Barraquito
De warme zon op je huid, uitzicht over de Atlantische Oceaan. Waan je even op Tenerife met de barraquito. Barraquito is ontstaan op Tenerife en is naar verluid vernoemd naar Sebastian Rubio. Het verhaal gaat dat deze Sebastian op een dag een café op Tenerife inliep en daar de mix bestelde van gecondenseerde melk, volle melk, sterke koffie en likeur. Anderen op het eiland pikten deze drank op. Omdat Sebastian de drank introduceerde, werd het naar hem vernoemd. Zijn bijnaam was Barraco, wat Portugees is voor ‘schuur’. Tegenwoordig wordt barraquito nog veel gedronken op Tenerife en La Palma.
Drankje met een zomers tintje
De zomerse herkomst van het drankje is goed te proeven. Door de zoete smaak van gecondenseerde melk en de typisch Spaanse Licor 43 heeft dit drankje een zomers tintje. Je hoeft niet naar Tenerife of La Palma af te reizen om dit drankje te drinken, je kunt het namelijk gemakkelijk zelf maken! Let er wel op dat je de verschillende laagjes beheerst op elkaar giet, zodat het typerende uiterlijk van de barraquito ontstaat.
Elk moment van de dag
Net zoals andere koffiedrankjes kun je barraquito op elk moment van de dag drinken. Als je toch niet van alcohol in de ochtend houdt kun je dat natuurlijk achterwege laten. Zonder likeur is het namelijk nog steeds heerlijk! Je kunt het drinken als lekkere zoete drank in de ochtend of middag, of als dessert na een lange dag. Wanneer je het drinkt is aan jou, zolang je maar geniet van deze Spaanse specialiteit.
Vond je het ontstaansverhaal van barraquito interessant en wil je meer leren over de geschiedenis van koffie? Kijk dan hier voor meer interessante verhalen over jouw favoriete drankje.
Bereiden
Neem een hoog glas zodat je de mooie laagjes van de barraquito goed kunt zien
Voeg de gecondenseerde melk toe aan het glas
Gebruik bij de volgende stappen een lepel waarlangs je de drank laat lopen. Hierdoor ontstaan de kenmerkende lagen van een barraquito
Giet een laagje likeur op de gecondenseerde melk
Schuim de melk op en giet het voorzichtig over de likeur
Laat de sterke koffie langs de lepel het glas in lopen
Voeg wat limoenschaafsel toe en bestrooi met kaneel
Vergeet niet te roeren en waan je op Tenerife!