de meest vooraanstaande koffiesmaak in het land, maar het behoort wel tot de rijke koffiecultuur van het land. De beste bonen zijn overigens vernoemd naar de regio waar deze geteeld worden en kunnen variëren in smaak. Zo heeft de koffie uit Medellin een hogere zuurgraad dan bijvoorbeeld de koffie uit het oosten van de Koffiedriehoek. Castillo koffie heeft een zachte afdronk en dan is er nog een ronde, uitgebalanceerde smaak van de Caturra bonen.
Natte bonen
Wist je dat Colombia vooral natte Arabica bonen produceert? Je kan koffiebonen ook eerst drogen om ze dan van hun schil te ontdoen, maar in Colombia worden de koffiebessen gewassen en van het pulp ontdaan om zo de koffiebonen te winnen. Het is een dure methode, want het kost meer tijd en vooral water. Het water verwijdert uiteindelijk de schil. Deze methode heeft als voordeel dat de rijpere, zwaardere koffiebonen tijdens het wassen naar de bodem van de wasstraat zinken. De jongere, lichtere bonen drijven naar het oppervlak. Vervolgens worden deze koffiebonen van elkaar gescheiden en apart verder verwerkt. Na het wasproces worden de koffiebonen uiteraard gedroogd en nauwlettend in de gaten gehouden, zodat ze niet te droog worden of te nat blijven en daardoor schimmels aantrekken. Ga je mee met een rondleiding over een koffieboerderij, dan ontdek je deze verwerkingsmethode. De koffieboeren van Colombia oogsten overigens twee keer hun bonen. Tussen oktober en januari wordt de grootste oogst binnengehaald. Tussen april en juli oogst men nog een keer, maar deze opbrengst is kleiner.
Koffie en het regenwoud
De koffieteelt in Zuid-Amerika vroeg voorheen veel van de natuur. Er werden grote delen regenwoud gekapt om de koffieplantages aan te leggen en dat is natuurlijk niet goed voor de bonte, bijzondere natuur van onder meer Colombia. Om eerlijke koffie te kunnen telen, werken de koffieboeren samen met The Rainforest Alliance. De inzet voor betere koffie, goede koffie prijzen en het behoud van de natuur staan hier allemaal voorop. Boeren die werken volgens deze principes mogen het keurmerk van The Rainforest Alliance dragen; een tekening van een gifkikkertje. De meeste koffie in Colombia draagt dit keurmerk. En dat is maar goed ook, want zo wordt het prachtige land en de koffie goed beschermd.
Heel veel koffiemelanges die in Nederland verkrijgbaar zijn, worden gemaakt met Colombiaanse Arabica bonen. Het kan dus zomaar zijn dat je dagelijks al van een heerlijk kopje Colombiaanse koffie geniet.