Meer dan 10 jaar ervaring
Specialisten in koffie(machines)
Eerlijk & onafhankelijk advies
Wij helpen je bij jouw keuze
Glas Baileys, chocolade en koffiebonen
Inhoudsopgave
    Koffie

    Een ontdekkingsreis langs diverse koffielikeuren

    Milou van Delen 21 augustus 2023
    3 minuten leestijd

    Weet jij door het grote aanbod aan koffielikeurs niet meer welke jij moet gebruiken voor in je koffie, cocktail of nagerecht? In dit blog kom je van alles te weten over de meest populaire merken die deze drank verkopen. 

    Koffielikeur is het resultaat van een gewaagd experiment: het combineren van twee geliefde dranken, koffie en likeur. De geschiedenis ervan gaat terug tot de late middeleeuwen toen monniken koffiebonen toe gingen voegen aan alcohol. Sindsdien heeft de wereld van koffielikeur zich geëvolueerd, met creatieve variaties die onze smaakpapillen prikkelen.

    Glas Baileys, chocolade en koffiebonen

    Soorten koffielikeur

    Er is een schat aan keuzes voor liefhebbers van deze heerlijke drank. Hieronder staan zes van de meest geprezen koffielikeuren met variatie in smaak, alcoholpercentage en de prijs waarvoor ze verkocht worden.

    Kahlúa

    Oorspronkelijk ontstaan in Mexico in 1936, heeft Kahlua wereldwijd een speciale plek veroverd als geliefde koffielikeur. Deze drank wordt toegevoegd aan verschillende iconische cocktails zoals de White Russian, Espresso Martini en Black Russian. Met zijn aantrekkelijke karamelkleur en de rijke smaak van echte zwarte koffie, geroosterde kastanje en zoete boter is het een favoriet voor veel. Een fles van 70CL met een alcoholpercentage van 16%  is te verkrijgen voor een schappelijke prijs van €18,99.

    Baileys Irish cream

    Wanneer je houdt van chocolade en vanille, is de Baileys Original Cream een goede aankoop voor jou. Deze likeur, bestaande uit een combinatie van verschillende ingrediënten uit Ierland, zoals Ierse room en Ierse whisky, kun je voor €18,49 halen en bevat 17% alcohol. Deze likeur is erg divers, je kunt het zowel puur, als met een ijsklontje drinken en daarnaast is het ook erg lekker om hem toe te voegen aan cocktails, mixdrankjes, desserts en natuurlijk in of naast de koffie. Wanneer je je vrienden echt wilt verrassen, maak dan heerlijke roomtruffels voor bij het drankje.

    Tia Maria

    Tia Maria is een donkere likeur met een uitgesproken koffiesmaak en een vleugje vanille. Er wordt gezegd dat het drankje vernoemd is naar een vrouw genaamd “Tia Maria” (Tante Maria in het Nederlands) en dat de gebruikte ingrediënten gebaseerd zijn op een geheim familierecept. Gebruik het om een heerlijke vanille getinte koffiesmaak aan drankjes en desserts toe te voegen. De prijs van deze fles ligt iets hoger dan de vorige genoemde likeuren, namelijk €20,-, voor dit bedrag krijg je een lekkere exotische koffielikeur met Jamaicaanse rum (20%).

    Glas Espresso Martini

    Licor 43

    Om de perfecte Spanish Coffee te bereiden, moet je kiezen voor deze bekende likeur. Met zijn 31% alcohol ligt hij wat hoger dan de bovenstaande soorten. Tot op de dag van vandaag kent niemand het eeuwenoude recept en wordt de likeur uitsluitend in het Spaanse Cartagena geproduceerd. Als je een keer gek wilt doen en andere smaken wilt proberen, kun je een keer kiezen voor de Licor 43 Chocolate of de Licor 43 Baristo. Voor €20,99 heb je een fles van 70CL waar je 14 keer een Spanish Coffee uit kan halen.

    Chouffe coffee

    Waarschijnlijk ken je wel het Belgische blondje biertje ‘La Chouffe’, maar hetzelfde merk verkoopt ook een heerlijke koffielikeur. Met zijn 25% alcohol en recept gebaseerd op Esprit d’Achouffe bierbrandewijn, onderscheidt deze likeur zich van bovenstaande likeuren. Je kunt deze het best warm drinken met een lekkere toef slagroom. Deze bijzondere koffielikeur met graanalcohol, 100% natuurlijke koffie extracten en een scheut Mc Chouffe is te halen voor €17,99.

    Frangelico

    Deze koffielikeur wordt gemaakt in de Noord-Italiaanse provincie Piëmont op basis van hazelnoten, cacao en vanillebessen. In de 17e eeuw leefde een monnik als kluizenaar in de groene heuvels van Piëmont, de naam van deze legende, Fra Angelico, is het merknaam van deze koffielikeur geworden. De drank kan puur of met ijs gedronken worden, maar wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Voor €19,99 heb je 70CL koffielikeur met 20% alcohol.

    Laat je smaakpapillen de wereld rondreizen terwijl je geniet van de rijke aroma’s en verfijnde smaken die deze verschillende koffielikeuren te bieden hebben. Of je nu gaat voor de zoete en romige opties of juist voor de meer intense varianten, één ding is zeker: deze koffielikeuren tillen je koffie-ervaring naar een geheel nieuw niveau.

    Milou van Delen
    Koffieliefhebber

    Hoi! Mijn naam is Milou en ik ben al een koffieliefhebber sinds mijn twaalfde. Eerst dronk ik alleen maar zwarte koffie, maar de laatste tijd vind ik het leuk om verschillende recepten te testen voor ijskoffie. Ook houd ik ervan om af en toe een espresso te drinken, en in het weekend wissel ik die graag in voor een espresso martini als dessert.

    Blogs van Milou lezen

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Meer lezen