Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze

Siemens EQ.6 Plus S800 review

Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW
Inhoudsopgave

  Onze mening over Siemens EQ.6 Plus S800 review

  De Siemens EQ.6 Plus S800 is een luxe volautomatische koffiemachine met een ruim aanbod aan koffie- en melkspecialiteiten. Deze machine is ook wat duurder van een gemiddelde volautomaat, maar daar krijg je ook veel voor terug. Met deze machine kun je genieten van het toppunt van verse koffie in vele verschillende vormen. Je kunt eenvoudig door de vele soorten koffie heen scrollen en de beste keuze maken! Heb je zin in een cappuccino of misschien wel een espresso macchiato? Niks is te gek voor deze machine! Met deze machine kun je in totaal uit 5 koffiespecialiteiten kiezen + thee en warme melk. Het is zelfs mogelijk om twee verschillende melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten. 

  De melkopschuimmethode van de Siemens EQ.6 Plus S800 is een melkslang. Doe melk in het melkreservoir en de machine doet de rest van het werk! Ook is deze machine gemaakt van sterke en duurzame materialen en zal lang meegaan. Kortom een kwalitatief goede volautomaat met veel opties en een melkslang. 

   

  Melkspecialiteit 

  Zoals al eerder genoemd is heeft de Siemens EQ.6 Plus S800 een melkslang. Een melkslang is een goede manier voor het opschuimen van melk. Je doet de slang in de melk en de machine doet de rest van het werk. Met een melkslang creëer je echt die heerlijke dikke schuimlaag voor op een cappuccino of latte macchiato. Hoe werkt zo’n melkslang nou precies? Zie hieronder een stappenplan. 

   

  Stap 1: Doe de slang in de melk 

  Steek het slangetje in een melkpak, melkkan of melkreservoir. 

  Stap 2: Zet een kopje onder de machine

  Stap 3: Maak je keuze op het display. Kies bijvoorbeeld een cappuccino. 

  Stap 4: De machine haalt zelf de juist hoeveelheid melk uit het melkreservoir en schuimt dit op. Na de melkschuim doet de machine de koffie in het kopje. 

  Tada! Een overheerlijke cappuccino. 

  Niet te vergeten! Stap 5: Slang schoon spoelen 

  Het is erg belangrijk om de slang regelmatig schoon te spoelen. Na elke zet beurt spoelt de machine de slang zelf door. Toch is het aan te raden om de slang zelf ook regelmatig handmatig door te spoelen. Je wilt natuurlijk geen melkresten in je melkslang. Dit kan erg stinken en is niet erg hygiënisch. Je kunt dit doen met het spoelknopje op de machine of de slang gewoon even onder de kraan te houden. 

   

  Onderhoud 

  Onderhoud aan een koffiemachine is erg belangrijk. Door regelmatig onderhoud uit te voeren zorg je er namelijk voor dat de smaak en temperatuur van de koffie net zo blijven als ‘ie waren. Ook voor technische kant van de machine is onderhoud erg belangrijk. Door regelmatig onderhoud gaat je machine langer mee en blijft je koffie beter smaken. Onderhoud aan de Siemens EQ6 is gemiddeld werk. Belangrijke onderhoudsbeurten zijn: ontkalken en reinigen en smeren van de zetgroep. Voor hele specifieke informatie over onderhoudsbeurten raad ik aan de handleiding te lezen. Hierin worden alle onderhoudsbeurten benoemd en uitgebreid toegelicht. 

   

  Ontkalken

  Een van de belangrijkste onderhoudsklussen is ontkalken. Het ontkalken van een machine is nodig omdat er in kraanwater kalk zit. Na verloop van tijd hoopt de kalk zich op en zal de temperatuur en smaak van de koffie aantasten. En niemand wil natuurlijk een koud bitter bakkie of wel? 😉  De Siemens Q6 zal zelf aangeven wanneer ontkalking nodig is door middel van een melding. De machine zal je daarna ook stap voor stap begeleiden. Het ontkalken duurt ongeveer 43 minuten. Ontkalken is ongeveer 1 keer per kwartaal nodig met waterfilter. 

   

  Waterfilter 

  In de Siemens Q6 kan een waterfilter. Dit waterfilter zit in het waterreservoir en filtert de kalk en magnesium voor een gedeelte uit het water. Hierdoor is ontkalking minder vaak nodig. Siemens raad het aan om elke 2 maanden, na 400 koppen koffie of 1000 koppen espresso het waterfilter te vervangen. Een waterfilter op de Siemens site kost €13,46. Er zijn ook op andere sites waterfilters voor Siemens koffiemachines te koop. 

   

  Zetgroep

  De zetgroep is een erg belangrijk onderdeel van een koffiemachine. Hierin worden namelijk de hele koffiebonen vermalen tot kleine korrels. Tijdens het malen belanden er korrels in de kieren van de zetgroep. Als deze korrels na een tijdje steeds meer worden dan is het mogelijk dat wat oudere korrels en nieuwere korrels samen terecht komen in jouw bakkie. Hierdoor wordt de smaak van jouw bakkie aangetast op een negatieve manier. Het regelmatig spoelen van de zetgroep is dus erg belangrijk. 

  Om alle onderdelen soepel te laten lopen is het ook aan te raden af en toe de zetgroep regelmatig in te vetten. Hoe vaak moet je smeren? Dit is afhankelijk van hoe vaak je koffie zet. 

  1-5 koppen per dag -> elke 4 maanden

  6-9 koppen per dag -> elke 2 maanden 

  >10 koppen per dag -> elke maand 

   

  Onderdelen 

  De Siemens Q6 is gemaakt van sterke kunstof en valt onder de stevigheid klasse: middenklasse. De Siemens EQ 6 is gemaakt van duurzame materialen. Siemens hecht namelijk veel waarde aan duurzaamheid en is in 2017 ook uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf ter wereld. Siemens gaat namelijk erg efficiënt om met water en energie. Door het kopen van deze machine denk je dus ook aan de wereld en wie wil dat nou niet! 

  De hoogwaardige keramische maalschijf zorgt voor een fijne gelijkmatige maling van de koffiebonen. Keramiek slijt ook vrijwel niet dus met deze maalschijf ben je gegarandeerd van altijd de beste kwaliteit koffie. 

  Alle uitneembare onderdelen van de machine zijn afspoelbaar en de koffiedikbak, lekbak, melkreservoir en het opvangrooster zijn ook nog eens vaatwasser bestendig, heerlijk toch! Kortom is de Siemens EQ6 een sterke machine die lang mee zal gaan. 

   

  Voordelen van de Siemens Q6

  • Gemakkelijk te bedienen 
  • Sterke machine 
  • Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd 
  • Vele opties 
  • Stille en duurzame machine 
  • Strak design 

   

  Gemakkelijk te bedienen

  De Siemens EQ6 S800 is gemakkelijk te bedienen door het coffeeSelect Display. Op dit display zijn alle koffiespecialiteiten in icoontjes uitgebeeld zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien. Je kunt een keuze maken uit: espresso, espresso macchiato, café crème (normale koffie), cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd (flat white), warme melk en thee.  

  Verder zijn alle andere icoontjes op het display erg duidelijk en je weet direct waarvoor ze zijn. Kortom zet je met deze machine binnen 1 druk op de knop één van de 8 voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten. Heb je zin in een wat sterke bak of een wat grotere hoeveelheid koffie? Dit is ook gemakkelijk te kiezen op het display.  

  display eq6 s800

   

  Sterke machine 

  De Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW is gemaakt van dik kunststof en komt uit de test als een sterke en stevige machine. Hierdoor oogt de machine ook stevig en professioneel. De maalschijf is gemaakt van keramiek en is van hoge kwaliteit. Keramiek slijt vrijwel niet dus je zult lang kunnen genieten van de beste kwaliteit koffie. 

   

  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd 

  Door de oneTouch DoubleCup is het mogelijk om twee bakkies te zetten. En niet alleen twee bakkies koffie maar ook twee melkspecialiteiten met koffie! Dit betekend dat je twee cappuccino’s tegelijkertijd kunt zetten, hoe handig! Dit is echt een voordeel want niet veel volautomaten hebben deze optie. Door simpelweg cappuccino te kiezen en daarna op de DoubleCup knop te drukken links onderaan het display krijg je twee cappuccino’s. Het zetten van twee cappuccino’s was nog nooit zo simpel. 

  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd

   

  Veel opties 

  De machine heeft vele opties. De meest belangrijke en opvallendste opties zijn: 

  • Het is mogelijk om koffie te zetten met voorgemalen koffie door middel van een speciale ingang;
  • Keuze uit 8 voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten; 
  • Twee bakkies tegelijkertijd zetten;
  • Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten;
  • Koffiesterkte instellen; 
  • Koffiehoeveelheid instellen; 
  • Maalgraad instelbaar; 
  • 2 gebruikersprofielen instellen.

  Zoals je ziet heeft deze machine erg veel opties. Kortom hou je van lekker experimenteren met je koffie dan is deze machine perfect voor jou. De machine heeft namelijk heel veel opties binnen handbereik. 

  Aparte ingang voor gemalen koffie bij Siemens EQ.6 Plus S800

  Stille en duurzame machine 

  De machine is uit de test gekomen als een stille machine. De machine heeft bij het malen van de bonen een geluidsniveau van 67 decibel. Dit is te vergelijken met een stofzuiger op de achtergrond. Het malen van de bonen duurt hooguit 30 seconde dus dat valt wel weer mee. De machine is ook gemaakt van duurzame materialen. Siemens hecht namelijk veel waarde aan duurzaamheid en het milieu. Zij gaan namelijk erg efficiënt om water en energie.  Met deze machine denk je dus ook aan de wereld en dat is wel zo netjes.

   

  Strak design 

  De kleuren die de machine heeft zijn matzwart, zwart glimmend en RVS uitziende tinten. De kleuren komen neutraal en professioneel over. De machine ziet er ook erg strak uit door de rechthoekige vorm. Wanneer je koffie zonder melkspecialiteit zet is de melkslang niet nodig. Door de melkslang van de machine af te halen wordt de machine nog stakker. Kortom heeft de machine een strak design en zal prachtig op elk aanrecht staan. 

   

  Nadelen van de Siemens Q6

  • Geen warmhoudplaat
  • Aan de prijs
  • Niet bedienbaar met app

   

  Geen warmhoudplaat 

  Voor mij is de temperatuur een van de belangrijkste dingen aan koffie, hoe warmer hoe beter zeg ik altijd. Ook een voorverwarmd kopje is heerlijk. Helaas is dat met deze machine niet mogelijk. De machine beschikt namelijk niet over een warmhoudplaat waar je kopje op kunt zetten. Kan jij echt niet zonder een voorverwarmd kopje? Geen zorgen! Door je kopje simpelweg eventjes in de magnetron te doen krijg je net zo’n lekker voorverwarmd kopje! 

   

  Aan de prijs 

  De prijs van de Siemens EQ6 is wat hoger dan de gemiddelde volautomaat. Maar voor een machine met zoveel opties als deze valt de prijs wel mee. Je betaald echt voor alle opties en het materiaal van de machine. 

  Het is ook mogelijk om het basismodel te kopen van de EQ6 deze kost zo’n €200 euro minder. Deze machine heeft wel minder opties en is wat minder stevig. Ook heeft de EQ6 nog een tussenmodel qua prijs. Deze machine kost zo’n €100 euro minder. Het belangrijkste verschil is dat dit model niet twee melk varianten tegelijkertijd kan zetten. 

  Kortom is dit het meest luxe model van de Siemens EQ.6 Plus S800. De machine is ook wat duurder dan gemiddeld door de vele opties. Heb je niet zoveel geld over voor een koffiemachine maar wil je wel genieten van de Siemens EQ6 S800 dan zijn er ook nog twee andere modellen die goedkoper zijn. 

   

  Niet bedienbaar met app 

  Tegenwoordig zijn de modernste koffiemachines bedienbaar met een app. Dit betekent dat je gewoon vanaf de bank een bakkie kunt zetten. Bij de Siemens EQ 6 is dit helaas niet mogelijk. Hiervoor zou je de Siemens EQ9 moeten kopen. Die machine is namelijk wel bedienbaar met een app.  

   

  Wat vinden de gebruikers? 

  Wat vinden de gebruikers van de Siemens EQ.6 Plus S800? Hieronder zie je de beoordeling van de gebruikers van Coolblue. Zoals je kunt zien is de gemiddelde beoordeling een 9,3 uit 10. 

  Review Siemens EQ.6 Plus S800 Coolblue

  Hieronder zie je de beoordeling van de Siemens EQ.6 Plus S800 op de Siemens site. Zoals je kunt zien is de gemiddelde beoordeling en 4,5 uit 5. 

  Review Siemens EQ.6 Plus S800 Siemens site

  De meest voorkomende punten uit de reviews van Coolblue & Siemens zijn:

  Voordelen

  • Heerlijke koffie 
  • Veel opties 
  • Makkelijk te bedienen 
  • Stil 
  • Gemakkelijk te reinigen 

  Nadelen 

  • Waterreservoir en uitlekbak te klein 
  • Prijzig 

   

  Video 

  Zie hieronder twee video’s waarin de Siemens EQ6 S800 uitgebreid wordt toegelicht.

   

   

  Benieuwd naar welke bonen de beste zijn voor in deze machine? Lees het in de beste koffiebonen! 

   

  Voordelen
  Gemakkelijk te bedienen
  Sterke machine
  Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd
  Vele opties
  Stille en duurzame machine
  Strak design
  Nadelen
  Geen warmhoudplaat
  Aan de prijs
  Niet bedienbaar met app

  Conclusie

  Luxe volautomaat met erg veel opties en een melkslang.

  Specificaties

  Type
  Volautomatische koffiemachine
  Inhoud bonenreservoir
  300 gram
  Inhoud waterreservoir
  1,7L
  Aantal kopjes per zetbeurt
  2
  Garantie
  2 jaar