Cold Brew
Dit drankje wordt met de dag populairder! Net als bij thee is het nu ook een trend om koude koffie te drinken. Nu denk je misschien, iel koude koffie, ik drink mijn koffie het liefst zo warm mogelijk. Maar cold brew is niet zomaar ‘koude’ koffie! De koffie moet namelijk 24 uur in een afgesloten pot of fles trekken, om vervolgens gefilterd te worden. Hierdoor wordt de koffie heerlijk zacht en zoet van smaak. Doordat de koffie zo lang trekt ontstaat er een smaak zoals je die nog nooit hebt geproefd!
Amerikaans, Japans of Nederlands?
Cold brew is over komen waaien vanuit Amerika. Wat grappig is aan de oorsprong van het drankje is dat de Amerikanen het hebben geleerd van de Japanners, en die hebben het in 1609 geleerd van Nederlandse koopvaarders. Hierdoor heeft deze manier van koffiezetten de bijnaam ‘Dutch Coffee’. Hoe grappig is dat!
Perfect voor in de zomer
Het verschil tussen ijskoffie en cold brew is dat ijskoffie wordt gezet met warm water en daarna gekoeld, terwijl bij cold brew de koffie wordt vermengd met koud water. Naast een grote pot of fles kun je het drankje maken met een French Press. De koffiespecialiteit serveer je met ijsblokjes en eventueel een scheut melk. Kortom is dit drankje perfect voor in de zomer, geduld heb je er wel voor nodig, maar dan heb je ook wat!
Ps. Benieuwd naar nog meer geschiedenis achter koffie? Lees het in de geschiedenis van koffie!
Bereiden
Doe de koffie in een fles, pot, bak of French Press
Doe het koude water bij de gemalen koffie
Laat het brouwsel 24 uur staan in de koelkast of daarbuiten
Roer na de 24 uur het brouwsel goed door en gebruik een filterzakje om de koffie te filteren
Serveer met ijsklontjes en eventueel een scheut melk
Geniet van heerlijke zachte en zoete koffie op een warme dag!