Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  8 gezondheidsvoordelen van koffie

  3 minuten leestijd

  Koffie geeft meer dan een energieboost. De drank bevat stofjes die belangrijke voordelen hebben voor je gezondheid. Eén of enkele kopjes koffie per dag kunnen dan ook bijdragen aan een gezond en fit lijf. Dit zijn acht gezondheidsvoordelen van koffie:

  1. Goed voor je humeur

  Kun jij je verheugen op een lekker kopje koffie? Dan is het goed om te weten dat koffie een gunstig effect heeft op je humeur. Dat komt onder andere doordat de drank verschillende B-vitamines bevat en daarnaast ook het mineraal magnesium.

  Met ieder kopje koffie dat je drinkt op een dag, zou je zelfs 8 procent minder kans hebben op depressie. Toch zou je pas bij vier kopjes koffie per dag profiteren van het gunstige effect op je stemming.

  2. Draagt bij aan atletische prestaties

  Veel atleten maken gebruik van koffie om hun energieniveau te verhogen en hun prestaties te verbeteren. Dat blijkt ook te werken. 

  Als sporters voor het trainen of voor een wedstrijd koffie drinken, hebben ze een beter uithoudingsvermogen en presteren ze beter. Zo verbeteren hardlopers hun loopsnelheid. 

  Bovendien heb je onder invloed van koffie minder het gevoel dat je je inspant. Dat komt wellicht door het opwekkende karakter van deze drank. Voldoende redenen dus voor sporters om koffie in hun sportdieet op te nemen.

  3. Draagt bij aan een gezond gewicht

  Koffie kan bijdragen aan een gezond gewicht. De drank zorgt er namelijk voor dat je minder vet opslaat. Ook de gezondheid van je darmen verbetert als je koffie drinkt. Doordat koffie energie geeft, ga je bovendien meer bewegen. Ook dat heeft een positief effect op je gewicht.

  4. Mogelijk goed voor je brein

  Koffie maakt je wakker en alert en heeft mogelijk ook beschermende effecten op je brein. Daar profiteer je vooral van als je ouder wordt. De drank helpt om je brein in goede conditie te houden. Dat heeft een positief effect op je geheugen en ook op je vermogen om je bewegingen te coördineren.

  5. Gunstig voor je bloedsuikerspiegel

  Wist je dat koffie gunstig is voor je bloedsuikerspiegel? Met ieder kopje koffie dat je op een dag drinkt zou het risico op diabetes type 2 met maar liefst 6 procent verminderen. Dat vonden onderzoekers van de Karolinska universiteit in Zweden.

  Koffie draagt bij aan een goede werking van een bepaald soort cellen in je alvleesklier. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon insuline, dat helpt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

  6. Ondersteunt de gezondheid van je lever

  Je lever heeft baat bij ieder kopje koffie dat je drinkt. Zo zou de drank de gezondheid van je lever ondersteunen en een beschermend effect hebben op dit orgaan. 

  Twee kopjes koffie per dag zouden al bijdragen aan het behoud van gezonde levercellen en andere voordelen hebben voor je lever. Nóg een reden om vaker te genieten van een lekker bakkie troost. Andere drankjes die de lever ondersteunen werken vooral ontgiftend op dit orgaan. Een voorbeeld van zo’n drankje is Green Juice van Nutribites. Dit bevat onder andere algen, die het vermogen hebben om zware metalen te helpen verwijderen.

  7. Goed voor de gezondheid van je hart

  Hoewel koffie bekend staat om zijn bloeddruk verhogende effect, draagt de populaire drank ook bij aan de gezondheid van je hart en bloedvaten. Uit een onderzoek uit 2018 blijkt zelfs dat drie tot vijf kopjes koffie per dag het risico op hartziekten met 15 procent kan helpen verlagen.

  Het risico op een beroerte kan zelfs met 21 procent afnemen bij drie tot vier kopjes koffie per dag. Dat blijkt uit een onderzoek in 2021 dat is uitgevoerd door Chinese onderzoekers.

  8. Koffie draagt bij aan de levensduur

  Koffie bevat krachtige antioxidanten. Deze stoffen beschermen de cellen in ons lichaam tegen schadelijke vrije radicalen. Door dit beschermende effect zou de drank kunnen bijdragen aan onze levensduur. Gezonde cellen maken het immers mogelijk om gezond oud te worden.

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen