Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Gebrande koffiebonen
Inhoudsopgave
  Lifestyle

  Koffiebonen bewaren

  Esther van Dijk 8 november 2021
  2 minuten leestijd

  Als je een nieuwe zak koffiebonen opent wil je deze het liefst helemaal legen in het koffiezetapparaat. Helaas is het reservoir van de meeste koffiezetapparaten hier niet groot genoeg voor. Je moet de rest van de koffiebonen bewaren. In dit artikel vertellen wij hoe je de overige koffiebonen het beste kunt bewaren!

  Koffie vullen apparaat

  De beste smaak

  De beste koffiebonen wil je het liefst op de goede manier bewaren, want dan blijft de smaak van de koffieboon het beste in tact. Koffie hoort een krachtige en volle smaak te hebben. Als jij de overige bonen niet goed bewaart, heb je kans dat de koffie zijn smaak verliest, en dat is natuurlijk zonde. Als koffie wordt blootgesteld aan zonlicht, lucht en zuurstof heeft dit meestal geen goed effect. Je zal merken dat de koffie slapper wordt. 

  Hoe komt smaakverlies tot stand?

  Er zijn een hoop factoren die smaak van koffie kunnen beïnvloeden. Hoe komt smaakverlies dan precies tot stand? Vocht en temperatuur zijn de grote boosdoeners, deze onttrekken de smaak van de koffiebonen. Eigenlijk best logisch, want een kopje koffie zet je ook met warm water. De smaak wordt uit de koffieboon getrokken en jij kan genieten van een lekker kopje koffie. 

  Gebrande koffiebonen

  Hoe kan ik smaakverlies vermijden?

  Dit is alleen niet wat je wilt als je koffiebonen bewaard. Zorg dat je water en hitte vermijdt. bewaar de koffiebonen in een luchtdichte, en dus ook waterdichte, bak of bus. Houd de bus uit het zonlicht, bijvoorbeeld in een kastje of lade. Zet de koffie ook absoluut niet in de koelkast. De koelkast is een ruimte waar veel geurtjes en smaken over worden gedragen vanwege het hoge condensgehalte. Het is ook raadzaam om de bus waarin je de koffie bewaart met enige regelmaat even schoon te maken. Zorg er wel voor dat je deze ook goed afdroogt.

  We benoemden het net al even, luchtdicht! Zuurstof is misschien wel de grootste boosdoener. Zorg er voor dat de de bonen tijdens het bewaren niet worden blootgesteld aan zuurstof. De aroma’s die zorgen voor de lekkere smaak van koffie verdwijnen. Dit is trouwens niet alleen met koffiebonen zo, maar ook met gemalen koffie en koffiepads. Koffiebonen zijn iets beter beschermd dan koffiepads, want de kern van de koffieboon heeft een goede bescherming van de schil. Bij gemalen koffie, zoals een koffiepad, wordt de koffie direct blootgesteld aan zuurstof.

  Koffie bewaarbussen

  Wij van koffieliefhebbers willen dat jij kan genieten van het lekkerste kopje koffie. Omdat wij niet willen dat de smaak van jouw koffie verloren gaat hebben wij een lijstje gemaakt met de beste voorraadbussen voor koffiebonen.

  Nu jij precies weet hoe je koffie het beste kunt bewaren, ga jij écht de allerlekkerste koffie zetten! Nodig vrienden of familie uit en laat je skills zien. Geniet!

  Esther van Dijk
  Koffieliefhebber

  Hi daar! Mijn naam is Esther van Dijk en ik ben een echte koffieliefhebber. Al van af jongs af aan vind ik koffie echt heerlijk! Mijn lievelingskoffie is toch wel echt een cappuccino met een lekkere dikke schuimlaag. En als ik echt even moet knallen lust ik ook graag een zwart bakkie.

  Blogs van Esther lezen

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Meer lezen