Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Twee vijftig euro briefjes bovenop een aantal koffiebonen. Wist je dat je zuinig koffie kunt zetten?
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Zet energiezuinig koffie en bespaar geld!

  Femme van der Vlist 2 augustus 2022
  3 minuten leestijd

  Door de inflatie kost alles steeds meer, zo ook koffiezetten. Je verbruikt water, bonen en vooral veel energie. Je wil natuurlijk wel gewoon je kopje koffie blijven drinken. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet zodat jij energiezuinig koffie kunt zetten. Van het vergelijken van energieleveranciers tot energiezuinige koffiezetapparaten, er is van alles wat je kunt doen! 

  Vergelijk energieleveranciers en verzekeringen

  De energieprijzen schieten door het dak heen. Daarom is het erg belangrijk dat je een abonnement afsluit bij een goedkope en eerlijke energieleverancier. Een bakkie koffie zetten kost namelijk wel wat energie. Neem eens een kijkje op een vergelijkingssite en begin met het vergelijken van verschillende energieleveranciers. 

  Wil je koffiezetten nog goedkoper maken? Dan kun je ook verschillende verzekeringen, zoals een opstalverzekering, vergelijken. Hierdoor is jouw koffiezetapparaat goed verzekerd. Gebeurt er iets met het apparaat? Dan ben je veel minder geld kwijt dan wanneer je het niet verzekert! Zo blijf je geld besparen.

  Schaf een energiezuinig koffiezetapparaat aan

  Heb je verschillende energieleveranciers en verzekeringen vergeleken? Dan is het tijd om een energiezuinig koffiezetapparaat aan te schaffen. Sommige koffiezetapparaten verbruiken namelijk veel energie. Het koffiezetapparaat verbruikt stroom tijdens het reinigen, tijdens het zetten van koffie en wanneer hij in de standby-stand staat.

  Filterkoffie en oploskoffie zijn het zuinigst

  Heb je een koffiezetapparaat dat zelf bonen maalt? Dit apparaat verbruikt ongeveer 1.500 Watt per uur. Wil je een wat zuiniger apparaat? Dan is een filterkoffieapparaat iets voor jou. Bij het zetten van filterkoffie verbruik je namelijk minder energie, zo ongeveer 1.000 Watt. 

  Ben je groot fan van zwarte koffie en kun je wel zonder al die koffiedranken met melk? Dan is een koffiemachine met bonen zonder melkfunctie wat voor jou. Hierbij is er namelijk minder verbruik dan bij een kopje koffie met melk. Daarnaast hoeft de melkfunctie ook niet gereinigd te worden, wat natuurlijk weer stroomverbruik scheelt!

  Kies een apparaat met thermoskan

  Veel luxe koffiezetapparaten hebben een warmhoudplaat. Dit is natuurlijk erg handig, want je kopje koffie blijft lekker warm. Maar het kost wel veel extra energie. Ga daarom voor een apparaat met thermoskan, of schaf zelf eenvoudig een thermoskan aan. Dan houd je je koffie warm en verbruik je geen extra stroom.

  Ga voor de juiste maat

  Koffiezetapparaten zijn er in verschillende maten. We raden aan om een koffiezetapparaat met de juiste maat te kopen. Heb je een groot koffiezetapparaat? Dan komt het vaak voor dat je te veel koffie zet. Koffie weggooien is natuurlijk erg zonde én je verspilt er ook energie mee. Vergelijk verschillende koffiezetapparaten en vind het perfecte apparaat voor jou!

  Pas je gebruik aan

  De volgende stap is je gebruik aanpassen. Zo raden we aan om het apparaat tijdig uit te zetten en op de standby-functie te letten.

  Let op de standby-functie

  Veel koffiemachines hebben een standby-functie. Bij deze functie staat het apparaat, zoals de naam al zegt, klaar om koffie te zetten. Wanneer je binnen een uurtje weer een bak koffie gaat zetten, is het handig om het apparaat in de standby-functie te laten staan. Het opnieuw opwarmen van het water verbruikt namelijk veel energie.

  Zet het apparaat op tijd uit

  Ga je binnen een uur geen koffie meer zetten? Zet dan de standby-functie ook uit en schakel het apparaat uit. Het kost namelijk relatief veel stroom om het apparaat de hele dag aan te laten staan. Er zijn ook apparaten die zichzelf automatisch uitzetten na een bepaalde tijd.

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen