Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
een beeld vol met koffiebonen
Inhoudsopgave
  Koffie

  Alles over de koffieboon

  Femme van der Vlist 2 augustus 2023
  2 minuten leestijd

  Het is voor veel mensen niets anders dan normaal om de dag te beginnen met een lekker bakje zwarte koffie. Zoals bijna iedereen wel weet wordt koffie gemaakt van koffiebonen, maar bij veel mensen blijft het ook wel bij deze kennis. Daarom zullen wij je hieronder alles vertellen over de welbekende koffieboon waar jij iedere ochtend je bakje koffie van zet.

  Soorten koffiebonen

  Koffiebonen zijn koffiebonen, maar wist je dat hier nog wel degelijk een verschil in zit? Zo heb je Arabica en Robusta koffiebonen. De kwaliteit van de bonen verschilt, zo is de Arabica boon vaak van hogere kwaliteit. Als je gaat kijken naar het cafeïnegehalte dan is de Robusta boon weer de winnaar, hierdoor heeft het ook een sterke en bittere smaak. 

  een beeld vol met koffiebonen

  Herkomst

  Over heel de wereld worden wel koffiebonen verbouwd, maar vooral bij landen die rond de evenaar gevestigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Amerika, Afrika of Azië. De herkomst van de boon is belangrijk, want het beïnvloedt de smaak. Denk bijvoorbeeld aan de groeiomstandigheden of het klimaat, dit kan allemaal voor een andere smaak van de boon zorgen.

  Branding

  Je kunt koffiebonen branden om meer smaak en aroma mee te geven. Je kunt bonen van licht tot donker laten branden. Hoe donkerder de boon gebrand wordt, hoe sterker en intenser de smaak is.

  Smaakprofielen

  De bonen kunnen ook heel erg verschillen in smaak, denk bijvoorbeeld aan wat fruitige koffiebonen, of juist nootachtig. Dit heeft ook weer te maken met waar de boon is geplant en wat voor soort boon het is.

  Verwerking

  Een koffieboon groeit niet zomaar aan de boom, het zijn namelijk de koffiebessen waaruit de bonen worden gehaald. Hierbij wordt de buitenste schil van het vruchtvlees verwijderd. Je hebt hierbij verschillende methodes die de smaak van de boon kunnen beïnvloeden

  De dag kan niet beter beginnen als wakker worden met een lekker bakje koffie in de hand. Veel mensen weten wel dat koffie van koffiebonen wordt gemaakt, maar verder dan dat gaat het meestal niet. Je hebt verschillende soorten koffiebonen, waarbij Arabica en Robusta de populairste zijn. De herkomst van de boon kan verschillen, hierbij kan ook de smaak verschillen. Je kunt bonen licht branden maar ook donker, hoe donkerder hoe sterker en intenser de smaak. De smaakprofielen van bonen kunnen ook verschillen, dit heeft te maken ook met waar de boon vandaan komt. De boon wordt verwerkt door de bonen uit de koffiebessen te halen.

  Femme van der Vlist
  Koffieliefhebber

  Hey, Femme hier! Ik ben een tijd geleden begonnen met koffie drinken en sindsdien ben ik steeds meer over deze heerlijke drank aan het ontdekken. Omdat ik een echte zoetekauw ben blijft ijskoffie groot favoriet. Een heerlijke cappuccino met veel melk zeg ik ook geen nee tegen.

  Blogs van Femme lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen