Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
barista worden
Inhoudsopgave
  Koffie

  Ook jij kan barista worden!

  Esther van Dijk 23 maart 2021
  2 minuten leestijd

  Wil jij graag barista worden? Of wil je gewoon weten hoe je nou een goede bak koffie kan zetten? Dan is deze blog zeker wat voor jou. De koffiewereld is constant in beweging. Snelle koffiezetmethoden, en dan vooral de espressomachine, zijn de laatste tijd heel populair. Tegenwoordig krijgen koffieliefhebbers steeds meer waardering voor traditionele koffiezetmethoden. Lees snel verder en kom erachter hoe ook jij een goede (thuis) barista kunt worden.

  #1 Terug naar de basis

  Dat is de koffietrend van dit moment. De kleinste wijzigingen in de manier van koffiezetten kunnen een grote impact hebben op de smaak. Als beginnende barista is het verstandiger om voor ‘makkelijke’ zetmethoden te kiezen. Door terug te gaan naar de basis leer je meer over koffie en daarnaast geef je jezelf de tijd om erachter te komen of barista wat voor jou is of niet. 

  #2 Oefening baart kunst

  Wie meer wilt leren over koffie, moet er tijd insteken. De kans dat de eerste koffie die je maakt niet zo lekker smaakt als dat je had gehoopt, is aanwezig. Dit geeft helemaal niks. Je leert iets door het te doen. Blijf vooral oefenen, dan word je vanzelf beter. 

  #3 Smaak blijft persoonlijk

  Als jouw koffie precies smaakt zoals jij wilt, dan hoef je niks te veranderen. Smaak blijft een persoonlijk iets, dus niet iedereen vindt dezelfde koffies lekker. Probeer daarom je eigen smaak te vinden en sta open voor nieuwe smaken. Er is niks goed of fout. 

  #4 Probeer verschillende soorten koffiebonen

  Een goede barista heeft goede koffiebonen nodig. Door verschillende koffiebonen uit te proberen leer je het verschil kennen tussen koffiebonen uit verschillende gebieden. De meeste koffieliefhebbers zien dit als een echte uitdaging. 

  #5 Zorg voor goed materiaal

  Goed materiaal is het halve werk. Je kunt niet verwachten dat je een super lekkere espresso krijgt uit een slechte machine. Een goede machine maakt het al een stuk makkelijker om een goede kop koffie te zetten. Een koffiemolen is belangrijk voor een thuisbarista, maar is ook een stuk duurder. Handmatige koffiemolens daarentegen zijn goedkoper en ook goed te gebruiken. 

  #6 Volg een barista cursus

  Niks moet natuurlijk, maar wil je nou echt een goede barista worden dan is dit zeker aan te raden. Er zijn veel verschillende cursussen die je kunt volgen. Het hoeft niet duur te zijn en is af te ronden in een aantal dagen, of zelfs een dag. Of lees een boek waarin helemaal wordt uitgelegd hoe je barista kunt worden.

  Extra tip: Wil jij ook graag een hartje kunnen maken in je koffie, als een echt barista? Youtube is je beste vriend! Typ eens in: ‘hartje maken in cuppuccino’ en je krijgt honderden video’s. Super handig want in zo’n video wordt in korte tijd duidelijk uitgelegd hoe jij het perfecte hartje kunt maken. Zie hieronder een video waarin het wordt uitgelegd.

  Esther van Dijk
  Koffieliefhebber

  Hi daar! Mijn naam is Esther van Dijk en ik ben een echte koffieliefhebber. Al van af jongs af aan vind ik koffie echt heerlijk! Mijn lievelingskoffie is toch wel echt een cappuccino met een lekkere dikke schuimlaag. En als ik echt even moet knallen lust ik ook graag een zwart bakkie.

  Blogs van Esther lezen

  1 reactie op "Ook jij kan barista worden!"

  1. Frank

   Leuk artikel Ester, zeker verschillende koffiebonen kopen helpt! Ik heb hier zelf ook een artikel over geschreven en het lijkt erop dat we het aardig met elkaar eens zijn.

   Hierbij het artikel mocht je geïnteresseerd zijn: https://baristaworden.nl/5-lessen-voor-een-thuisbarista/

   Ik ga jullie blog zeker in de gaten blijven houden!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen